Tariceanu si Constantin au finalizat discutiile despre fuziunea PLR si PC. Cum se va numi noua formatiune

×
Codul embed a fost copiat

Partidul Liberal Reformator (PLR) si Partidul Conservator (PC) au incheiat discutiile despre fuziune, noua formatiune - de centru dreapta, de factura liberala - urmand sa se numeasca Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE).

Anuntul a fost facut joi de presedintele PLR, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, liberalii din familia europeana, ALDE, s-au aratat "incantati" de denumirea aleasa pentru noua formatiune politica din Romania, fiind vorba despre "o coincidenta fericita", care nu implica probleme cu privire la asemanarea de sigla si denumire cu cele ale grupului ALDE din Parlamentul European (PE).

"Nu este nicio problema (legat de sigla ALDE - n.r.). Colegii nostri ALDE la nivel european sunt chiar incantati de aceasta alegere pe care am facut-o. (...) Printre variantele de lucru (privind denumirea viitorului partid - n.r.), la un moment dat, fara sa avem in minte nicidecum o incercare de apropiere de partidul european, a fost si aceasta denumire (ALDE - n.r.). Ne-am dat seama ca exista aceasta coincidenta, care este o coincidenta fericita. In ce priveste sigla, aceasta este numai partial asemanatoare. ALDE la nivel european are doua personaje care se tin mana in mana si care reprezinta solidaritatea, pe cand noi avem ca simbol, un simbol care este foarte raspandit in lumea liberala, anume o pasare in zbor", a explicat Tariceanu.

Acesta a tinut sa puncteze faptul ca noul partid a fost deja invitat sa se inscrie in Internationala Liberala, urmand sa devina membru al grupului ALDE din PE.

Citește și
ponta agerpres
Numele lui Victor Ponta, Tariceanu si Crin Antonescu apar in stenogramele din dosarul lui Adrian Semcu, de la Hidro Prahova
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Noul partid Alianta Liberalilor si Democratilor va face parte din familia liberala europeana. Colegii nostri liberali care sunt la curent cu discutiile dintre noi (...) sunt foarte bucurosi sa ne primeasca in familia lor. In acest sens, saptamana viitoare, pe 24 iunie, voi participa la reuniunea liderilor partidelor liberale din Europa. (...) Am primit invitatii de a ne inscrie in Internationala Liberala si sigur vom deveni si membri ALDE", a spus acesta.

La randul sau, Daniel Constantin, presedintele PC, a afirmat ca numele ales pentru noua formatiune politica reprezinta o pozitionare foarte clara "in context european si mondial".

"Numele ALDE este elocvent pentru a nu mai discuta foarte mult despre calea pe care a ales-o acest partid. Este calea europeana in care valorile democratice sunt apreciate, in care drepturile si libertatile cetatenesti sunt asigurate. (...) Procesul de aderare la UE a fost castigat cu greu iar azi Romania este stat membru al UE si trebuie sa se ghideze dupa principiile de baza ale acestei Uniunii. Este pentru prima data cand exista un partid care se pozitioneaza foarte clar in context european si mondial. (...) Forta ALDE in PE are principii si valori bine definite. Este prima data in Romania cand exista un corespondent a ceea ce se intampla in PE si la nivel european", a spus Constantin.

Acesta a adaugat ca scena politica din Romania este polarizata, fiind necesara, in opinia sa, constituirea unei a treia forte politice.

"ALDE este o alternativa la ceea ce inseamna partea politica de stanga, partea politica de dreapta, si mai ales pentru acel electorat de centru-dreapta care nu se regaseste in nicio parte, dar care este dezamagit de ceea ce este azi liberalismul prin PNL. (...) Politica romaneasca, in momentul de fata, este polarizata si cred ca romanii nu sunt pregatiti pentru acest lucru. Ca atare, este nevoie sa constituim cea de-a treia forta politica", a mai spus acesta.

Vineri, PLR si PC se reunesc in congrese separate pentru a permite delegatilor din teritoriu sa valideze fuziunea, documentul urmand sa fie semnat de liderii celor doua formatiuni la Parlament. Ulterior, va avea loc un congres comun ALDE, la care nu sunt invitati politicieni din alte partide, ci doar vor fi transmise mesaje din partea liberalilor europeni.

ALDE va candida la viitoarele alegeri ca formatiune de sine statatoare

Calin Popescu-Tariceanu sustine ca formatiunea politica rezultata din fuziunea PLR-PC, ALDE, va candida in mod independent la viitoarele alegeri locale si parlamentare.

"La alegerile viitoare, vom candida ca formatiune de sine statatoare, independenti. Nu vom face nicio alianta. Acest lucru este valabil atat pentru alegerile locale, cat si pentru alegerile parlamentare. Avem structuri in teritoriu, avem numerosi alesi care, cu totii, si-au exprimat dorinta, bazandu-se pe propria capacitate, de a candida pe liste proprii. E un lucru important - vrem sa ne identificam cu claritate pe scena politica", a spus liderul PLR, joi, la Senat.

Acesta a adaugat ca desemnarea candidatilor ALDE la alegerile locale se va face printr-un sistem de vot "modern", care sa permita membrilor organizatiilor din teritoriu sa isi aleaga reprezentantii in cursa electorala.

"Am propus colegilor mei, de exemplu, pentru alegerile locale, care vor avea loc anul viitor, sa facem alegeri interne pentru stabilirea candidatilor. Candidatii sa nu fie stabiliti pe criterii mai mult sau mai putin obiective, ci prin votul direct al membrilor organizatiilor, care vor putea, printr-un sistem modern, electronic, sa isi aleaga cei mai potriviti candidati pentru functiile din administratia locala", a mai spus Calin Popescu-Tariceanu.

Nu in ultimul rand, liderul PLR a subliniat ca intentia sa si a liderului PC, Daniel Constantin, este aceea de a promova pe scena politica o noua generatie.

"Dorim sa promovam un numar cat mai mare de oameni care nu au un background politic, pentru ca am constatat ca foarte multi din cei care sunt azi in politica poate ca au invatat unele lucruri, poate au capatat si o experienta, dar au capatat nu numai experienta buna, dar metehnele mai ales ale clasei politice actuale. Vrem sa dam posibilitatea unei tinere generatii sa se afirme in politica", a mai spus Tariceanu.

Ludovic Orban (PNL) : Doi tuteri nu mai tataie separat, ci in jurul lui Ponta

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a afirmat joi ca prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) si Partidul Conservator (PC) doi "tuteri nu mai tataie separat", ci in jurul premierului Victor Ponta.

"Tusea si junghiul, sacul si petecul. Doi tuteri, indiferent cum se numesc ei, ai lui Victor Ponta, nu mai tataie separat, ci in jurul lui Ponta in cor. (...) Zero cu zero, chiar daca da zero, zero tot egal cu zero este", a declarat Orban, intr-o conferinta de presa organizata la Parlament, intrebat despre fuziunea PLR cu PC.

Liderul PNL a sustinut ca premierul Ponta se va "lepada de acesti tovarasi de drum".

"Sunt doua partide care niciodata nu au dat piept cu electoratul, care niciodata nu au avut capacitatea sa obtina o sustinere care sa le permita sa aiba o voce in viata publica romaneasca si care intotdeauna au incaput in bagajele principalului partid de guvernamant, dar le aduc aminte perioada anilor '45-'46 si de conceptul tovarasi de drum. Cred ca nu este departe momentul in care PSD, nemaiputand sa-si satisfaca pretentiile propriilor membri de partid, sa se lepede de acesti tovarasi de drum si sa-i lase de izbeliste sa-si rupa gatul singuri, oricat au tatait in jurul lui Victor Ponta", a adaugat liberalul, potrivit Agerpres.

Fuziunea, dezbatuta de la inceputul anului

Discutiile pentru crearea acestei noi formatiuni politice au demarat la inceputul acestui an, intre Calin Popescu – Tariceanu, presedintele Partidului Liberal Reformator si Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator.

"Ideea de la care au pornit cei doi lideri politici a fost consolidarea unei a treia forte pe scena politica romaneasca, care sa sparga monopolul creat in jurul a doua partide. Crearea acestei forte politice va oferi electoratului de centru-dreapta o alternativa reala la noul partid al lui Traian Basescu, PNL", precizeaza un comunicat transmis de PLR.

"PLR si PC vor fuziona si vor crea un partid puternic, vor consolida a treia forta politica, o forta etica de centru, a clasei de mijloc, a acelora care lucreaza in serviciul public, a intreprinzatorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale, a romanilor pentru care libertatea individuala este pusa cu adevarat in valoare prin asumarea activa a responsabilitatii pentru propriul destin, pentru soarta comunitatii si prosperitatea natiunii", se mai arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor PLR, "Romania are nevoie astazi de doua lucruri esentiale: liberalism si democratie".
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Tariceanu a facut proiectul Comisiei de evaluare a democratiei.
Tariceanu a facut proiectul Comisiei de evaluare a democratiei. "Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa instanta"

Camera Superioara a Parlamentului ar putea fi institutia care sa stabileasca daca avem sau nu democratie – si cat de multa. Cel putin, asa isi doreste presedintele sau, Calin Popescu-Tariceanu.

Numele lui Victor Ponta, Tariceanu si Crin Antonescu apar in stenogramele din dosarul lui Adrian Semcu, de la Hidro Prahova
Numele lui Victor Ponta, Tariceanu si Crin Antonescu apar in stenogramele din dosarul lui Adrian Semcu, de la Hidro Prahova

Numele "Crin" si "Ponta" sunt pomenite in interceptarile conversatiilor purtate de directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, retinut miercuri de procurorii DNA pentru trafic de influenta.

Mii de persoane au semnat petitiile pentru demiterea lui Tariceanu:
Mii de persoane au semnat petitiile pentru demiterea lui Tariceanu: "Numarul 2 in stat se comporta ca un mafiot"

Peste 7.000 de persoane au semnat petitiile online prin care se cere demisia presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, lansate de PNL, prin vicepresedintele Raluca Turcan, si Asociatia M10, condusa de europarlamentarul Monica Macovei.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.