Liderii USL au convenit sa amane votul din Senat pe Constitutie pentru toamna

17-06-2013 12:25

Intre concediu si finalizarea noii Constitutii, cei aproape 600 de parlamentari pe care-i platim au ales, fireste, vacanta.

Dupa o discutie cu seful Guvernului si cu presedintele Senatului, membrii Comisiei de revizuire a legii fundamentale au anuntat ca isi vor termina lucrul, nu in iulie, cum au programat initial, ci in toamna. "Nu ne grabeste nimeni, plus ca avem o Constitutie care, oricum, nu ne incomodeaza prea tare", au motivat alesii lunile de pauza.

Victor Ponta si Crin Antonescu i-au convocat luni pe cativa dintre membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei intr-o sedinta, departe de ochii lumii. Imediat dupa, acestia au anuntat ca noua constitutie nu va mai fi gata in vara, intr-o sesiune extraordinara a Senatului, ci abia la toamna.

Ion Chelaru, senator PSD: "Aceasta mutare are si avantaje. In principal, doua luni de zile proiectul va putea fi pus pentru discutii opiniei publice".

Pentru alesi, aceste luni mai au inca un avantaj. Domnii sunt plecati in concediu si nu sunt deloc dispusi sa vina la lucru, nici macar pentru Constitutie.

Mate Andras, deputat UDMR: "Marea majoritate care exista acum ar fi avut emotii cu privire la cvorumul de doua treimi care exista acum".

Potrivit calendarului anuntat pana acum, Comisia de revizuire a Constitutiei ar fi trebuit sa-si incheie activitatea la sfarsitul saptamanii. Timp de cinci zile, proiectul ar fi mers pentru aviz la Consiliul Legislativ. Pana la sfarsitul lunii, adica alte 10 zile, si judecatorii Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa se pronunte.

In prima saptamana din iulie, senatorii ar fi fost convocati in sedinta extraordinara in care ar fi trebuit sa discute Constitutia. Tot acest plan a fost, insa, abandonat.

Toni Grebla, senator PSD: "E Constitutie si nu trebuie sa ne grabim, ca nu suntem la intrecere. In al doilea rand, avem o Constitutie in vigoare care nu ne deranjeaza prea mult".

Eugen Nicolicea, deputat UNPR: "O dezbatere de Constitutie nu poate avea un termen limita si, mai ales, un termen scurt".

De textul noii constitutii depinde si decizia lui Traian Basescu de a cere organizarea referendumului privind Parlamentul unicameral, cu maximum 300 de alesi. Seful statului a anuntat saptamana trecuta ca nu va emite decretul pana cand nu va vedea decizia Curtii Constitutionale si a Parlamentului in legatura cu desfiintarea uneia dintre cele doua camere.

De altfel, parlamentarii juristi au fost de acord cu solicitarea presedintelui privind convocarea referendumului. Au avut insa, obiectii.

Valeriu Zgonea, presedinte Camera Deputatilor: "In ultimii 10 ani de zile, numarul de angajati ai camerei a fost constant. Intre 1.800-2.000 maxim. La Administratia Prezidentiala s-au dublat. Banii la Administratia Prezidentiala s-au dublat. Angajatii sunt de doua ori mai multi. Pai, si atunci de ce trebuie sa imi ceri mie sa fie mai putini parlamentari?".

Decizia presedintelui va fi suspusa marti votului plenului.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26