Victor Ponta a prezentat "Starea Natiunii". Ce schimbari va face Guvernul in urmatorul an

Ultima actualizare: 24-01-2013 07:10

Guvernul are in vedere schimbari in sistemul de impozitare, dar pentru toate acestea are nevoie de acordul FMI. Iar reprezentantii Fondului sosesc la Bucuresti peste 5 zile.

IN FINALUL ARTICOLULUI GASITI BUGETUL CETATEANULUI, asa cum a fost el prezentat de Guvernul Ponta.

Guvernul se asteapta la o crestere economica de 1,8%, cifra pe care opozitia o considera insa prea optimista si oricum insuficienta pentru a a asigura o crestere a nivelului de trai.

In plus bugetul va fi construit luand in calcul un curs mediu de 4,5 lei pentru 1 euro.

Iar executivul spera sa stranga de la contribuabili din taxe si impozite in jur de 46 de miliarde de euro.

Guvernul va introduce cel mai probabil din a doua parte a anului un impozit forfetar pentru firmele din domeniile serviciilor si va supraimpozita companiile din domeniul gazelor naturale. Vorbim in special de Petrom si Gazprom, adica cele mai profitabile companii private si de stat din Romania.

TVA-ul si cota unica vor ramane nemodificate in 2013, desi USL a trecut in programul de guvernare trecerea la impozitarea progresiva.

In plus pentru moment Guvernul nu are suficienti bani pentru a reduce impozitarea muncii, vorbim aici de contributiile de asigurari sociale.

Premierul nu a facut publica imparteala pe ministere. Cel mai probabil partidele aflate la guvernare inca negociaza cati bani vor primi ministerele controlate de fiecare.

Victor Ponta spune insa ca cei mai multi bani, aproape 17 miliarde de euro, se vor duce pentru pensii si asistenta sociala. Urmeaza cele pentru sanatate, transporturi si educatie.

Agricultura, ordinea publica si administratia primesc cumuleaza 8,6 miliarde de euro, in timp ce apararea si mediul primesc doar un miliard fiecare.
 

Printre cifrele prezentate:

- PIB in 2013: 139.8 miliarde de euro

- Deficitul bugetar se ridica la 3 miliarde de euro (150/persoana)

- Datoria publica totala a Romaniei = 51 de miliarde de euro, 2.500 de euro / persoana

- Cele mai mari cheltuieli bugetare: pensiile - 11,1 miliarde de euro, urmate de salarii cu 10,2 miliarde de euro

Prioritatile pentru 2013 - 2016

Romania va respecta angajamentele asumate cu partenerii externi pentru mentinerea increderii ridicate in potentialul economiei romanesti si finantarea cu costuri reduse

- Continuam repararea de nedreptati sociale, pentru cei mai afectati de criza economica din ultimii ani
- Reforma personalului bugetar
- Reforma salarizarii
- Reforma sistemului fiscal si de colectare a taxelor
- Reforma bugetului
- Reforma investitiilor publice

SINTEZA DECLARATIILOR

- Am vorbit despre "starea bugetara a natiunii", un termen cunoscut dintr-o tara cu o democratie avansata, SUA. Nu am pretins sa transmit un asemenea mesaj. In SUA, presedintele este si seful executivului, noi avem un sistem diferit. Vreau sa prezint cetatenilor cum stam cu banul public. Apoi sa prezentam Parlamentului si Presedintelui proiectul de Buget pentru 2013.

- Acum un an, oamenii au transmis prin iesirea in strada un mesaj pentru mai multa transparenta si mai multa responsabilitate

- Ma voi referi la perioada 2000 - 2008 de crestere economica si la perioada de dupa cand ascensiunea s-a oprit.

- Produsul Intern Brut, in termeni simpli, reprezinta rezultatul muncii pe care le desfasoara toti romanii din aceasta tara.

Stirea este in curs de actualizare

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO