Pericolul foametei in Romania si solutiile ministrului Agriculturii
Populatia planetei creste cu 219.000 de suflete, zilnic. Un miliard de oameni, din sapte miliarde cati exista acum, sufera de foame si 44 de milioane li se alatura, anual, intrucat veniturile le scad sub pragul subzistentei.
Jurnalul National: Romania are potential de productie agricola, fiind al cincilea stat european din punct de vedere al suprafetei arabile. Totusi, importam 70% din produsele alimentare, iar 4 copii cu varsta pana in cinci ani, dintr-o suta, sunt subnutriti – ca sa nu mai vorbim de copiii mai mari si de adulti. Cu toate acestea, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii este optimist si a sustinut, in repetate randuri, ca Romania nu poate fi afectata de foamete. Intre altele, Valeriu Tabara pledeaza pentru ca proprietatile sa poata fi aparate cu arma in mana, dupa model american, sustine cultivarea pe scara larga a plantelor modificate genetic (in primul rand soia), cere construirea unui canal Siret - Baragan de 190 de kilometri, pentru irigatii, la un cost de 3,4 miliarde de euro, propune productia de porumb pentru biomasa (aratand ca s-ar „scoate” 187 de Terawatti/ora din cultivarea cu porumb a celor 2 milioane de hectare de teren necultivate in prezent), preconizeaza construirea unor uriase depozite regionale de cereale si vrea reinfiintarea bursei internationale de cereale de la Braila-Galati.
Romania Libera: Agricultura poate aduce o crestere de 40% a PIB Romania se afla pe locul cinci in Europa din perspectiva suprafetei cultivabile iar in 2010 a avut a cincea productie de porumb la nivel mondial. Din cauza infecientei insa, productia interna de alimente nu asigura nici macar consumul la nivel national Romania reuseste sa produca doar 60% din alimentele pe care le consuma, desi potentialul este de 400%. Acum, valoarea productiei agricole este 7% din PIB, adica aproape 9 miliarde de euro. O crestere de 6 ori a acestei sume ar putea aduce, in cativa ani, inca 40% fata de PIB actual al Romaniei . "La o productivitate similara cu cea din zona euro, productia interna ar putea asigura necesarul de consum pentru patru Romanii”, apreciaza Lucian Anghel, economistul sef al BCR in cel mai recent raport al bancii asupra situatiei agriculturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Capital: Cine profita de sclavii romani de pe plantațiile straine Tocmai pentru ca a inceput sa se dezvolte inca dinainte de aderarea la UE, fenomenul locurilor de munca mincinoase este adesea trecut cu vederea ca „ghinion“ sau o simpla contravenție pedepsita, eventual, cu un avertisment. In realitate, cel puțin in Occident, aceste cazuri intra in sfera traficului de ființe umane, infracțiune de gravitate extrema, blamata și pedepsita ca atare și in Romania, dar nici pe departe la nivelul real. Iar de vina nu sunt numai autoritațile, ci și victimele. Majoritatea se plang rudelor, intra pe forumuri unde ii avertizeaza și pe alți amatori de pericolele care-i pasc din cauza neatenției și naivitații. Din nefericire, puțini merg mai departe, in justiție, iar firmele-fantoma exact pe aceasta inerție se bazeaza pentru a-și continua nestingherite activitatea. Inerție explicabila, de altfel, ținand cont ca victimele sunt, in covarșitoarea lor majoritate, oameni cu venituri mult sub medie, avand cunoștințe precare asupra propriilor lor drepturi.