Traian Basescu: "Ma ingrijoreaza clasa politica, remarca Victoriei Nuland include Romania". Reactia lui Victor Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a informat, vineri, ca a cerut inceperea urmaririi penale in cazul a cinci ministri, a caror nume apare in dosarul Microsoft.

Seful statului a comentat si declaratiile pe care Victoria Nuland le-a facut vineri, criticand totodata si ultima rectificare bugetara facuta de buget, respectiv fondurile mici pe care le-a primit armata.

Traian Basescu a atras atentia asupra contextului dificil din regiune, mai ales din moment ce Romania cere sprijinul aliatilor din NATO.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

"Diseara ma vad cu premierul Viktor Orban, este o intalnire cu caracter privat. Sa discutam evolutii legate de relatia romano-maghiara. Dosarul Microsoft - am aprobat sau am cerut Ministrului Justitiei si l-am informat pe procurorul general legat de aceasta solicitare inceperea urmaririi penale pentru Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, la intalnirea Clubului Politic: Singura sansa a Romaniei este ca elitele sa se angreneze in politica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Am studiat buna parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise. Cred ca acest caz trebuie anchetat cat mai rapid pana la capat. Din documentele care sunt in dosar, nu toate vinovatiile sunt la fel. Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu exista nicio suspiciune la bani, la mita. Este doar in zona de eventual abuz in serviciu. Acesti oameni nu au nicio calitate in acest moment, doar in urma continuarii anchetei procurorii le pot da o calitate sau alta, ori pot fi scosi de sub urmarire penala", a spus Basescu.

"Ancheta poate sa continue si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei. In ceea ce priveste recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate in strainatate si parte din oamenii susceptibili a primi bani nu au primit inca niciun ban. Structurile de securitate au dat informatii de nereguli in acest dosar din 2009. A fost extrem de dificil de mers pana la initierea contractului si pana acum", a mai spus presedintele.

Despre declaratia Victoriei Nuland

"Observ o abordare extrem de necinstita a oamenilor politici, de la Ponta la parlamentari obisnuiti. Remarca Victoriei Nuland include si Romania. Nu numai Romania, dar include si Romania. Pentru mine nu este o noutate. Inca din 2006, coruptia, prin hotarare CSAT, a fost tratata ca o amenintare la adresa securitatii nationale. Un caz cum este Microsoft este o proba pana la ce nivel poate ajunge coruptia. Toate institutiile statului care lupta impotriva coruptiei trebuiesc sprijinite. Doamna Nuland vorbeste de parlamente care impiedica justitia. Ce ma ingrijoreaza totusi e respingerea de catre clasa politica a semnalului extrem de puternic, care acum nu mai vine de la presedintele Romaniei. Cine o trebui sa-i spuna lui Ponta ca sunt parlamentari care au fost declarati definitiv incompatibili si stau in continuare pititi prin Parlament? Cine sa le spuna lui Ponta si Iohannis ca avem parlamentar condamnat, cu suspendare, in Comisia Juridica a Parlamentului? Lucrurile astea se vad.

Nu as vrea sa fac parte din aceasta campanie, dar vad ca toate dezbaterile au Basescu ca subiect. Asta e viata. Mesajul primit este extrem de clar, nu va bagati sub plapuma articolului 5, crezand ca ne chemati sa va aparam, iar pe alta parte va slabiti tara. Nu sunt vremuri usoare, cu vecini imprevizibili", a incheiat Basescu.

Vezi AICI declaratiile Victoriei Nuland.

Reactia premierului Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Rovinari, ca Traian Basescu ar fi trebuit sa isi ceara scuze si sa anuleze intalnirea cu Viktor Orban, in loc sa ia cina cu acesta, dupa ce Statele Unite ale Americii au criticat Ungaria pentru modul in care respecta drepturile si libertatile cetatenesti, potrivit Mediafax.

Cred ca domnul presedinte Basescu are un moment nefericit, prin faptul ca tocmai ia masa prieteneste cu Viktor Orban, cel criticat de Statele Unite si de Europa, si, in loc sa isi ceara scuze sau sa contramandeze aceasta cina nepotrivita, a incercat in stilul dansului sa mai spuna cate ceva. Eu ii urez pofta buna la masa cu Victor Orban in ziua in care doamna Nuland si presedintele Obama critica Ungaria”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta a spus ca daca el ar fi fost presedinte nu ar fi facut niciodata un astfel de gest si ca, de altfel, in calitate de premier nu l-a invitat pe Viktor Orban la o cina, așa cum a procedat Traian Basescu. ”Domnul Basescu considera ca e un gest inteligent pentru Romania sa faci o masa tovaraseasca cu domnul Orban, dar eu nu as fi facut acest lucru ca presedinte. Vedeti ca nu am facut acest lucru ca prim-ministru. Pana la urma, domnul Orban e omologul meu”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat ca declaratiile de joi ale subsecretarului de stat american pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland au vizat Ungaria, nu si Romania, asa cum incearca presedintele Traian Basescu sa acrediteze ideea. El a sustinut ca inclusiv presedintele Obama a facut o referire la acest aspect inca de saptamana trecuta, Romania fiind o tara care respecta drepturile fundamentale ale cetatenilor, precum si libertatea presei.

Declarațiile doamnei Nuland au fost foarte clare, și nu doar ale doamnei Nuland, ci ale președintelui Barack Obama, care saptamana trecuta a facut o observație cu privire la starea democrației și presei in țara vecina noua. Nu pot decat sa ma bucur sa spun ca in Romania respectam drepturile fundamentale, respectam libertatea presei și nu vreau sa ma uit peste granița la ceea ce fac alții”, a adaugat premierul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Traian Basescu a gratiat o femeie care are 7 copii minori si sufera de afectiuni psihice. Fusese condamnata pentru furt
Traian Basescu a gratiat o femeie care are 7 copii minori si sufera de afectiuni psihice. Fusese condamnata pentru furt

Basescu a semnat restul de pedeapsa al unei femei condamnate la 3 ani de inchisoare pentru ca a furat un telefon dintr-o locuinta. Decizia sefului statului are la baza motive umanitare.

Traian Basescu, la intalnirea Clubului Politic: Singura sansa a Romaniei este ca elitele sa se angreneze in politica
Traian Basescu, la intalnirea Clubului Politic: Singura sansa a Romaniei este ca elitele sa se angreneze in politica

Presedintele Basescu a spus, in discursul sustinut la intalnirea anuala a Clubului Politic, organizata la Palatul Cotroceni, ca "elitele trebuie sa se angreneze in politica", fiind "singura sansa pe care Romania o are".

Basescu:
Basescu: "Printr-o propaganda ticaloasa, multi vor sa ne aduca inapoi in vremea regimului Nastase". Ce a spus despre Ponta

Presedintele Traian Basescu a spus, sambata, la Congresul PNtCD, ca Victor Ponta este ”exemplificarea perfecta a farseorului” si ca astfel de farisei sunt mai periculosi decat inaintasii lor care i-au crescut, Ion Iliescu sau Adrian Naastase.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.