Basescu, pentru prima data la Ministerul Justitiei: "Unele procese intarzie 10 ani, veselia e mare"

03-11-2011 10:35

Presedintele Traian Basescu s-a dus astazi la Ministerul Justitiei, unde participa la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.

Este pentru prima data cand un sef de stat vine la Ministerul Justitiei.

Traian Basescu le-a cerut magistratilor sa indice si "sursa de finantare" atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal. El a precizat ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

-► "Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene in ultima vreme: "Nu puneti in aplicare aceste hotarari, noi nu va mai finantam proiectele, in care justitia a stabilit cine este castigatorul. Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pe un tronson de autostrada."
-► "Justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului."
-► "Sa fiti atenti la echilibrul puterilor in stat, fiindca poate maine veti decide prin hotarari judecatoresti cine este presedintele Romaniei."
-► "Unele procese intarzie 10 ani, veselia e mare."
-► "Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi astazi intr-o situatie extrem de dificila."
-► "Degeaba facem coduri noi daca nu respectam legea."

La Reuniunea Comisiei MCV au participat, alaturi de presedintele Traian Basescu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, membri ai Guvernului, precum si reprezentanti la nivel inalt ai institutiilor cu competente in indeplinirea obiectivelor MCV, printre care inalta Curte de Casatie si Justitie, Agentia Nationala de Integritate si Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre participanti au fost si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ministrul de Externe, Teodor Baconschi si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Potrivit ultimului raport al CE privind evolutia justitiei din Romania, "in perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate".

Documentul recomanda ca Romania sa dovedeasca un istoric de decizii de management in sistemul judiciar adoptate in mod transparent si obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ. De asemenea, raportul solicita masuri pentru intrarea in vigoare a noului Cod civil si cere Romaniei rezultate in anchetele vizand spalarea banilor si lege pentru confiscarea extinsa.


VIDEO PROTVPLUS.RO