Premierul elen primeste votul de incredere. "Greul abia incepe". In ce consta planul de austeritate
Premierul Papandreou al Greciei a trecut cu bine o proba de foc. Parlamentul elen a acordat azi-noapte tarziu votul de incredere noului sau Cabinet, o decizie care n-a surprins aproape pe nimeni.
Business Insider: Votul de incredere obtinut azi-noapte este doar primul pas necesar pentru adoptarea unui nou set de masuri de austeritate. Altfel grecii nu vor obtine deblocarea transei de 12 miliarde de euro, imprumut acordat de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana.
Guvernul socialist a obtinut 155 de voturi din cele 300 ale legislativului. Rezultatul a fost huiduit de cateva mii de protestatari instalati in fata cladirii inca de ieri dupa-amiaza.
In maximum o saptamana, parlamentul elen trebuie sa aprobe pachetul dur de masuri pentru a evita falimentul.
Masurile de austeritate propuse de guvernul elen
- reducerea cu 20% a celor 750.000 de posturi din sectorul public
- un val de privatizari
- noi taxe si impozite.
- taxarea severa a persoanelor care detin piscine. Presa vorbeste deja de o vanatoare pe calea aerului, din elicopter, pentru ca extrem de putini greci au declarat in acte ca ar avea o piscina in curte. De-acum inainte insa, vor plati asa numita "taxa de solidaritate".
Votul a avut loc dupa dezbateri aprinse pe tema situatiei tensionate din Grecia, insusi ministrul acuzand agentiile de rating ca distrug imaginea tarii.
BCE: Grecia nu-si poate plati datoriile. Munca la negru a ingropat tara
Care sunt cele mai afectate institutii de un posibil faliment al Greciei
1. Programul Eurosystem SMP Eurosystem SMP este programul de cumparare de obligtiuni al Banci Europene Centrale. Acesta are o expunere de 49 de miliarde de euro in obligatiuni si detine 13% din valoarea totala a datoriei publice a Greciei.
2. Imprumuturi din partea Uniunii Europene Expunerea totala este de 38 de miliarde de euro, Uniunea Europeana detinand un procent de 10% din datoria publica a Greciei.
3. Sectorul public al Greciei Are o expunere de 30 de miliarde de euro in obligatiuni si detine 8% din datoria publica a Greciei.
Daca votul ar fi fost negativ, Guvernul nu ar fi putut adopta masurile nepopulare impuse de partenerii europeni in schimbul unui sprijin vital. Analistii au preconizat ca Atena n-are de ales si va vota noua cura de austeritate.
Sfatul primarului Londrei: "Lasati Grecia sa dea faliment si sa iasa din zona euro"
De mai bine de un an, Grecia traieste sub amenintarea scadentelor si somatiilor.
"Saptamana viitoare va fi momentul adevarului, cand Grecia va trebui sa-si demonstreze angajamentul real de a respecta ambitiosul pachet de reforme fiscale si privatizari. Daca Atena actioneaza, atunci si Europa se va tine de cuvant", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Alternativa ar fi falimentul. Si totusi:
"Prin al doilea pachet de salvare, Grecia va castiga putin timp, dar acesta nu va rezolva problemele de fond si anume ca Grecia are datorii mult prea mari, care la moment dat vor trebui restructurate. Iar responsabilii europeni au mari dificultati in a decide cum sa faca asta, cum sa convinga bancile europene sa-si asume o parte din pierderi. Ca sa nu mai pomenim ca exista si alte tari, precum Portugalia, Irlanda, Spania, care se confrunta cu probleme similare", a precizat Jon Hilsenrath, editorislst Wall Street Journal.
La un pas de faliment economic si in criza sociala. Ultima speranta a Greciei: remanierea guvernului
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Fitch a amenintat marti ca va considera o eventuala restructurare a datoriilor Atenei drept o intrare in incapacitate de plata si va reduce in consecinta ratingul suveran al tarii.
Grecia are o datorie de 340 de miliarde de euro, adica 150% din PIB, cu alte cuvinte peste 30.000 de euro pe cap de locuitor. O intrare in incapacitate de plata va lovi bancile care detin obligatiuni emise de statul elen, in principal banci germane si franceze, dar si Banca Centrala Europeana.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Zona Euro, criza financiara, revista presei,
Dată publicare:
21-06-2011 20:46