USR și Ana Birchall, proiect pentru desființarea ”secției odioase”, concepută de Dragnea

26-05-2020 11:45


Liviu Dragnea, Ana Birchall

Mai mulți parlamentari USR împreună cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall, care este deputat independent, au depus în Camera Deputaților un proiect legislativ privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Potrivit USR, această ”secţie odioasă” a fost ”concepută de Liviu Dragnea”, iar în expunerea de motive atașată acestui proiect legislativ se arată:

”Înfiinţarea secţiei a fost îndelung criticată de societatea civilă şi sistemul judiciar, precum şi de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Comisia Europeană, Grupul de State împotriva Corupției şi Comisia de la Veneţia.

În esenţă, criticile s-au referit la inexistența unor motive care să justifice înfiinţarea acesteia, la impactul generat asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor și asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiție penală, precum şi, în general, asupra justiției din România.”

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională.

Ana Birchall s-a opus funcționării acestei secții speciale - promovată de fostul ministru Tudorel Toader, susținut de PSD - încă de pe vremea când era ministru al Justiției, în septembrie 2019.

Ulterior a izbucnit un conflict între Birchall și Lia Savonea, care era preşedinta CSM, după ce plenul CSM nu a putut să adopte decizii importante, mai ales în cea ce privește intenţia de a o numi la şefia secţiei de investigare a infracțiunilor din justiție pe Adina Florea, pentru că nu era cvorum.

USR: Desfiinţarea SIIJ este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia

 

Potrivit Uniunii, desfiinţarea SIIJ "nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma" rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

Bilanțul SIIJ: 3 dosare finalizate cu rechizitoriu

 

În octombrie 2018, când a devenit operaţională, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a preluat, potrivit Agerpres, aproximativ 1.400 de dosare de la toate parchetele din ţară, respectiv acele cauze care aveau legătură cu magistraţii.

Susţinută puternic de partidele aflate atunci la guvernare şi de ministrul Justiţiei la acea vreme Tudorel Toader, respinsă însă de majoritatea magistraţilor şi de societatea civilă, SIIJ nu a reuşit într-un an de zile să producă nimic semnificativ.

Bilanţul SIIJ - trei dosare finalizate cu rechizitoriu şi trimise în instanţe, în care un procuror a fost achitat, un judecător a primit o condamnare cu suspendare, iar al treilea caz se află blocat la Instanţa supremă.

În cele trei dosare, anchetele au fost demarate, de fapt, de alte parchete, fiind preluate apoi de SIIJ.

 

 

Sursa: C.M.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57