Traian Basescu a decorat Santierul Naval din Constanta cu Ordinul "Meritul Industrial si Comercial"

Ziua Marinei la Constanta. Discursul lui Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" - in grad de Mare Ofiter santierului Naval din Constanta. 

El a ca santierul reprezinta pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci o societate de care se simte legat sufleteste.

Decretul de decorare a fost semnat joi de seful statului, precizeaza un comunicat al Presedintiei transmis vineri. Distinctia a fost conferita, vineri, chiar de presedinte, "cu prilejul aniversarii a 120 de ani de existenta, in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea economica si cresterea prestigiului Romaniei in domeniul constructiei, intretinerii si exportului de nave".

"Santierul Naval Constanta este unul dintre marile santiere navale ale lumii. Pentru mine, nu inseamna doar un obiectiv industrial, si este mult mai mult, este o societate de care ma simt legat sufleteste. Aici am simtit, poate mai mult ca niciunde, responsabilitatea", a spus Basescu. 

Presedintele a vorbit apoi despre momentul in care a preluat, ca si comandant, petrolierul "Biruinta", spunand ca a simtit o responsabilitate pe care probabil nu a mai simtit-o niciodata de atunci. "Perioada de receptie a navei Biruinta m-a facut sa-i indragesc pe navalisti. si eu, si echipajul de pe petrolier le datoram siguranta navei, care la acea vreme era varful tehnologiei romanesti", a spus seful statului, precizand ca multi dntre cei care lucreaza pe acest santier au avut o contributie semnificativa asupra carierei sale pe mare.

Citește și
Traian Basescu, binoclu
Secretul studentului Traian Basescu, spulberat de un coleg
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Basescu a primit cadou din partea conducerii santierului Naval Constanta macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de santier. "Multumim pentru apreciere si pentru medalia aniversara. Va oferim modelul ultimului tanc dezvoltat de santierul Naval Constanta", a declarat Gheorghe Bosanceanu, patronul santierului Naval Constanta.

Aceasta este prima aparitie publica oficiala a presedintelui de la reintoarcerea la Cotroceni, in urma refendumului din 29 iulie.
in 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala. Santierul Naval Constanta (SNC) SA se numara printre cele mai mari santiere de constructii si reparatii de nave din Europa.

Iregistrarea Ministerului pentru Lucrari Publice din 1892 care face referire la Atelierul de Reparatii din Portul Constanta este considerata "certificatul de nastere" al santierului Naval Constanta.
Pana in anul 1950, principalele activitati ale santierului Naval erau axate pe reparatii de nave. Din anul 1950, pe langa activitatile de reparatii nave, SNC a inceput si un program de constructii, fiind marita semnificativ suprafata santierului. A fost construit un nou atelier de prelucrare si au fost achizitionate echipamente si instalatii noi. in continuare, santierul Naval Constanta a fost supus unui program de investitii, iar suprafata totala a ajuns la 74 de hectare si a inceput constructia celor doua docuri uscate.

SNC a devenit un furnizor principal pentru vrachierele mari (55.000/ 65.000/ 165.000 tdw), cat si pentru petroliere avand capacitati de 85.000/ 150.000 tdw) pentru clienti romani si straini.
Dupa 1990, toate navele construite la santierul Naval Constanta au fost livrate catre armatori straini. in plus, piata navelor mari a fost gradual inlocuita cu piata navelor de dimensiuni mici, nave specializate (containeriere, nave combinate Ro-Ro & containerier, nave pentru transport GPL, nave platforma de aprovizionare). De la 1 octombrie 2002 santierul Naval Constanta a fost complet privatizat. Santierul Naval are un capital de 162,49 milioane lei, pachetul majoritar de actiuni (94,8 la suta) fiind detinut de firma Resource International, inregistrata in Insulele Marshall. La companie mai detin actiuni SIF Moldova (2,02 la suta) si SIF Transilvania (0,73 la suta).

Anul trecut, santierul a avut pierderi de 10,46 milioane de lei (de la un profit de 7,05 milioane lei in 2010), la venituri de 211,5 milioane lei, si o cifra de afaceri de 67,4 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie Ministerului Finantelor.

Compania repara si construieste nave de pana la 200.000 tdw.

Pana in prezent santierul a livrat nave cu capacitate totala de peste patru milioane tdw si a investit din anul 2003 mai mult de 25 millioane dolari pentru modernizarea facilitatilor de productie si a infrastructurii.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Basescu, la Santierul Naval Constanta, in prima vizita oficiala de la reintoarcea la Cotroceni
Basescu, la Santierul Naval Constanta, in prima vizita oficiala de la reintoarcea la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu a ajuns, vineri, la Santierul Naval Constanta, unde participa la celebrarea a 120 de ani de la infiintarea santierului si a zece ani de la privatizarea acestuia.

Secretul studentului Traian Basescu, spulberat de un coleg
Secretul studentului Traian Basescu, spulberat de un coleg

Un fost coleg al presedintelui Traian Basescu care a participat la intalnirea de la Academia Navala "Mircea cel Batran" din Constanta, l-a dat in vileag pe actualul sef al statului.

Conturile in euro si dolari ale lui Traian Basescu au crescut in 2010. Vezi declaratia de avere
Conturile in euro si dolari ale lui Traian Basescu au crescut in 2010. Vezi declaratia de avere

Presedintele Traian Basescu a realizat in 2010 un venit din indemnizatie de 70.374 de lei. In declaratia de avere semnata de seful statului, in iunie 2011, a fost trecut si apartamentul din Constanta, primit mostenire de la parinti.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.