Experiment Știrile ProTV: Poluăm de 6 ori mai puțin dacă luăm autobuzul, în loc de mașină, pe un traseu de 10 km, prin oraș

×
Codul embed a fost copiat

Săptămâna verde, continuă la ProTV. Joi ne îndreptăm atenția spre transport, un alt sector responsabil pentru poluarea mediului.

Activiștii estimează că industria auto generează 20% din totalul emisiilor de carbon care ajung în atmosferă și care provoacă boli grave.

Există şi variante prietenoase cu mediul, dovadă că tot mai mulţi oameni folosesc mașini electrice. Avem și câteva flote electrice de transport public, în unele oraşe, însă este loc de mult mai bine.

Românii conduc în jur de 9 milioane de vehicule. Suntem în mișcare zi și noapte, mereu găsim ceva de rezolvat, un loc în care trebuie să ajungem, iar mașina este pentru mulți cea mai rapidă și confortabilă variantă. Numai în capitală se fac 2 milioane de drumuri zilnic.

Alin Tănase, coordonator de proiecte, Greenpeace România: „52% sunt realizate cu mașina personală, 36% cu transportul public, iar 15% pur și simplu merg pe jos, să ajungă dintr-un punct în altul. În schimb, doar 1% folosesc mersul pe bicicletă sau mobilitatea activă, cum îi mai spune, ceea ce implică și trotineta și rolele.”

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Numai că acest confort are consecințe pentru mediu. Traficul este principala sursă de poluare în orașe, potrivit activiștilor. Mașinile eliberează în aer noxe pe care ajungem să le inhalăm și care ne îmbolnăvesc. Fiecare tip de vehicul poluează diferit.

Am ales un traseu din Pantelimon, de la marginea Bucureștiului, până în Piaţa Unirii. Sunt în total 10 kilometri. Dacă parcurgem această distanță cu mașina personală, vom emite în atmosferă 1.500 de grame de carbon. În schimb, dacă luăm un autobuz pe care îl împărțim cu alte 30 de persoane, cantitatea de carbon emisă se reduce la 274 de grame de carbon de călător. Adică de aproape 6 ori mai puțin.

Mihai Stoica, directorul executiv al Asociației 2Celsius: „În mașini respirăm și cele mai multe emisii. Ne pierdem foarte mult timp în trafic ceea ce crează stres și frustrare. 30% dintre emisii sunt făcute atunci când căutăm locuri de parcare. Politica de reducere a locurilor de parcare este eficientă pentru că oamenii se gândesc în general și decid să ia mașina.”

Numai că dacă vrei să faci asta, trebuie să le oferi oamenilor alternative. Și nu foarte multe orașe din România se mândresc cu asta. Deși este capitala țării, Bucureștiul stă destul de rău la capitolul transport în comun. Foarte puține rute au benzi dedicate, iar unele dintre trasee sunt prost conectate. În plus, mare parte din parcul auto este vechi.

Larisa Antal, corespondent Știrile ProTV: „Un plus ar fi totuși aplicațiile de transport care au luat locul acelor chioșcuri pentru bilete, pe care oricum nu le găseam în fiecare stație. Din acest punct de vedere, lucrurile au evoluat în majoritatea orașelor din țară. Și aș vrea să vă arăt această aplicație care este folosită în mai multe orașe din țară. Aplicația este legată de cardul meu bancar, îmi iau biletul foarte simplu. A costat 3 lei și e valabil 90 de minute, aici pot să văd ora la care expiră.”

O soluţie pentru drumurile scurte sunt bicicletele. În alte state reprezintă prima alegere a oamenilor atunci când ies în oraș ori merg la serviciu. Tudor Chirilă nu ezită să meargă cu bicicleta atunci când nu ia metroul. Și actorul Denis Hanganu preferă o variantă prietenoasă cu natura.

Denis Hanganu, actor: „De 5 ani umblu pe trotinetă. Am și bicicletă, dar fiind frica asta să nu mi-o mai fure din scara blocului, aleg trotinetă. E mai confortabil, odată, și ajung mult mai rapid. Vin și la filmări cu trotineta, vin și la ProTV cu trotineta. O folosesc foarte, foarte mult.”

Un exemplu pozitiv vine de la Brașov. În prezent, aproape 70 la sută din flota de transport în comun este verde și nepoluantă. De altfel, Brașovul concurează pentru titlul de Capitală Verde a Europei și este singurul oraș din România care a ajuns în această etapă a competiției.

În municipiul Brașov circulă în acest moment 72 de autobuze electrice și 51 de troleibuze electrice, care au parcurs, în total, peste 10 milioane de kilometri. Planul autorităților este ca transportul în comun să fie 100% "verde", iar în perioada următoare vor fi achiziționate încă 73 de autobuze electrice prin PNRR.

Iar măsurătorile arată că în acest fel emisiile de carbon s-au redus considerabil.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: „Se treaduce într-un aer mai curat, dacă măsurăm doar dioxidul de carbon pe care l-am redus, înseamnă peste 8 mii de tone de dioxid de carbon redus datorită acestui sistem de transport electric.”

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Mesajul ministrul Mediului pentru românii ce se plâng că nu au unde returna ambalajele pe care statul dă 50 bani/bucata
Mesajul ministrul Mediului pentru românii ce se plâng că nu au unde returna ambalajele pe care statul dă 50 bani/bucata

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a anunţat că, dacă în ianuarie au fost colectate două milioane de ambalaje, în martie sunt colectate două milioane de ambalaje în fiecare zi.

Mănâncă mai bine, trăiește mai bine: Soluții pentru un stil de viață sănătos și prietenos cu planeta
Mănâncă mai bine, trăiește mai bine: Soluții pentru un stil de viață sănătos și prietenos cu planeta

În emisiunea de azi discutăm despre cum să mâncăm mai sănătos, dar mai ales despre cum să avem un stil de viață care să ne ajute și pe noi să trăim mai bine, iar planeta și mediul să funcționeze coerent,lucru care ajută și generațiile viitoare.

Care sunt marile probleme de mediu ale Capitalei. „Avem mai multe mașini decât copaci, iar multe spații verzi nu sunt verzi”
Care sunt marile probleme de mediu ale Capitalei. „Avem mai multe mașini decât copaci, iar multe spații verzi nu sunt verzi”

Bucureștiul are “mai multe mașini decât copaci, dar și mai mulți oameni decât copaci”, iar spațiile verzi, deși suficiente, “nu sunt foarte verzi”, spune Alina Kasprovschi, director executiv al Fundației Comunitare București, invitată la Pro Verde.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.