Surse: Procurorii DNA cer stramutarea dosarului de intrerupere a executarii pedepsei lui Nastase

02-07-2012 17:23

Adrian Nastase

Procurorii DNA solicita ICCJ stramutarea dosarului in care avocatii lui Adrian Nastase cer Tribunalului Bucuresti intreruperea executarii pedepsei, de la aceasta instanta la un alt tribunal din tara, din cauza suspiciunilor de impartialitate.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, procurorii Diectiei Nationale Anticoruptie (DNA) au depus luni, la instanta suprema, o cerere de stramutare a dosarului 23469/3/2012 de la Tribunalul Bucuresti la orice alta instanta egala in grad, din tara.

Dosarul pentru care procurorii DNA solicita stramutarea este cel in care avocatii lui Nastase cer Tribunalului Bucuresti intreruperea executarii pedepsei primite de fostul premier in cazul Trofeul Calitatii.

Dosarul de la Tribunalul Bucuresti este judecat de Elena Burlan, magistratul care l-a achitat pe medicul Serban Bradisteanu intr-un dosar de coruptie.

Recent, acelasi Bradisteanu a fost pus sub acuzare de catre DNA pe motiv ca ar fi zadarnicit punerea in executare a mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, internat la Spitalul de Urgenta Floreasca dupa o tentativa de sinucidere. Medicul l-ar fi tinut in spital pe fostul premier mai mult decat era necesar, potrivit anchetatorilor.

Repartizarea dosarului catre judecatoarea Elena Burlan a generat reactii din partea procurorilor, referitoare la procedura aleatorie in care cazul a ajuns la acest magistrat.

Sursele judiciare citate au aratat ca motivele cererii de stramutare sunt cele prevazute de articolul ce indica temeiurile cererii de stramutare, iar in particular, in acest caz, despre potentiala lipsa de impartialitate a unui magistrat.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei", arata articolul 55 din Codul de procedura penala, care reglementeaza temeiurile stramutarii.
La alineatul doi al aceluiasi articol, se arata ca "in cursul judecatii stramutarea poate fi ceruta de partea interesata, de procuror sau de ministrul Justitiei".

Instanta suprema a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, cand procurorii anticoruptie vor solicita suspendarea judecarii dosarului de la Tribunalul Bucuresti, pana la dezbaterea cererii de stramutare in instanta.

Pentru solicitarea de stramutare, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.

In 28 iunie, Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 5 iulie dezbaterile in dosarul de intrerupere a executarii pedepsei lui Adrian Nastase.

Pe de alta parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecata din 1 octombrie in cazul judecarii contestatiei in anulare facuta de avocatii lui Adrian Nastase impotriva deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii, noul termen fiind in septembrie.

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova in 26 iunie, dupa ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitala, unde a fost preluat de politisti.

Potrivit informatiilor oficiale, Nastase a incercat sa se sinucida, in 20 iunie, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce a fost condamnat definitiv in dosarul Trofeul Calitatii. Nastase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat in 21 iunie.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26