Victor Ponta reactioneaza, dupa avertismentul Rusiei: "Romania este o tara sigura, pentru ca nu este singura"
Romania este o tara sigura, pentru ca nu este singura, ci in alianta cu alte tari puternice si democratice, a declarat premierul Victor Ponta, ca reactie la afirmatii ale unor oficiali rusi privind sistmul antiracheta NATO.
Victor Ponta a adaugat ca nu accepta amenintari care sunt injuste si cu totul deplasate. "Romania este o tara sigura, pentru ca nu este singura. Suntem intr-o alianta cu alte tari puternice si democratice, care impartasesc aceleasi valori ca si noi. Avem si obligatii, cheltuim mai mult pentru armata si pregatim militarii. Nu accept amenintari care sunt total injuste si cu totul deplasate", a spus Ponta, aflat la Beclean, potrivit Mediafax.
Joi, premierul Victor Ponta a postat un mesaj in care arata ca respinge amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse, privind tarile care vor gazdui sisteme antirachete ale NATO, si afirma ca acestea nu intimideaza autoritatile romane si nu schimba strategia Romaniei. "Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!", a scris Ponta pe Twitter.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta ale NATO vor fi tinte prioritare ale Rusiei, a avertizat generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse. "Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei", atrage atentia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicand ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Bulgaria reprezinta o amenintare pentru tara sa. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat ca planurile Statelor Unite de a instala sisteme antiracheta in tari europene continua sa fie o sursa de "preocupare grava" pentru Rusia. "Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional", a afirmat Lavrov, citat de site-ul agentiei Sputnik.
"Previziunile noastre privind sistemul global american de aparare antiracheta se adeveresc. Putem confirma ca implementarea arhitecturii americane de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii strategice", a spus, la randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, notand, in cursul unei conferinte pentru securitate desfasurate la Moscova, ca scutul antiracheta NATO continua sa se extinda, in pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri si Iran. "Este evident ca amenintarea rachetelor iraniene, folosita ca pretext de SUA si de alte tari membre NATO, a fost o cacealma. In pofida unor decizii substantiale in negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu isi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antiracheta ale Statelor Unite si NATO", a explicat Soigu.
"Tarile NATO incearca activ sa ocupe spatiu geopolitic, sporind consistent potentialul militar in Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei", a insistat Soigu. Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse, a amintit ca numarul exercitiilor militare efectuate de NATO s-a dublat in ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei. La sfarsitul lunii martie, ambasadorul rus in Danemarca, Mihail Vanin, declara ca Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice. Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci ca sistemul antiracheta NATO este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia.
Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.