UE propune reguli mai stricte împotriva poluării aerului și apei: „Anual, sute de mii de europeni mor prematur”

poluare de la masini
Shutterstock

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri norme mai stricte privind poluanții din aer și apă, dar și pentru tratarea și reutilizarea apelor urbane reziduale.

Măsurile sunt menite să ajute la atingerea obiectivelor Pactului verde european de a reduce poluarea la zero până în 2050, dar și pentru a lupta împotriva crizei climatice.

„Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului înconjurător. Un mediu nesănătos are consecințe directe costisitoare asupra sănătății noastre. În fiecare an, sute de mii de europeni mor prematur și un număr și mai mare suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Cu cât așteptăm mai mult să reducem poluarea, cu atât costurile pentru societate vor fi mai mari. Dorim ca până în 2050 să nu mai avem poluanți nocivi în mediul înconjurător. Aceasta înseamnă că trebuie să ne intensificăm eforturile încă de astăzi. Propunerile noastre de a reduce și mai mult poluarea apei și a aerului reprezintă un element esențial al soluției la această problemă”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european.

„Calitatea aerului pe care îl respirăm și a apei pe care o utilizăm este fundamentală pentru viețile noastre și pentru viitorul societăților noastre. Aerul și apa poluate sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, pentru economie și pentru mediul înconjurător. Prin urmare, este de datoria noastră să avem grijă să curățăm aerul și apa pentru generațiile prezente și viitoare”, a spus Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

Ce a propus Comisia Europeană pentru a combate poluarea aerului

Poluarea aerului reprezintă cea mai mare amenințare de mediu pentru sănătate și una dintre cauzele principale ale bolilor cronice, precum accidentele vasculare cerebrale, cancerul și diabetul. Printre daunele pe care le provoacă mediului se numără cele suferite de păduri și culturi.

Citește și
poluare si cancer
O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare și alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 300.000 de morți premature în fiecare an în rândul europenilor, potrivit Comisiei Europene.

Noile norme au fost propuse cu scopul de a reduce numărul deceselor cauzate de principalul poluant, pulberile fine în suspensie (PM2,5), cu peste 75% în 10 ani.

De aceea, CE a propus o revizuire periodică a standardelor de calitate a aerului, care le va permite celor cu probleme de sănătate cauzate de poluarea aerului să primească compensații în cazul încălcării normelor UE.

În acest sens, valoarea-limită anuală pentru principalul poluant, particulele fine în suspensie (PM2,5), trebuie să fie redusă cu mai bine de jumătate, potrivit propunerilor de la Bruxelles.

Măsurile specifice pe care fiecare țară le va lua pentru a se conforma noilor standarde vor fi lăsate la latitudinea guvernelor naționale și a autorităților locale.

Cum își propune Uniunea Europeană să trateze problemele apelor poluate

În ceea ce privește apele Europei, directiva UE propune atât râuri, lacuri, ape subterane și mări mai curate, cât și tratarea apelor uzate pentru a promova evitarea risipei în cadrul unei viitoare economii circulare.

Din cauză că 92% din micropoluanții toxici găsiți în apele uzate din UE provin din produsele farmaceutice și cele cosmetice, un nou sistem de răspundere extinsă a producătorilor le va impune obligația de a suporta costul eliminării acestora.

Totodată, CE a propus actualizarea poluanților acvatici care trebuie controlați cu mai multă strictețe, atât în apele de suprafață, cât și în apele subterane. Vor fi adăugate în liste 25 de substanțe nocive pentru mediu și sănătatea oamenilor, inclusiv PFAS (produse chimice indestructibile) găsite în haine și produse de îngrijire personală), Bisfenolul A (componentă a ambalajelor de plastic) și unele produse farmaceutice.

În plus, vor fi actualizate (în majoritatea cazurilor vor fi înăsprite) standardele pentru 16 poluanți care sunt deja vizați de normele în vigoare, inclusiv metalele grele și substanțele chimice industriale.

Măsurile oficialilor de la Bruxelles în privința apelor reziduale

Când vine vorba de apele uzate, UE dorește să introducă obligația recuperării nutrienților din apele reziduale, dar și noi standarde pentru micropoluanți și pentru monitorizarea microplasticelor. Tratarea apelor va include și orașele mai mici, cu 1.000 de locuitori, până în prezent fiind vizate doar cele cu peste 2.000 de locuitori.

Oficialii europeni doresc ca apele uzate să ajute la producția de energie regenerabilă, iar fosforul din nămoluri să fie folosit ca îngrășământ în agricultură.

Actualizarea directivei prevede și urmărirea la sursă a poluării industriale.

Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliu, iar odată adoptate vor intra în vigoare treptat, cu obiective diferite pentru 2030, 2040 și 2050.

Potrivit CE, acest lucru va permite industriei și autorităților să aibă suficient timp pentru a se adapta și a face investițiile necesare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Guvernul a aprobat planul de trecere la o „economie circulară”. Ce presupune strategia impusă de UE
Guvernul a aprobat planul de trecere la o „economie circulară”. Ce presupune strategia impusă de UE

Guvernul va adopta, miercuri, o hotărâre privind aprobarea Strategiei Naționale privind Economia Circulară.

O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer
O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer

Cercetătorii au anunțat că au descoperit modul în care poluarea aerului conduce la cancer, într-o descoperire care ne transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile.

Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.