Liderii USL au convenit sa amane votul din Senat pe Constitutie pentru toamna
Intre concediu si finalizarea noii Constitutii, cei aproape 600 de parlamentari pe care-i platim au ales, fireste, vacanta.
Dupa o discutie cu seful Guvernului si cu presedintele Senatului, membrii Comisiei de revizuire a legii fundamentale au anuntat ca isi vor termina lucrul, nu in iulie, cum au programat initial, ci in toamna. "Nu ne grabeste nimeni, plus ca avem o Constitutie care, oricum, nu ne incomodeaza prea tare", au motivat alesii lunile de pauza.
Victor Ponta si Crin Antonescu i-au convocat luni pe cativa dintre membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei intr-o sedinta, departe de ochii lumii. Imediat dupa, acestia au anuntat ca noua constitutie nu va mai fi gata in vara, intr-o sesiune extraordinara a Senatului, ci abia la toamna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Chelaru, senator PSD: "Aceasta mutare are si avantaje. In principal, doua luni de zile proiectul va putea fi pus pentru discutii opiniei publice".
Pentru alesi, aceste luni mai au inca un avantaj. Domnii sunt plecati in concediu si nu sunt deloc dispusi sa vina la lucru, nici macar pentru Constitutie.
Mate Andras, deputat UDMR: "Marea majoritate care exista acum ar fi avut emotii cu privire la cvorumul de doua treimi care exista acum".
Potrivit calendarului anuntat pana acum, Comisia de revizuire a Constitutiei ar fi trebuit sa-si incheie activitatea la sfarsitul saptamanii. Timp de cinci zile, proiectul ar fi mers pentru aviz la Consiliul Legislativ. Pana la sfarsitul lunii, adica alte 10 zile, si judecatorii Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa se pronunte.
In prima saptamana din iulie, senatorii ar fi fost convocati in sedinta extraordinara in care ar fi trebuit sa discute Constitutia. Tot acest plan a fost, insa, abandonat.
Toni Grebla, senator PSD: "E Constitutie si nu trebuie sa ne grabim, ca nu suntem la intrecere. In al doilea rand, avem o Constitutie in vigoare care nu ne deranjeaza prea mult".
Eugen Nicolicea, deputat UNPR: "O dezbatere de Constitutie nu poate avea un termen limita si, mai ales, un termen scurt".
De textul noii constitutii depinde si decizia lui Traian Basescu de a cere organizarea referendumului privind Parlamentul unicameral, cu maximum 300 de alesi. Seful statului a anuntat saptamana trecuta ca nu va emite decretul pana cand nu va vedea decizia Curtii Constitutionale si a Parlamentului in legatura cu desfiintarea uneia dintre cele doua camere.
De altfel, parlamentarii juristi au fost de acord cu solicitarea presedintelui privind convocarea referendumului. Au avut insa, obiectii.
Valeriu Zgonea, presedinte Camera Deputatilor: "In ultimii 10 ani de zile, numarul de angajati ai camerei a fost constant. Intre 1.800-2.000 maxim. La Administratia Prezidentiala s-au dublat. Banii la Administratia Prezidentiala s-au dublat. Angajatii sunt de doua ori mai multi. Pai, si atunci de ce trebuie sa imi ceri mie sa fie mai putini parlamentari?".
Decizia presedintelui va fi suspusa marti votului plenului.