Ce profituri au facut bancile din Romania in anul de criza 2010

banci

In pofida faptului ca anul trecut a fost unul de criza, iar creditarea a fost aproape inghetata, cele mai multe dintre primele zece banci din Romania au incheiat anul cu castiguri consistente.

Evenimentul Zilei: Majoritatea bancilor mari au obtinut castiguri consistente in 2010, chiar daca cele mai multe au fost mai mici decat in 2009. Cel mai mare profit net raportat apartine BRD SocGen, a doua banca din Romania, de 501 milioane de lei (119 milioane de euro), conform standardelor locale de contabilitate, in scadere cu 36%. Grupul BCR a obtinut un profit de 110,2 milioane de euro, in scadere cu 46,7% fata de anul anterior, conform standardelor internationale. Profituri au realizat Alpha Bank, UniCredit Tiriac si ING Bank. Creditele neperformante in crestere au generat scaderile de castig, acestea obligand bancile sa constituie provizioane, care au muscat din profit. Guy Poupet, presedintele BRD, afirma recent ca asteapta o stagnare a provizioanelor in 2011. Unele banci au raportat insa o imbunatatire a situatiei creditelor inca din 2010. Raiffeisen a afisat unul din cele mai mari profituri din sistem, de 83 de milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2009, obtinut tocmai datorita scaderii provizioanelor, a spus Steven van Groningen, presedintele bancii.

Romania Libera: Ce poti sa cumperi cu 100.000 de euro? In anii 2007-2008, un buget de 100.000 de euro reprezenta o suma modesta pentru achizitionarea unei case. Sa ne amintim ca un apartament cu doua camere intr-un cartier semicentral din Capitala costa intre 80.000 si 100.000 de euro. Astazi lucrurile s-au schimbat, iar o familie care isi permite sa faca astfel de achizitii poate cumpara cu acesti bani o casa la care nici nu visa cu ceva timp in urma. Improspatam informatiile privind ofertele de pana la 100.000 de euro cu cele culese de la targul Project Expo. Cu suma de 100.000 de euro puteti achizitiona un apartament cu 3 camere intr-un cartier rezidential sau chiar o vila construita in 2010, cu suprafata intre 100 si 200 mp. In ultimii trei ani, in Bucuresti au aparut foarte multe cartiere rezidentiale, iar apartamentele se incadreaza in toate standardele, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar. O familie care abia isi cladeste caminul poate dispune si de ajutorul oferit de programul guvernamental „Prima Casa". De stiut ca aceste locuinte se dau la cheie si dispun de toate finisajele necesare: zugravit cu vopsea lavabila in interior, tamplarie PVC cu geam termopan, usi interioare si usa metalica la intrare, parchet, faianta si gresie, obiecte sanitare si centrala proprie de apartament. De asemenea, aveti posibilitatea sa va alegeti modelele si culorile pe care le doriti.

Gandul: ROMANIA IN WIKILEAKS. Cine credeau americanii ca era "SURSA DE CASH" A ALIANTEI D.A. Liderii aliantei DA se numara printre cele mai constante surse de informare pentru guvernul Statelor Unite. Conform telegramelor Wikileaks, Calin Popescu Tariceanu, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica au fost vechi colaboratori ai Ambasadei SUA de la Bucuresti, relatiile acestora cu reprezentantii americani in Romania datand dinaintea perioadei in care au ocupat functii in guvern. O telegrama trimisa de ambasada SUA catre Washington, in decembrie 2004, il descrie pe premierul de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, drept "un interlocutor respectat si accesibil, care s-a intalnit regulat cu ofiteri ai Ambasadei inainte si in timpul campaniei". Seful guvernului de la acea data este de asemenea catalogat ca fiind "prea relaxat" pentru politica autohtona, in timp ce averea acestuia este pusa pe seama vanzarilor Citroen in Romania.

