Udrea: O femeie presedinte, premier sau sef de partid important ar incuraja implicarea femeilor
Liderul PDL Elena Udrea este de parere ca, daca o femeie va deveni in Romania premier, presedinte sau sef de partid important, aceasta ar fi o deschizatoare de drumuri si ar incuraja implicarea femeilor in politica.
Vicepresedintele PDL a recunoscut, pe blogul personal, ca afirmatia lui Traian Basescu, referitoare la aparitia in partid a unei Margaret Thatcher, a generat o dezbatere publica pe marginea acestui subiect.
In plus, pe 15 octombrie au loc alegerile Organizatiei de Femei din PDL.
"In ceea ce priveste politica, sunt poate femeia care a generat cea mai mare atentie din partea presei si a trebuit sa ma confrunt, de-a lungul timpului, cu situatii aproape neverosimile. Unele pozitive, cele mai multe negative. Stiu, deci, cam care sunt comentariile pe care barbatii le fac atunci cand se raporteaza la femeile-politician", scrie Elena Udrea.
Ministrul turismului este de parere ca exista trei probleme majore, in ceea ce priveste accesul unei femei in politica romaneasca:
-► "cum ajunge o femeie intr-o functie inalta?"
-► "cat de sus poate fi acea functie?"
-► "ce putem face sa rezolvam problemele create de raspunsurile la primele doua intrebari?"
Ea mai adauga si faptul ca, statistic, barbatii implicati in politica sunt mult mai multi decat femeile.
"Tot statistic, functiile de conducere ale partidelor sunt in majoritate ocupate de barbati, iar nu de femei. Pe cale logica, sansele ca o femeie sa atinga functii politice importante, fara sa fie sustinute de barbati, sunt destul de mici. La fel cum adevarat este si faptul ca, daca un barbat si o femeie urmeaza aceeasi traiectorie politica, femeia va fi infinit mai mult blamata de legaturile pe care le stabileste decat barbatul. Femeia va suporta, de multe ori, atacuri, injurii si calomnii", scrie ministrul.
Cut oate acestea, Elena Udrea recunoaste ca femeile discrimineaza, in acest caz, mai mult decat barbatii.
"Si, culmea!, in aceasta ultima privinta, femeile discrimineaza chiar mai mult decat barbatii. Pentru asta, amintesc mereu ce spunea Madeleine Albright: O femeie, dupa ce a ajuns intr-o anumita functie, arunca scara pe care a ajuns acolo, pentru ca nicio alta femeie sa nu poata urca pe ea", scrie liderul PDL.
De asemenea, Elena Udrea mai sustine ca barbatilor politici nu le place sa fie condusi de femei.
"Daca speram la mai mult, intram sigur in conflict cu un barbat care-si doreste respectiva functie. si, cum ei sunt mai multi, acesta are castig de cauza. De aceea, multi spun ca o femeie nu poate castiga Presedintia, pentru ca barbatii nu voteaza femei. Tot de aceea, o femeie nu poate deveni Prim-ministru sau presedinte de partid, pentru ca barbatilor politici nu le place sa fie condusi de femei. Iarasi stereotipuri sociale", scrie ministrul.
Ea atinge, in postarea de pe blog, si subiectul legat de stereotipuri.
"Prin numar, si nu sunt neaparat adepta acestei variante, inseamna sa impunem normativ un procent de femei (atat la nivel de partid, cat si la nivelul institutiilor publice). Caz in care avem de-a face cu o renuntare, cel putin temporara si partiala, la principiul meritocratiei (care nu se aplica insa nici macar in cazul barbatilor). E o discriminare pozitiva. Prin exceptie, daca o femeie, intr-un moment, va accede la una dintre cele trei functii mai sus enumerate: Prim-ministru, Presedinte sau sef de partid important. Acea femeie ar fi o deschizatoare de drumuri, cineva care arata ca „da, se poate!” (un slogan politic celebru, construit special pe principiul anti-discriminarii). Cred ca asta ar incuraja implicarea femeilor in politica", scrie Elena Udrea.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, PDL, elena udrea, margaret thatcher,
Dată publicare:
09-09-2011 08:49