Mesaj de interes public: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte
Reciclează azi pentru un mâine mai curat! Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice nu sunt gunoi sau fier vechi, așa că trebuie să avem grijă unde le predăm în vederea reciclării.
Suntem înconjurați de electrocasnice și aparate electronice, dar ce facem cu acestea când nu mai funcționează? Este esențial să știm cum să ne debarasăm corect de ele pentru a proteja mediul și sănătatea noastră.
Deșeurile electronice conțin compuși periculoși pentru mediu și sănătatea noastră, dar și materiale valoroase care pot fi reciclate. Pentru asta, aparatele electrocasnice trebuie să ajungă în centre de reciclare specializate.
De ce electrocasnicele nu trebuie aruncate la gunoi
Electrocasnicele și aparatele electronice conțin substanțe periculoase, precum mercur, plumb, cadmiu și alte metale grele, care pot contamina solul și apa dacă nu sunt gestionate corespunzător.
De asemenea, acestea conțin materiale reciclabile valoroase, cum ar fi cupru, aluminiu și plastic, care pot fi recuperate și reutilizate în fabricarea altor produse. Aruncarea acestor aparate la gunoi sau la fier vechi contribuie la poluarea mediului și la risipa de resurse.
Electrocasnicele și aparatele care pot fi reciclate includ, dar nu se limitează la:
- Frigidere și congelatoare
- Televizoare și monitoare
- Mașini de spălat și uscătoare
- Aspiratoare
- Cuptoare cu microunde
- Calculatoare și laptopuri
- Telefoane mobile
- Baterii și acumulatori
Așadar, de fiecare dată când nu mai aveți nevoie un electrocasnic pentru că este vechi sau stricat trebuie să-l predați spre reciclare. Dispozitivele nu trebuie aruncate la gunoi și nici la fier vechi. Aceste deșeuri conțin compuși periculoși, dar și materiale destinate reciclării. Aparate precum frigidere, televizoare, aspiratoare și bateriile uzate trebuie să ajungă în centre de reciclare. Află cum și unde te poți debarasa corect de ele pe recicleazadeee.ro.
Ce sunt deșeurile electrice
Toate obiectele sau produsele care funcționează prin conectarea la curentul electric sau baterii intră în categoria de echipamente electrice și electronice, iar în momentul în care nu mai pot fi utilizate sau reparate devin deșeuri de echipamente electrice sau electronice (DEEE) și ar trebui să ajungă pe fluxul de reciclare, prin predarea la punctele de colectare dedicate sau prin ridicarea de la domiciliu de către colectori autorizați. Punctele de colectare sunt disponibile în magazinele de tip electro IT, hypermarchet-uri și puncte/centre de colectare administrate de autoritățile publice locale.
Ce se întâmplă dacă DEEE nu ajung pe fluxul de reciclare
Când nu sunt colectate corespunzător, DEEE-urile nu ajung la o fabrică de tratare și reciclare, ci în gropile de gunoi sau în fluxul de fier vechi. Fumurile negre de la marginea localităților care ne otrăvesc aerul și mediul sunt cauzate și de arderi de echipamente electrice precum cabluri sau alte echipamente. Pierderea DEEE în fluxul informal este rezultatul unui comportament neadecvat al populației, care aduce un prejudiciu mediului înconjurător, sănătății populației (prin tratarea necorespunzătoare a echipamentelor care conțin substanțe periculoase). În plus, se pierd resurse valoroase care ar putea fi reparate, pregătite pentru reutilizare sau care ar putea reintra în circuitul de producție în urma unei reciclări corespunzătoare.
Situația deșeurilor electronica la nivel european
La sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană a transmis faptul că aproape jumătate din deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) debarasate în Europa nu sunt colectate și reciclate în mod corespunzător. Se raportează că rata de colectare a telefoanelor mobile este de sub 5%, iar în gospodăriile din UE există un stoc estimat de 700 de milioane de telefoane mobile nefolosite și neutilizabile. O mare parte din DEEE trece neobservată, deoarece consumatorii, dacă nu păstrează pur și simplu obiectele pentru o posibilă reutilizare, aruncă deseori împreună cu gunoiul menajer obiecte precum fierbătoare, prăjitoare de pâine, periuțe electrice, țigări electronice, cabluri, USB-uri, jucării care cu funcționat pe bază de baterii.
Mesaj de interes public!
Ministerul Mediului împreună cu Coaliția PRO DEEE lansează o campanie de conștientizare și educare a publicului în privința comportamentului corect față de un tip de deșeuri - DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice).
Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte! Toate informațiile legate de deșeurile electrice, precum și harta cu punctele de colectare dedicate, disponibile la nivel național, sunt pe platforma recicleazadeee.ro. Harta Reciclării este un proiect dezvoltat de ONG-ul de mediu Viitor Plus.