Comisia revine la amendamentul ce interzice discriminarea pentru orientarea sexuala si il respinge

11-06-2013 16:22

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a revenit, marti, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazata pe orientarea sexuala, adoptat in urma cu o saptamana, si l-a respins.

In urma cu o saptamana, membrii Comisiei au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care erau completate in legea fundamentala criteriile pentru care este interzisa discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuala sau trasatura genetica.

Membrii Comisiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" si doua voturi "impotriva", amendamentul depus de Chiuariu, la articolul 4, alineatul 2, astfel: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa".

Marti, presedintele comisiei, Crin Antonescu, a precizat ca votul de saptamana trecuta a fost dat "de principiu" si a supus din nou la vot amendamentul. De aceasta data amendamentul a fost respins, deoarece a intrunit doar opt voturi "pentru", in conditiile in care parlamentarii PSD au votat impotriva, iar liberalii pentru.

Dupa prima respingere, amendamentul a fost din nou supus la vot. Si de aceasta data, rezultatul a fost similar.

Prin urmare, alineatul va ramane in forma din Constitutia actuala, respectiv: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala".

Tot saptamana trecuta, Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale. Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".


VIDEO PROTVPLUS.RO