USR-PLUS cere Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziționare a vaccinurilor

22-01-2021 10:12


Dacian Ciolos, Dan Barna

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziționare a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Comisia Europeană a reușit să semneze în ultimele luni contracte de livrare a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 cu 6 companii producătoare. Două dintre cele 6 posibile vaccinuri au fost deja aprobate și puse pe piața europeană: BioNTech/Pfizer și Moderna - spun cei de la USR-PLUS într-un comunicat.

”Este remarcabil și o dovadă de solidaritate în UE faptul că europenii, inclusiv românii, au deja acces la aceste vaccinuri care sunt singura soluție pentru a ieși din criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19.

În același timp, în jurul acestor vaccinuri au apărut teorii ale conspirației și știri false care pot fi combătute doar cu transparență maximă. Orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare. Fără o rată de vaccinare semnificativă în rândul populației, pandemia nu va lua sfârșit” - mai afirmă ei.

La solicitarea grupului Renew Europe, din care fac parte și deputații USR PLUS, Comisia Europeană a publicat deja parțial unul dintre acordurile pentru livrare de vaccinuri, cel cu compania CureVac. Însă părți esențiale din acesta sunt încă confidențiale. Acordul este disponibil aici.

Având în vedere această situație, delegația USR PLUS a trimis o interpelare către președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și către comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, în care a solicitat trei lucruri:

- desecretizarea părților relevante pentru public din acordul cu CureVac
- publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri
- în cazul în care acordurile prezente impun o confidențialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor.

”Transparența contractelor e pasul necesar pentru a spori încrederea în strategia europeană de vaccinare” - mai spun cei de la USR-PLUS.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO