Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului
Scandalul legat de votul pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova pare fara sfarsit. Marti, social democratii s-au jucat de-a demisia colegului lor.
Luni, 25 mai, senatorii care ar fi trebuit sa discute cazul Sova si-au luat liber, deoarece duminica a fost sarbatoarea Rusaliilor la catolici, desi multi dintre ei sunt de fapt ortodocsi.
Marti, ziua in care ar fi trebuit transata sorta lui Dan Sova a inceput cu un zvon, lansat chiar de unii dintre colegii acestuia. Respectivii au dat de inteles ca fostul ministru ar urma sa isi dea demisia si sa se puna la dispozitia procurorilor. Imediat a venit insa si infirmarea, chiar de la Dan Sova, care a transmis ca nu are de gand sa renunte de buna voie la fotoliul de senator si, in acelasi timp, la imunitatea parlamentara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Biroul permanent al Senatului a solicitat, marti, Comisiei juridice sa intocmeasca un punct de vedere, pana in data de 2 iunie, referitor la decizia Curtii Constitutionale prin care a fost declarata neconstitutionala Hotararea Senatului privind rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.
"A fost prezentata decizia CCR privind neconstitutionalitatea Hotararii Senatului prin care s-a constatat ca nu au fost indeplinite conditiile cerute referitor la incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan sova. Aceasta decizie a fost transmisa, conform obiceiului, catre Comisia juridica pentru a analiza si a face propuneri Biroului permanent. Termenul este pana martea viitoare. Procedura uzuala aceasta este. Sigur, decizia apartine Biroului si plenului", a declarat vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul sedintei de marti a Biroului permanent, conform Agerpres.
Pe de alta parte, secretarul liberal al Senatului, Mario Oprea, a precizat ca reprezentantii PNL din Biroul permanent au propus ca Hotararea Senatului sa fie redactata fara un punct de vedere al Comisiei juridice si sa stipuleze faptul ca Senatul a incuviintat, prin votul din 25 martie, cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova.
"Noi, cei din PNL in Biroul permanent, am propus redactarea hotararii prin care s-a constatat ca cererea DNA a fost indeplinita pentru retinerea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova, acest lucru facandu-se direct, fara sa mai treaca prin Comisia juridica sau prin plen. Este exact hotararea dinainte, din care dispare cuvantul 'nu' si ramane ca cererea a fost aprobata de catre Senatul Romaniei tinand cont de faptul ca au fost mai multe voturi 'pentru' decat cele 'impotriva' in votul dat anterior de catre plenul Senatului", a explicat Oprea.
In opinia sa, PSD doreste revotarea cererii DNA in cazul Sova. "Cei din PSD incearca sa plimbe motivarea Curtii Constitutionale pe la Comisia juridica, in plen si peste tot, pentru ca vor sa forteze revotarea cererii DNA in cazul Sova. Acest lucru este, bineinteles, un abuz. Nu scrie nicaieri in motivarea Curtii ca votul Senatului, dat deja, este neconstitutional. Votul este dat si ramane dat. Nu poti sa dai 'ignore' unui vot al senatorilor asa ca intr-un joc pe calculator. Ce vor face cu acest vot in momentul in care vor propune reluarea votului in cazul Sova?", a completat liberalul.
Curtea Constitutionala a Romaniei arata in motivarea privind cazul Dan Sova ca hotararea prin care Senatul raspunde cererii de incuviintare a retinerii sau arestarii unui membru al Camerei trebuie sa fie adoptata cu respectarea dispozitiilor constitutionale referitoare la cvorumul de adoptare - majoritatea membrilor prezenti la sedinta plenului in care se supune aprobarii cererea adresata de PICCJ, prin intermediul ministrului Justitiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, senat, Parlament, Călin Popescu Tăriceanu, dan sova,
Dată publicare:
25-05-2015 14:54