Pe marginea prapastiei. Criza de intrare in incapacitate de plata se muta in SUA
Cu mai puțin de o saptamana la dispoziție, Congresul american trebuie sa ajunga la un acord care sa permita majorarea plafonului de indatorare și identificarea masurilor care sa limiteze deficitul pe viitor.
Capital: Plafonul maxim de indatorare al SUA, de 14,3 trilioane dolari, a fost deja depașit in luna mai. Autoritațile nu au ajuns la un acord pana acum, dar au reușit sa amane blocarea administrației pana la data de 2 august, adica lunea viitoare. Dar pentru a putea fi implementata confortabil, decizia politica ar trebui luata la inceputul acestei saptamani, conform analiștilor de la X-Trade Brokers Romaani. „Americanilor le place tensiunea se pare - și nu doar in filmele de acțiune. Dupa momentele dramatice din primavara, cand oprirea activitații sectorului public a fost evitata la limita, o noua „producție” din aceeași serie ține piețele cu sufletul la gura”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Romania Libera: SUA au pierdut franele pe marginea prapastiei Bursa de la New York a deschis in pierdere dupa ce negocierile dintre democratii presedintelui Barack Obama si partidul republican majoritar in Camera Reprezentantilor au esuat inca o data. Viitorul Americii si al economiei mondiale sta in decizia politicienilor si a agentiilor de rating Negocierile dintre democratii si republicanii americani privind majorarea plafonului de indatorare si planul de reducere a cheltuielilor publice au esuat inca o data provocand o scadere a celor mai importanti indici de la Bursa din New York. Indicii Dow Jones si S&P au pierdut 0,84% in deschiderea Bursei dupa ce indicele S&P 500 pentru tranzactii futures a deschis si el in scadere aratand o ingrijorare pe termen lung. Soarta Statelor Unite si a economiei mondiale, in general, este astfel la mana agentiilor de rating, care, pentru prima data in istorie, ar putea modifica in sens negativ ratingul suveran al SUA. O eventuala retrogradare, care va avea ca efect direct o crestere a dobanzii la care statul se imprumuta, ar echivala cu un dezastru pentru americani a caror economie se bazeaza in mare masura pe imprumuturi. Datoria publica a SUA depaseste 14.300 de miliarde de dolari iar in prezent Guvernul se imprumuta la dobanzi medii de 2%, cele mai mici din lume pentru titluri de stat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Unde vede FMI noi surse pentru cresterea PIB Romania trebuie sa se redefineasca din punct de vedere economic si sa gaseasca noi resorturi de crestere pentru viitor, dupa ce in ultimii ani s-a concentrat in special pe austeritate. Aceasta a fost una din temele principale din discutiile care au avut loc ieri intre delegatia Fondului Monetar International, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, reprezen tantii opozitiei si cei ai sindicatelor. "Una din temele pe care se axeaza discutiile Fondului Monetar Inter national cu guver nantii, partidele politice si partenerii este reluarea cresterii economice. Totodata, se discuta despre masurile care pot incuraja cresterea numarului de locuri de munca", a declarat pentru Evenimentul Zilei Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI).