Cazul Dan Sova. CSM sesizeaza Curtea Constitutionala in privinta hotararii Senatului de a respinge cererea DNA

Dată publicare: 30-03-2015 20:05
Dată actualizare: 02-04-2015 07:06


senat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizeaza Curtea Constitutionala (CC) privind hotararea Senatului de respingere a cererii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova.

CSM cere solutionarea posibilului conflictul juridic dintre puterea judecatoreasca si cea legislativa. "Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei", se arata in comunicatul CSM, potrivit Mediafax.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. Senatul nu a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Chiar daca majoritatea senatorilor prezenti au votat "pentru", cererea a fost respinsa pentru ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor. Pe de alta parte, potrivit Constitutiei, hotararile camerelor Parlamentului se adopta cu majoritatea voturilor membrilor prezenti. Intrebat daca a fost incalcata Constitutia prin faptul ca, dupa votul din plenul Senatului, nu a fost adoptata o horarare, ci a ramas doar procesul verbal de numarare a voturilor, prin care s-a constatat ca cererea DNA in cazul lui Sova a fost respinsa, presedintele CC Augustin Zegrean a spus ca instanta va da un raspuns atunci cand va fi sesizata cu aceasta situatie.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de PNL privind decizia Senatului, urmand sa analizeze sesizarea pe 8 aprilie. Tot atunci, CC va discuta si cererea presedintelui Klaus Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Parlament, seful statului aratand ca atitudinea legislativului in cazuri precum cel al lui Dan Sova a condus la un blocaj institutional. Dupa hotararea Senatului, Dan Șova a anuntat ca a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate functiile detinute in cadrul PSD” si a sustinut ca votul din Senat ii va permite sa se apere ”asa cum se cuvine”, daca dosarul sau va ajunge in instanta.

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, aratand ca, intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija in instanta. Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, dar si Comisia Europena au criticat decizia, manifestand surprindere si ingrijorare, si atragand atentia ca Romania trebuie sa respecte recomandarile MCV si in ceea ce priveste imunitatea parlamentarilor.

Sursa: Mediafax

Tags: csm, cc, dan sova, vot, senat,


VIDEO PROTVPLUS.RO