Traian Basescu a decorat Santierul Naval din Constanta cu Ordinul "Meritul Industrial si Comercial"
Presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" - in grad de Mare Ofiter santierului Naval din Constanta.
El a ca santierul reprezinta pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci o societate de care se simte legat sufleteste.
Decretul de decorare a fost semnat joi de seful statului, precizeaza un comunicat al Presedintiei transmis vineri. Distinctia a fost conferita, vineri, chiar de presedinte, "cu prilejul aniversarii a 120 de ani de existenta, in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea economica si cresterea prestigiului Romaniei in domeniul constructiei, intretinerii si exportului de nave".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Santierul Naval Constanta este unul dintre marile santiere navale ale lumii. Pentru mine, nu inseamna doar un obiectiv industrial, si este mult mai mult, este o societate de care ma simt legat sufleteste. Aici am simtit, poate mai mult ca niciunde, responsabilitatea", a spus Basescu.
Presedintele a vorbit apoi despre momentul in care a preluat, ca si comandant, petrolierul "Biruinta", spunand ca a simtit o responsabilitate pe care probabil nu a mai simtit-o niciodata de atunci. "Perioada de receptie a navei Biruinta m-a facut sa-i indragesc pe navalisti. si eu, si echipajul de pe petrolier le datoram siguranta navei, care la acea vreme era varful tehnologiei romanesti", a spus seful statului, precizand ca multi dntre cei care lucreaza pe acest santier au avut o contributie semnificativa asupra carierei sale pe mare.
Basescu a primit cadou din partea conducerii santierului Naval Constanta macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de santier. "Multumim pentru apreciere si pentru medalia aniversara. Va oferim modelul ultimului tanc dezvoltat de santierul Naval Constanta", a declarat Gheorghe Bosanceanu, patronul santierului Naval Constanta.
Aceasta este prima aparitie publica oficiala a presedintelui de la reintoarcerea la Cotroceni, in urma refendumului din 29 iulie.
in 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala. Santierul Naval Constanta (SNC) SA se numara printre cele mai mari santiere de constructii si reparatii de nave din Europa.
Iregistrarea Ministerului pentru Lucrari Publice din 1892 care face referire la Atelierul de Reparatii din Portul Constanta este considerata "certificatul de nastere" al santierului Naval Constanta.
Pana in anul 1950, principalele activitati ale santierului Naval erau axate pe reparatii de nave. Din anul 1950, pe langa activitatile de reparatii nave, SNC a inceput si un program de constructii, fiind marita semnificativ suprafata santierului. A fost construit un nou atelier de prelucrare si au fost achizitionate echipamente si instalatii noi. in continuare, santierul Naval Constanta a fost supus unui program de investitii, iar suprafata totala a ajuns la 74 de hectare si a inceput constructia celor doua docuri uscate.
SNC a devenit un furnizor principal pentru vrachierele mari (55.000/ 65.000/ 165.000 tdw), cat si pentru petroliere avand capacitati de 85.000/ 150.000 tdw) pentru clienti romani si straini.
Dupa 1990, toate navele construite la santierul Naval Constanta au fost livrate catre armatori straini. in plus, piata navelor mari a fost gradual inlocuita cu piata navelor de dimensiuni mici, nave specializate (containeriere, nave combinate Ro-Ro & containerier, nave pentru transport GPL, nave platforma de aprovizionare). De la 1 octombrie 2002 santierul Naval Constanta a fost complet privatizat. Santierul Naval are un capital de 162,49 milioane lei, pachetul majoritar de actiuni (94,8 la suta) fiind detinut de firma Resource International, inregistrata in Insulele Marshall. La companie mai detin actiuni SIF Moldova (2,02 la suta) si SIF Transilvania (0,73 la suta).
Anul trecut, santierul a avut pierderi de 10,46 milioane de lei (de la un profit de 7,05 milioane lei in 2010), la venituri de 211,5 milioane lei, si o cifra de afaceri de 67,4 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie Ministerului Finantelor.
Compania repara si construieste nave de pana la 200.000 tdw.
Pana in prezent santierul a livrat nave cu capacitate totala de peste patru milioane tdw si a investit din anul 2003 mai mult de 25 millioane dolari pentru modernizarea facilitatilor de productie si a infrastructurii.