Razboi intre Boc si Ponta pe tema majorarii taxelor si impozitelor, cu ricoseu la Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Primarul Clujului, Emil Boc, il acuza pe Victor Ponta ca nu a emis ordonanta care sa le permita primarilor sa nu majoreze aceste biruri.

Guvernul sustine ca Presedintia este de vina, pentru ca nu ar fi promulgat legea care sa-i dea voie sa adopte acest document. Dar Cotroceniul spune ca a promulgat-o cu o zi inainte.

Mai importanta decat disputa ramane problema oamenilor, care nu stiu daca au de platit taxe mai mari.

Primarul Clujului, Emil Boc, spune ca legea il obliga sa majoreze impozitele cu 16 la suta, desi el nu isi doreste acest lucru. Singura scapare ar fi o ordonanta, promisa de Guvern inca de luna trecuta, prin care cresterea impozitelor sa fie optionala si nu obligatorie.

Guvernul spune ca are documentul pregatit, doar ca nu a putut fi semnat.

Citește și
Crin Antonescu, Traian Basescu
2012, anul razboiului politic in Romania. Declinul lui Basescu - vehiculul electoral al USL
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Ordonanta mai are de asteptat, pentru ca la data sedintei de guvern, inca nu era promulgata Legea de abilitare a Guvernului de a emite Ordonante", sustine Liviu Dragnea.

Replica vine de la Presedintie, care anunta printr-un comunicat ca legea de abilitare a fost promulgata de presedinte inca de joi, adica inainte de sedinta de guvern.

"Nu e niciun fel de neintelegere sau de conflict intre Presedinte si Guvern, deoarece, repet, presedintele a procedat legal si constitutional, Guvernul a procedat legal si constitutional. Singurul care s-a trezit vorbind a fost domnul Boc", a declarat Victor Ponta.

Cert este ca in acest moment, toti primarii care nu au marit impozitele cu 16 la suta se afla in ilegalitate.

"Sa se uite cu atentie la actele normative in vigoare la ora la care vorbim. Exista un Cod Fiscal in vigoare si exista o Hotarare de Guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale pe care trebuie sa o aplice", a mai spus Dragnea.

Premierul a promis ca va aproba ordonanta ceruta de Emil Boc in sedinta de guvern din aceasta saptamana.

Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care anunta ca presedintele Traian Basescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara, iar premierul Victor Ponta a fost informat.

Totodata, Administratia prezidentiala atrage atentia Guvernului sa se mentina in limita declaratiilor decente.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost primita de Administratia Prezidentiala in data de 24 decembrie 2012. Presedintele Romaniei, conform Articolului 77 din Constitutia Romaniei, are la dispozitie 20 de zile pentru analiza si promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, in aceasta perioada, Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale a avut la dispozitie doar doua zile pentru a realiza aceasta analiza).

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a promulgat legea in data de 3 ianuarie 2013, zi in care l-a si informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administratia Prezidentiala a comunicat public, in dimineata zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arata in comunicatul Presedintiei legat de "explicatiile formulate de Guvernul Romaniei, intr-un comunicat de presa din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilitatii de a fi adoptata ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale".

Administratia Prezidentiala atentioneaza Guvernul Romaniei sa se mentina in limita declaratiilor decente si sa nu arunce vinovatia pe terte institutii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Administratia Prezidentiala mentioneaza ca respecta cu maxima rigurozitate procedurile si prevederile constitutionale si ca acestea nu vor fi incalcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaratii sau comunicate de presa.

Guvernul precizeaza, intr-un raspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanta care sa permita autoritatilor locale sa nu indexeze taxele, ca OG nu a putut fi adoptata in 5 ianuarie pentru ca presedintele Basescu a promulgat dupa sedinta Guvernului legea de abilitare.

"In legatura cu declaratiile profesorului de drept constitutional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicita premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat sa faca urmatoarele precizari: in sedinta de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregatit textul Ordonantei pentru modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale. Ordonanta nu a putut fi insa adoptata din cauza faptului ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern", se arata intr-un comunicat al Guvernul.

Si premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Guvernul poate publica marti Ordonanta privind taxele, pentru ca presedintele Traian Basescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Intrebat daca se va emite saptamana aceasta Ordonanta simpla privind taxele, Ponta a raspuns: "Domnul Boc ramane tot domnul Boc. Nu se schimba niciodata. Stie foarte bine - sau ar trebui sa stie, ca a fost prim-ministru vreo trei ani, din pacate, asta e - stie foarte bine ca presedintele Basescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intra in vigoare la trei zile dupa publicare. Deci, maine pot sa public ordonanta. Sunati-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constitutional Emil Boc si explicati-i inca o data ca, desi nu stie - ca nu a fost prim-ministru, de unde sa stie? - asa se intampla cu ordonantele".

La finalul sedintei de saptamana trecuta a Guvernului, intrebat de jurnalisti daca Executivul a aprobat aceasta ordonanta privind taxele locale, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a raspuns negativ. "Nu s-a discutat. A fost citita de pe ordinea de zi si s-a dorit amanarea ei pentru saptamana viitoare", a spus Zaharescu.

Intrebat cine a dorit amanarea ordonantei, Zaharescu l-a indicat pe vicepremierul Liviu Dragnea. "A dorit doar amanarea pe saptamana viitoare", a precizat Zaharescu, intrebat daca Dragnea a prezentat si un motiv pentru amanarea ordonantei.

Primarul Emil Boc a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale.

Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial in 28 decembrie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prima intalnire Basescu-Ponta in 2013. Presedintie: S-a discutat pe buget. Guvern: Tema-vizita FMI
Prima intalnire Basescu-Ponta in 2013. Presedintie: S-a discutat pe buget. Guvern: Tema-vizita FMI

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au avut, joi, o intalnire, discutiile vizand, conform Presedintiei, chestiuni legate de bugetul pe anul 2013.

2012, anul razboiului politic in Romania. Declinul lui Basescu - vehiculul electoral al USL
2012, anul razboiului politic in Romania. Declinul lui Basescu - vehiculul electoral al USL

2012 a fost anul celui mai mare razboi politic de dupa Revolutie: opozitia a obtinut guvernarea inainte de parlamentare. USL a folosit declinul popularitatii lui Traian Basescu si a devenit constructia cu cea mai mare forta politica de dupa 1990.

Ponta, despre acordul cu Basescu: Vorbim la persoana a doua plural si fara epitete din regnul animal
Ponta, despre acordul cu Basescu: Vorbim la persoana a doua plural si fara epitete din regnul animal

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca acordul pe care l-a semnat cu presedintele Traian Basescu contine o fraza in care se arata ca cei vor folosi persoana a doua plural si nu vot utiliza epitete sau comparatii din regnul animal.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.