Ziarul Financiar: Investitorii straini vaneaza rezervele de cupru. Pretul metalului a explodat Doua companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua, sunt scoase la vanzare Tona de cupru a explodat in ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei Valoarea rezervelor de cupru ale Romaniei este estimata la 5-10 miliarde de euro la preturile actuale Din cupru se fabrica conducte si cabluri. Cele mai vanate doua companii la ora actuala din Romania sunt exploatarile de minereu de cupru Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua ale caror rezerve de metal rosu sunt evaluate in prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF. Pretul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tona (6.500 euro pe tona) ca urmare a cererii puternice din China, fata de 2.000 $/ tona intre 1980 si 2004. Din cauza scumpirilor, in Romania si chiar si in Franta au ajuns sa se fure cablurile de la calea ferata, avand in vedere ca 100 kg de cupru inseamna 600 de euro. Un boom al preturilor a fost si inainte de criza mondiala, in 2008, cand tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari, urmata de o scadere abrupta pana la 2.700 $/tona.

Citește și
Autostrada
Dumnezeu a construit o autostrada naturala pentru Anca Boagiu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Adevarul: Paraciosii WikiLeaks: cine sunt personajele care au parat la Ambasada SUA Dincolo de planurile politice, strategiile diplomatice si luptele pentru preluarea puterii interne, documentele WikiLeaks scot la iveala si o alta fata a personajelor care apar in telegramele Ambasadei SUA. Aceste fragmente sunt imbibate de bine cunoscutul spirit balcanic, in care barfa, intrigile ieftine si lauda de sine ocupa un loc fruntas.Pe 27 mai 2009, Vasile Blaga se intalnea cu fostul consilier politic al Ambasadei SUA la Bucuresti, intr-o ultima intrevedere, inaintea mutarii acestuia din urma. Primul subiect atacat de Blaga a fost cel privind viitoarele alegeri pentru Parlamentul European si strategia electorala a PDL. Blaga isi asuma rolul de reprezentant al unui partid afectat de criza economica si promite „o campanie austera", in comparatie cu PSD-istii, caracterizati ca fiind niste „fosti comunisti, care vor face ce li se spune". Blaga il da exemplu in acest sens pe Marian Vanghelie, despre care afirma ca are informatii potrivit carora ar fi pregatit sapte containere de telefoane mobile pentru alegatori.

Jurnalul National: Borbely: Nu va exista niciun fel de subtiere a stratului de ozon deasupra Romaniei Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurari, pe baza informatiilor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, ca, in prezent, nu exista niciun pericol de subtiere a stratului de ozon deasupra Romaniei. "Am luat legatura cu Administratia Nationala de Meteorologie si colegii m-au linistit ca, pe baza tuturor masuratorilor, nu exista niciun pericol. Romania nu este in niciun fel afectata de aceasta subtiere a stratului de ozon. Am cerut si un Raport, iar ei mi-au confirmat faptul ca nu exista niciun fel de pericol. Deci, la acea data de 30 sau 31 martie, nu va exista in Romania niciun fel de problema de subtiere a stratului de ozon. Repet, nu va exista in aceasta perioada niciun fel de subtiere a stratului de ozon deasupra Romaniei", a declarat Borbely, potrivit Agerpres. Intrebat care mai este situatia norului radiocativ provenit de la centrala nucleara de la Fukushima, Japonia, ministrul a spus ca 'pericolul a trecut'. "In momemtul de fata, pericolul privind norul radioactiv din Japonia a trecut. Norul este in asa masura dispersat incat nu exista vreun pericol", a conchis Laszlo Borbely.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
La ce e buna educatia? Marius Petcu are carte, de mandat nu are parte
La ce e buna educatia? Marius Petcu are carte, de mandat nu are parte

Cu toate ca au luat in considerare toate acuzatiile si probele prezentate de procurorii anticoruptie pentru arestarea preventiva a lui Marius Petcu, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat ca acesta poate fi cercetat in libertate.

Dumnezeu a construit o autostrada naturala pentru Anca Boagiu
Dumnezeu a construit o autostrada naturala pentru Anca Boagiu

"In 2013 intram in randul tarilor civilizate" din punctul de vedere al infrastructurii, afirma Boagiu. Concret, "2013 este anul in care vom avea in exploatare 800 de kilometri de autostrada in Romania", precizeaza aceasta.

"Scrisorile pierdute". Romania in Wikileaks

Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliata, cu nume si prenume, a politicienilor romani prooccidentali doar la vedere, dar si a celor mai tentati sa-si tradeze colegii de partid si interesul national pentru o cariera fulminanta.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.