The Economist:"Nastase rastignit" pe altarul coruptiei, un posibil avertisment pentru clasa politica
Condamnarea fostului premier roman Adrian Nastase ar putea reprezenta, cu putin noroc, un avertisment pentru clasa politica din Romania inca dominata de coruptie.
Asta sustine un comentariu publicat pe blogul saptamanalului britanic The Economist, intitulat "Nastase rastignit".
Adrian Nastase renunta la functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor
Nastare ar putea chiar nici sa nu ispaseasca pedeapsa cu inchisoarea; el a promis ca va aduce cazul in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului daca va fi necesar.
Desi aceasta pedeapsa este relativ blanda (alte persoane inculpate in acelasi caz au primit sase sau sapte ani de inchisoare), ceea ce conteaza este ca s-a demonstrat ca un fost premier intra sub incidenta legii.
Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasa politica din jurul careia mirosul coruptiei nu a fost inca indepartat, comenteaza saptamanalul britanic.
Adrian Nastare a devenit primul sef de Guvern din epoca postcomunista care a fost condamnat pentru coruptie, aminteste The Economist.
El a fost educat in scoala comunista a politicii si a demonstrat acest lucru. In timpul primului sau mandat, televiziunea si radioul public au fost obligate sa urmareasca o linie proguvernamentala, afirma publicatia britanica.
Totodata, el si-a cultivat imaginea de burghez intelectual, ceea ce a ajutat la pavarea drumului rivalului sau, actualul presedinte Traian Basescu, al carui discurs populist si stil muncitoresc l-au diferentiat de distantul Nastase.
Promisiunea de a combate coruptia l-a ajutat pe Basescu sa il invinga pe Nastare in 2004, adauga The Economist.
Nastase este cel mai proeminent politician roman invins de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). "Aceasta inseamna ca Romania lupta in sfarsit impotriva coruptiei?", se intreaba publicatia britanica. Protestatarii care sfideaza temperaturile de -15 grade Celsius din Piata Universitatii din Bucuresti nu ar spune acelasi lucru. Multi dintre ei vad o diferenta mica intre coruptia din zilele lui Nastase si Romania lui 2012.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, Adrian Nastase, coruptie, The Economist,
Dată publicare:
01-02-2012 07:51