Guvernul si C. E. nu au ajuns la un acord pentru suplimentarea cheltuielilor de aparare in 2015. Discutie Ponta-Basescu

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57
basescu - ponta

Guvernul si Comisia Europeana nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de aparare cu 0,3% din PIB.

Asta deoarece oficialul CE a motivat ca nu are mandat pentru o decizie care trebuie luata doar de catre Consiliul European, a anuntat premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat ca a avut deja o discutie cu presedintele Traian Basescu, pentru ca Romania sa solicite in urmatorul Consiliu European, din aceasta luna, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzatoare a deficitului bugetar, si a aratat ca, daca avizul nu va putea fi obtinut la aceasta reuniune, atunci va discuta si cu viitorul presedinte, Klaus Iohannis.

"Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana - n.r.) si care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat in acest sens. Am avut o discutie cu presedintele in functie, domnul Basescu, voi avea o discutie si cu presedintele ales, domnul Iohannis, pentru ca decizia de a acorda Romaniei aceasta derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar in Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile urmatoare, Romania va reveni cu aceasta solicitare", a spus Ponta, amintind de obligatiile asumate de Romania in calitate de stat membru NATO.

Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene au venit la Guvern, marti dimineata, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO