Victor Ponta le cere parlamentarilor PSD, dar si opozitiei, sa vina la votul din plen pentru modificarea statutului

Victor Ponta in Parlament

Liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat ca a cerut tuturor parlamentarilor social-democrati sa fie prezenti, marti, la sedinta comuna a Parlamentului pentru votul privind statutul deputatului si senatorului.

De asemenea, el a facut un apel si la parlamentarii opozitiei sa vina la vot.

"Am discutat despre faptul ca maine este sedinta comuna a Parlamentului pentru a fi pusa in acord si Legea privind statutul deputatului si senatorului cu deciziile Curtii Constitutionale si am facut un apel catre toti colegii nostri, deputati si senatori, chiar daca este Saptamana Mare, sau pentru cei care sunt catolici, protestanti, ca maine sa fie prezenti. Fac un apel public si catre colegii parlamentari din opozitie sa fie prezenti, pentru ca ei au facut sesizarea la CC", a spus Ponta dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.

Camera Deputatilor si Senatul se vor reuni in sedinta comuna, pentru a supune la vot modificarea articolului 24, aliniatul 4 din legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, prin care cererile justitiei sa fie adoptate cu majoritatea celor prezenti. Propunerea a venit din partea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, care a convocat Biroul Permanent al Senatului marti, la ora 12.30, pentru modificarea programului de lucru al Senatului.

Senatorii au, in saptamana 6-15 aprilie, activitate in circumscriptiile electorale, avand in vedere ca in aceasta perioada au loc sarbatorile de Pasti, conform deciziei luate de Biroul Permanent. Desi senatorii se afla in teritoriu, presedintele Senatului doreste repunerea pe agenda de lucru a Parlamentului a propunerii de modificare a articolului 24, aliniatul 4 din legea nr. 96/2006, privind Statutul deputatilor si senatorilor. Potrivit lui Tariceanu, propunerea consta in modificarea aliniatului 4, din articolul 24, pentru a permite ca hotararile privind aprobarea cererilor de retinere si arestare a parlamentarilor, adresate de ministrul Justitiei, sa se adopte cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti, si nu cu majoritatea tuturor membrilor Camerei sesizate, cum este prevazut la acest moment, scopul acestei propuneri fiind de a pune in concordanta prevederile din Legea 96/2006, cu articolele 67 si 76 din Constitutie.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu la votul pentru Sova
Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat. "Parlamentul nu va primi indicatii politice de la nicio institutie"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Presedintele Senatului arata ca, in sedinta plenului reunit din 1 aprilie, aceasta propunere de modificare, aflata pe agenda, nu a fost adoptata de plenul reunit al Parlamentului, astfel ca a solicitat, dupa consultarea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, convocarea unei noi sedinte comune in data de marti, 7 aprilie. "In acest fel se va aduce o modificare necesara si care, in plus, este sustinuta de o larga majoritate a parlamentarilor, cu privire la procedura de aprobare a cererilor venite din partea Ministerului Justitiei. Pe aceasta cale, presedintele Senatului face apel catre toti senatorii sa fie prezenti marti, in sedinta plenului reunit, pentru a confirma prin vot sustinerea unei astfel de modificari, aratata in cursul acestei saptamani prin schimbarea regulamentului Senatului", mai transmite Tariceanu.

Seful statului a solicitat recent Curtii Constitutionale sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala "ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti".

In scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis se arata ca "atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si Parlament, "generat de omisiunea celor doua Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispozitiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, si ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constitutie, republicata". Curtea Constitutionala va discuta cererea presedintelui de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Parlament in 8 aprilie

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Cazul Dan Sova. CSM sesizeaza Curtea Constitutionala in privinta hotararii Senatului de a respinge cererea DNA
Cazul Dan Sova. CSM sesizeaza Curtea Constitutionala in privinta hotararii Senatului de a respinge cererea DNA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizeaza Curtea Constitutionala (CC) privind hotararea Senatului de respingere a cererii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova.

Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat.
Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat. "Parlamentul nu va primi indicatii politice de la nicio institutie"

Presedintele Senatului a luat pozitie luni vizavi de criticile fata de modul in care s-a votat impotriva cererii DNA de incuviintare a arestarii preventive in cazul lui Dan Sova

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.