Traian Basescu: "Tentatia liderilor justitiei - sa nu se miste-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii"
Fostul presedinte Traian Basescu spune ca este de acord cu procurorul sef al DNA ca, din punct de vedere penal, protectia Parlamentului nu trebuie sa existe.
In acelasi timp, el spune ca trebuie sa fie garantia ca nu exista "procurori care isi fac un titlu de glorie din a pune scalpuri la cingatoare".
Conform Mediafax, care citeaza B1 TV, Traian Basescu a intervenit telefonic la o emisiune si a aratat ca este de acord cu eliminarea imunitatii alesilor pe probleme de justitie, insa ar trebui pastrata imunitatea privind declaratiile politice.
"Hai sa o luam cu exemple practice, altfel risc sa generez speculatii. Eu, ca om politic, sunt de acord ca un ticalos care modifica probe, fie el si senator, deputat sau ministru, pentru a putea insela justitia, trebuie sa fie arestat fara sa ii mai dea Senatul sau Tariceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor incearca sa insele justitia n-are ce sa primeasca protectie de la Parlament. A fost un caz (...), un om care a vrut sa se sustraga urmaririi penale, n-are de ce sa primeasca protectie din partea Parlamentului. Deci aici trebuie umblat undeva... in Constitutie, in legi, in modul de interpretare a literei si spriritului Constitutiei. In schimb, un tip de imunitate trebuie sa ramana.
Dau un exemplu. Ponta nu merge intr-o emisiune sa nu spuna Basescu trebuie sa mearga in puscarie, e parerea lui (...). In opinia mea, trebuie sa ramana indiscutabil imunitatea pentru declaratii si pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar in Parlament, ci si in spatiul public. Esti om politic, ai dreptul si chiar esti obligat sa ai puncte de vedere la adresa oponentilor politici si trebuie sa fii protejat. In schimb, daca discutam de infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protectie din partea Parlamentului", a declarat fostul sef al statului.
El a fost intrebat cum i se pare cererea procurorului sef al DNA privind o ridicare completa a imunitatii parlamentarilor.
Fostul presedinte a sustinut ca, desi sunt destule lucruri care sunt departe de ceea trebuie, in justitie, tentatia liderilor sai ar fi aceea ca "nimeni sa nu miste in front", "nimeni nu are voie sa vorbeasca".
"Cand deschizi gura sa spui ceva despre justitie, vei vedea cativa lideri ai justitiei care imediat tipa si vor sa mearga la Inspectia Judiciara sa li se apere prestigiul. N-ai voie sa ai pareri despre justitie, desi sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie, dar tentatia liderilor justitiei, fie ca vorbim de inalta Curte de Casatie, de Parchetul General, de DNA, este sa nu miste nimeni in front. Nimeni nu are voie sa vorbeasca. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii care dau lectii la toti si se ocupa mai mult de a inabusi orice forma de dezbatere la nivel politic despre justitie si, daca vreti, la nivel public... pentru ca eu am experienta, cred ca am vreo trei reclamatii la Inspectia Judiciara dupa ce mi-am terminat mandatul. Iar eu, dupa terminarea mandatului, as vrea sa vorbesc despre justitie, pentru ca sunt multe lucruri care trebuie facute, am acumulat o experinta, as vrea ca ceea ce vorbesc sa genereze dezbatere publica.
Iar daca liderii justitiei din ziua de azi vor sa acrediteze ideea ca ei reprezinta niste institutii perfecte, va spun cu toata responsabilitatea ca mint. Acest sistem al justitiei este inca in proces de construire, inca in proces de perfectionare, inca are tare ale anilor '90 care il marcheaza in interior si mascam foarte bine acest lucru, inca are probleme de pregatire profesionala si, am observat o tendinta in ultimele luni, un soi de discretionarism. Dupa ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost in legatura cu foarte multi avocati, nu vreti sa stiti ce spun avocatii despre modul cum se comporta cu ei procurori sau judecatori, dar in mod deosebit in timpul anchetei penale cum se poarta de multe ori procurorii cu ei", a sustinut Basescu.
"Sunt de acord cu doamna Kovesi ca din punct de vedere penal nu trebuie sa existe protectia Parlamentului, in acelasi timp, pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa avem garantia ca nu sunt procurori care si-au facut un titlu de glorie din a pune scalpuri de oameni politici la cingatoare, sau de oameni de afaceri importanti. Trebuie sa existe niste garantii de echilibru. Acesta este un stat de drept corect, in care puterile sunt in echilibru una fata de alta. si, repet, niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justitiei nu are alta soarta decat sa fie arestat (...). Dupa mine, acest val de arestari, si cand trebuie, si cand nu trebuie, nu va face decat sa duca la discreditarea justitiei. Mai aratati-mi o singura tara in Europa unde se intampla asa ceva. (...) Vreau o justitie care sa se perfectioneze fata de stadiul la care am lasat-o eu (...), dar nu trebuie sa avem o justitie discretionara. Trebuie sa avem o justitie sobra, care sa impresioneze omul si sa fie credibila, nu una de spectacol. (...) Eu stiu ca acum pierd foarte mult pledand pentru o justitie sobra, pentru ca sunt foarte multi care gusta acest spectacol al justitiei, dar el este pagubos", a mai spus Basescu.
Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a afirmat ca imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet, apreciind ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei si ca este o aplicare preferentiala a legii, prin care se creeaza discriminari fata de restul populatiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: Codruta Kovesi, justitie, dna, traian basescu, parlamentari, imunitate,
Dată publicare:
10-04-2015 11:15