Traian Basescu: Legea gratierii scoate hotii din inchisori, dar raman incarcerati medicii si profesorii

Ultima actualizare: 11-05-2017 07:19
Traian Basescu

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat, luni, de la tribuna Senatului, proiectul Legii gratierii asa cum a fost adoptat el de comisia juridica.

El a afirmat ca proiectul scoate din inchisori hotii din curti si din autobuze, dar lasa incarcerati medicii si profesorii, categorii recuperabile pentru societate.

”Va spun sincer ca aceasta lege nu are ce cauta nici macar la comisie. Ea trebuie retrasa de Guvern. Este atat de prost facuta, incat obiectivul pe care il realizeaza este sa elibereze - estimez eu in forma in care este acum - hoti din domicilii, din curti, din autobuze, din societati comerciale, iar, pe de alta parte, sa tina in continuare incarcerati medici si profesori. Nu ma refer la politicieni, pentru ei e Legea 78, care le da un regim special, dar cred ca, conceptual, proiectul de lege este gresit.

Ar fi o buna idee pentru Guvern daca ar retrage legea sau noi am respinge aceasta lege. Acea categorie pe care vrea sa o gratieze se va intoarce tot acolo in maxim sase luni, in schimb oameni care sunt recuperabili pentru societate raman in penitenciare”, a declarat Traian Basescu, potrivit News.ro.

Senatorul PMP a fost autorul celor mai controversate amendamente aduse Legii gratierii, printre care eliberarea din inchisori a condamnatilor pentru fapte de coruptie, pentru abuz in serviciu si conflict de interese, precum si a femeilor condamnate pentru coruptie la zece ani de inchisoare.

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridica a proiectului legii gratierii pentru ca acesta sa fie adoptat in forma trimisa Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. In favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD si ALDE (61 de voturi), iar impotriva cei de la PNL si USR (41 de voturi), acestia din urma cerand dezbaterea si respingerea legii gratierii.

Propunerea de retrimitere la Comisia juridica a fost facuta in plen de grupul ALDE.

Comisia juridica are termen o saptamana.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului legii gratierii pentru a fi adoptat in forma propusa de Guvern, mentionand ca acesta este punctul de vedere al coalitiei de guvernare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO