Tariceanu: "PNL este un partid mare din 2004. Modernizarea Romaniei trebuia inceputa din partid"

Calin Popescu Tariceanu

Fostul lider al PNL Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca PNL a fost un "partid mare" inca din 2004, lucru reconfirmat in 2008, precizand ca liberalii trebuie sa-si asume modernizarea Romaniei.

"Nu neaparat pentru a face o polemica as vrea sa reamintesc ca PNL si-a captatat statutul de partid mare cu aproape cu 10 ani in urma, mai exact in 2004, cand am intrat in Parlament ca o forta politica puternica, care a dat Romaniei primul prim-ministru liberal dupa 1990 si ne-a conferit o pozitie majoritara in Guvern", a declarat Tariceanu.

El a amintit faptul ca la alegerile parlamentare din 2008 PNL a obtinut ca forta politica distincta si a "reconfirmat o pozitie obtinuta si la alegerile precente, in pofida unui climat puternic potrivnic, unui climat tensionat si a unor adversari extrem de puternici".

Tariceanu a salutat rezultatul obtinut la alegerile din 2012, insa a subliniat faptul ca de aceasta daca a fost vorba de o alianta.

"Romania nu se poate hrani la infinit cu scandaluri politice prin conflicte institutionale, motivul pentru care vechea putere a trebuit sa paraseasca scena infranta si pentru care astazi inca deconteaza consecintele acestui stil de a face politica. Romania reala are nevoie de o economie functionala, de locuri de munca si de un stat de drept. Dar mai mult de atat, Romania reala are nevoie de perspectiva, cu parere de rau, fara sa vreau sa va diminuez entuziasmul, eu consider ca astazi Romania nu are o perspectiva clara in ceea ce priveste viitorul ei", a afirmat fostul premier, precizand ca lipseste "obiectivul major de consens national" dupa aderarea la UE si NATO.

Citește și
PNL
Crin Antonescu a fost reales presedinte al PNL.1434 de voturi "pentru", 40 "impotriva"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In plus, Tariceanu a afirmat ca si-ar fi dorit ca motiunea prezentata de Crin Antonescu sa fi fost data publicitatii mai din timp, pentru a putea fi studiata.

"M-as fi bucurat foarte mult daca documentul pe care presedintele - nu stiu cum sa-l numesc, pentru ca nu-mi place sa spun fostul presedinte, dar pentru cateva minute inteleg ca va avea aceasta titulatura - domnul Antonescu l-a prezentat ... M-as fi bucurat ca acest document sa fie prezentat mai devreme, pentru a-l putea parcurge in detaliu, nu cu o privire superficiala, pentru ca e un document care in mod normal trebuie sa ne angajeze pentru viitor", a sustinut fostul lider al PNL.

Totodata, el a precizat ca si-ar dori ca motiunea lui Crin Antonescu sa cuprinda un proiect clar pentru modernizarea Romaniei, iar modernizarea ar fi trebuit sa inceapa de la PNL odata cu modificarea Statutului.

"Forma pe care ar fi trebuit sa o aiba Statutul ar fi fost o prima etapa si o prima demonstratie in acest sens. Mi-e teama ca aici am esuat, dar sigur ca nu este sfarsitul lumii", a mai afirmat Tariceanu.

Un al doilea obiectiv invocat de Tariceanu a fost cel privitor la revizuirea Constitutiei, unde ar fi trebuit clarficat regimul parlamentar, fie prin republica parlamentara, fie prin monarhia constitutionala.

Fostul lider PNL a remarcat faptul ca in rezolutia propusa Congresului in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei este trecuta sintagma "seful statului".

"«Presedintele este seful statului». Vreau sa atrag atentia ca aceasta formulare nu exista in Constitutia actuala, dar este extrem de des folosita de actualul presedinte, caruia ii place sa se creada ca este seful statului. Presedintele Romaniei nu trebuie sa fie seful statului, pentru ca, daca el ramane seful statului sau consacram aceasta formula, atunci garantam ca ceea ce s-a intamplat pana acum se va repeta in viitor", a mai afirmat Tariceanu.

In acest sens, el a precizat ca liberalii nu trebuie sa se gandeasca in perspectiva alegerii unui liberal la Cotroceni atunci cand discuta asupra modificarea Constitutiei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ponta: Impreuna cu Antonescu, am mers cu un avion caruia i s-a oprit motorul in zbor
Ponta: Impreuna cu Antonescu, am mers cu un avion caruia i s-a oprit motorul in zbor

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Congresul PNL, ca in memoriile comune pe care le va scrie impreuna cu liderul liberal Crin Antonescu va detalia si despre un moment in care motorul avionului in care se aflau s-a oprit in zbor.

Crin Antonescu a fost reales presedinte al PNL.1434 de voturi
Crin Antonescu a fost reales presedinte al PNL.1434 de voturi "pentru", 40 "impotriva"

Lista propusa de Crin Antonescu, candidat pentru un nou mandat la sefia PNL, cuprinde 31 vicepresedinti cu atributii executive si alti  vicepresedinti care urmeaza a fi alesi in congres, alaturi de prim-vicepresedintele PNL si secretarul general.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.