Victor Ponta este acuzat ca a comis un "abuz fara precedent". A fost sesizat si Avocatul Poporului!
Partidul National Liberal si societatea civila il acuza pe Victor Ponta ca ar fi comis "un abuz fara precedent", ascunzand pur si simplu 26 de ordonante de urgenta intr-una singura.
In felul acesta, mai spun liberalii, Ponta "a sfidat" recomandarile Comisiei Europene si pe cele ale Comisiei de la Venetia.
"Partidul National Liberal considera ca Victor Ponta a facut un abuz fara precedent ascunzand pur si simplu 26 de ordonante de urgenta intr-una singurs si a sfidat astfel recomandarile Comisiei Europene si pe cele ale Comisiei de la Venetia.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Premierul Victor Ponta persista in practici antidemocratice de eludare a Parlamentului, promovand acte normative in mod netransparent ce risca sa ofere noi precedente de abuz. El anuleaza prin acest gest politic toate asa-zisele bunele intentii anuntate chiar in fata Parlamentului despre parteneriatul institutional. Constatam din nou ca ceea ce spune Victor Ponta difera in totalitate de ceea ce face Victor Ponta.
Modul in care a fost adoptata aceasta ordonanta de urgenta tradeaza aceeasi mentalitate toxica a PSD si a lui Victor Ponta, manifestata inainte de alegerile prezidentiale, cand Guvernul a permis traseismul alesilor locali printr-un act care a incalcat principiile statului de drept." - se arata intr-un comunicat de presa semnat de Ionut Stroe, purtator de cuvant al PNL.
Pe de alta parte, Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH) impreuna cu alte 11 organizatii neguvernamentale i-au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Urgenta nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificari la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate.
In acelasi timp organizatiile semnatare ii cer premierului Victor Ponta sa-si dea demisia din functie. "Desi aparent este doar a doua ordonanta de urgenta pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri) cuprinde in realitate 26 de ordonante de urgenta si a fost publicata direct in Monitorul oficial vineri, 13 martie, fara a fi postata in prealabil pe site-ul guvernului, in dezbatere publica." - arata APADOR-CH.
Organizatiile semnatare considera ca acesta este un mod prin care Guvernul incearca sa mascheze abundenta de ordonante de urgenta cu care s-a remarcat si in anii trecuti si pentru care a fost criticat atat de societatea civila, cat si de Comisia Europeana: "Practic Guvernul se substituie in acest fel Parlamentului, iar Romania este guvernata prin ordonante de urgenta emise dupa bunul plac al ministrilor, fara dezbatere publica si fara sa fie trecute prin filtrul constitutional al legiuitorului."
Conform unui studiu facut de APADOR-CH, in ultimii 10 ani Romania s-a aflat intr-o situatie exceptionala la fiecare trei zile, judecand dupa numarul mare de ordonante de urgenta emise intre 2004 si 2014. Guvernele care s-au succedat in aceasta perioada au emis 1.548 de ordonante de urgenta, in medie 145 de ordonante de urgenta pe an.
APADOR-CH a atras atentia Avocatului Poporului ca e rolul lui sa semnaleze Curtii Constitutionale aceasta anomalie, in calitate de “aparator al drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice”.
Semnatari: APADOR-CH, Fundatia pentru o societate deschisa, Asociatia Funky Citizens, Fundatia Median Research Centre, Asociatia Militia spirituala, ActiveWatch, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Initiativa Kosson, Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)