Uninominal cu probleme pentru romanii din strainatate!
Lupta pentru un loc in Parlamentul Romaniei se da si in afara tarii. Peste 620.000 de buletine de vot au fost pregatite pentru romanii care au resedinta sau domiciliul peste hotare.
Ca sa-si aleaga reprezentantii, ei trebuie insa sa se si prezinte la urne. La ultimele alegeri, cele pentru Parlamentul European, mai putin de 100.000 de romani din strainatate au venit la vot.
Ca sa voteze pe 30 noiembrie, romanii din tara trebuie sa se prezinte la sectia la care sunt arondati, cu actul de identitate. Pentru cei aflati in tari straine, lucrurile sunt mai complicate.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Sunt doua milioane de romani peste granite. Ei au fost impartiti in sase colegii, patru pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat.
Pentru cele sase posturi, lupta e apriga. S-au inscris 33 de candidati, care vor fi votati in 221 de sectii organizate in ambasadele si consulatele noastre din strainatate.
Exista insa o problema. Vor putea vota doar cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul sau resedinta in strainatate si care vor dovedi acest lucru printr-un document emis de autoritatile straine.
Un caz aparte este Marea Britanie, unde dovada resedintei se face cu asigurarea medicala.
Din cei peste doua milioane de romani din diaspora, numai 195.000 isi au domiciliul sau resedinta in tarile in care lucreaza si deci vor putea vota.
Exista, insa, si un avantaj. Romanii din strainatate vor putea vota cu pasaportul la oricare din sectiile aflate in statul de rezidenta.
Si candidatii alesi vor avea o problema. Pentru ca nu exista deocamdata nicio reglementare in acest sens, nu se stie exact cum isi vor primi banii si nici cine le va amenaja cabinetele.
Romanii din strainatate care vor sa stie mai multe despre alegerile din 30 noiembrie, pot intra pe site-ul Ministerului de Externe. Informatii despre vot gasiti si pe site-ul "www.stirileprotv.ro".