Ce s-a întâmplat în România după introducerea garanției de 50 de bani pentru PET-urile returnate
Odată cu implementarea Sistemului de Garanție Returnare, RetuRO, bunele obiceiuri încep să dea rezultate. Peste o jumătate de miliard de ambalaje au fost reciclate.
La aparatele de reciclare este mereu coadă, în special în weekend. Mulți adună zeci de ambalaje în câteva zile.
Persoană: „Nu știu să vă zic, undeva la 20-30 de PET-uri."
Persoană: „Aici sunt 2 săptămâni practic. 48 de recipiente."
De la demararea programului, peste 570 de milioane de recipiente din plastic, sticlă sau metal au sfârșit în containere și nu au mai ajuns pe străzile României.
Ca să vă faceți o idee, dacă această cantitate ar fi rămas în natură, cum se întâmpla până acum, ar fi acoperit în întregime suprafața Lacului Vidraru, care are aproape 9 kilometri pătrați.
Numai în luna mai au fost colectate aproape 300 de milioane de ambalaje - cât să înconjoare Pământul de două ori.
Greutatea totală a ambalajelor returnate până acum a ajuns la aproximativ 40.000 de tone. Echivalentul a peste 33.000 de mașini mici. Lăsate în trafic, una în spatele celeilalte, ar forma o coloană de 150 de kilometri, echivalentă cu distanța dintre București și Predeal.
Acolo unde obiceiurile prind rădăcini, încep să se vadă și efectele. În preajma localității Mureșenii Bârgăului, din Bistrița Năsăud, malurile râurilor, până nu de mult sufocate de PET-uri, sunt acum curate.
Proprietarul unui magazin din localitate a început să adune în saci ambalajele, iar după ce le numără, le predă celor de la RetuRO.
Ioan Tomoroga - proprietarul unui magazin: „Aici facem selecția, le adunăm toate care trebuie să aibă neapărat marca RetuRO pe ele."
Iar metoda are succes.
Ioan Tomoroga - proprietarul unui magazin: „Funcționează, cel puțin oamenii sunt implicați în toată povestea asta și se înapoiază recipiente și sticle."
Pe de altă parte, în mai puțin de o lună, pe barajul Ișalnița de pe râul Jiu a crescut un munte de PET-uri. Vor trece ani până când locul va fi curățat, spun activiștii de mediu. Cele mai multe sunt recipiente vechi, fără sigla Sistemului de Garanție Returnare, așa că nimeni nu s-a obosit să le distrugă.
Partea bună este că multe comunități au înțeles importanța reciclării - o dată că aduce și beneficii financiare, dar și un mediu mai curat.
La intrarea în scară atârnă un semn cu "Love Home" - iubește-ți casa. Deși construit pe vremea comunismului, în '84, în interior, blocul arată ca nou. Vecinii au renunțat la hârtie, reciclează becurile și bateriile, iar gunoiul este colectat selectiv. Pentru asta, au obținut și o reducere de la firma de salubritate. Câteva zeci de lei, bani care merg pentru noi amenajări.
Roxana Smaranda, locatară: „Aici puteți să vedeți, așa arată ghenele noastre reabilitate A fost o perioadă de adaptare de câteva luni. A trebuit să le explicăm, la un moment dat am avut inclusiv pe ușa de la ghena ce înseamnă galben, ce înseamnă verde, ce înseamnă albastru, ce arunci în fiecare dintre ele."
Vecinii așteaptă acum reabilitarea blocului, mai ales că au în plan să își monteze panouri fotovoltaice.