Traian Basescu, despre ministrul Justitiei: "Stie carte. Va fi capabil sa incalce legea pentru cei care l-au numit?"
Traian Basescu afirma ca Tudorel Toader, propus ministru al Justitiei, a incercat, in 2012, ”mistificarea rezultatului de la urne”, la referendumul pentru demiterea sa.
Fostul sef al statului a precizat ca nu are dubii ca pozitia judecatorului CCR ”era puternic influentata de sponsorul sau politic Relu Fenechiu”. ”Nu pot sa nu ma intreb daca va fi capabil sa incalce legea pentru a da satisfactie celor care l-au numit”, mai spune Basescu.
”Imi aduc aminte incercarea disperata a judecatorului Curtii Constitutionale Tudorel Toader din vara anului 2012, dupa desfasurarea referendumul de suspendare. Atunci judecatorul din Iasi a facut opinie separata incercand mistificarea rezultatului de la urne si sustinand ca Presedintele Romaniei trebuie demis, in conditiile in care la vot se prezentasera doar 46 la suta din electori si nu 50 la suta plus unu asa cum cerea Legea Referendumului in mod expres”, scrie Traian Basescu pe pagina sa de Facebook.
Liderul PMP precizeaza ca pentru el ”a fost clara inregimentarea judecatorului constitutional in corul pesedito-liberal condus de Ponta si Antonescu, autori ai unei lovituri de stat care a ingrijorat lumea occidentala si a decredibilizat Romania”.
”Nu am dubii ca pozitia judecatorului era puternic influentata de sponsorul sau politic Relu Fenechiu. Afland despre nominalizarea Domnului Tudorel Toader la justitie, nu pot sa nu ma intreb daca va fi capabil sa incalce legea pentru a da satisfactie celor care l-au numit. Exista insa un avantaj ce nu poate fi contestat prin nominalizarea lui Tudorel Toader la justitie: in mod cert, STIE CARTE”, mai scrie Tudorel Toader.
Alaturi de Ion Predescu si Acsinte Gaspar, Tudorel Toader a facut opinie separata la decizia CCR de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Cei trei au declarat ca nu au fost consultati la elaborarea eratei in baza careia plebiscitul a fost invalidat.
Curtea Constitutionala a adoptat, in 2 august 2012, hotararea cu privire la referendumul din 29 iulie 2012. Dupa publicarea hotararii, in 6 august 2012 a fost emisa o erata, intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, insemnand 18.292.464. In erata transmisa Monitorului Oficial se cerea completarea hotararii cu paragraful omis la redactare. In baza acestei erate, referendumul privind demiterea lui Traian Basescu a fost invalidat, pe motiv de neatingere a pragului de participare de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, respectiv pentru ca au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%) din totalul stabilit de 18.292.464.
Dupa publicarea hotararii CCR in Monitorul Oficial, a incetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu si-a reluat atributiile de presedinte al Romaniei. Chestiunea eratei a facut obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, insa dosarul a fost clasat pe 8 aprilie 2016.
Tudorel Toader s-a pronuntat recent asupra disputei juridice legate de posibilitatea abrogarii de catre Guvern a OUG 13/2017. Pe 5 februarie el a postat pe Facebook mai multe texte de lege ca argument in favoarea abrogarii OUG privind codurile penale, existand si un precedent care a vizat tot legislatia penala, in 2009. El a postat inclusiv prevederea conform careia "actele normative pot fi abrogate de catre autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare".
De asemenea, intr-o declaratie acordata pentru News.ro in 24 ianuarie, Toader a pus sub semnul intrebarii dreptul presedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justitiei, fostul judecator al CCR afirmand ca seful statului nu poate recurge la plebiscit pe o tema pentru care cetatenii nu au drept la initiativa legislativa.