UDMR a votat inceperea negocierilor pentru intrarea la guvernare. Borbely: "Vrem doua ministere si un post de vicepremier"

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a votat sambata oficial inceperea negocierile pentru intrarea la guvernare. UDMR isi doreste un post de vicepremier, dar si posturi de ministri, secretari de stat ori prefecti.

Presedintele UDMR sustine ca intrarea partidului sau la guvernare va fi un lucru bun pentru Romania.

"Vom raspunde pozitiv la invitatia premierului de a discuta intrarea noastra la guvernare", a spus Kelemen Hunor.

Negocierile cu premierul incep duminica. UDMR-ul va cere functii daca va intra la guvernare.

Fostul presedinte UDMR Marko Bela  a declarat, sambata, ca ar fi "o greseala" ca Uniunea sa intre la guvernare in conditii nefavorabile.

Citește și
Victor Ponta
Noul Cabinet Ponta ar putea fi prezentat luni. "Daca negocierile cu UDMR merg bine, vom semna acordurile"

Acesta a adaugat ca, totodata, ar fi "un pacat" sa nu intre la guvernare in conditii corespunzatoare, adaugand ca "echipa Ponta nu trebuie lasata sa se chinuiasca in continuare".

Senatorul Marko Bela, a declarat, sambata, in fata celor peste 100 de delegati la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca este pe deplin de acord cu raportul liderului formatiunii, Kelemen Hunor, si ca toata lumea ii cunoaste punctul de vedere "referitor la intrarea la guvernare, in conditii potrivite".

El a atras atentia ca nu trebuie comisa "o greseala" - sa se intre la guvernare fara conditii sau in conditii nefavorabile - sau "un pacat" - sa nu se intre la guvernare in conditii corespunzatoare.

"UDMR a dorit sa apere interesele comunitatii maghiare intotdeauna prin asumarea raspunderii participarii la guvernare. Cu anumite conditii. Noi putem comite o greseala sau un pacat. Greseala – sa intram fara conditii sau in conditii nefavorabile. Pacatul – sa nu intram la guvernare in conditii corespunzatoare. Ar trebui sa ne gandim la aceste lucruri cu totii. E vorba de lucruri mai importante, specifice, care tin de minoritate, de conducerea minoritatii maghiare din Romania", a spus Marko Bela.

Acesta a precizat ca, in opinia sa, trebuie gasite solutii, astfel incat nimeni sa nu fie supus la "chinuiala".

"Eu consider ca in acest moment noi nu trebuie sa lasam ca aceasta echipa Ponta sa se chinuiasca in continuare fara noi, ci sa cream o situatie care sa nu fie chinuiala nici pentru noi, nici pentru tara, sa aduca rezultatele care au lipsit in ultimii doi ani", a spus Marko Bela.

Acesta a aratat ca el nu crede ca ar trebui sa se astepte "vremuri mai bune", pentru ca exista probleme in intreaga regiune si "nu numai Romania se lupta cu reorganizarea, ci intreaga zona".

"Ce sa facem, sa asteptam vremuri mai bune? Nu vor sosi vremurile mai bune fara noi. Avem politicieni care sa impinga in directia reformelor. Avem forta a 1,3 milioane de cetateni. Daca putem ajunge la un consens, in probleme socio-economice, atunci trebuie sa intram la guvernare", a spus Marko Bela.

Borbely Laszlo: PSD nu ne va da stelele de pe cer

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca in urmatoarele zile "vor fi tratative serioase" cu reprezentantii PSD in vederea formarii unui nou guvern, iar Uniunii nu i se vor da "stelele de pe cer".

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a spus, sambata, in fata celor peste 100 de delegati la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca doleantele UDMR trebuie formulate "clar si istet", prognozand ca in urmatoarele zile "vor fi tratative serioase" cu reprezentantii PSD, in vederea formarii unui nou guvern, iar Uniunii nu i se vor "da stelele de pe cer".

"Cine considera ca ne vom aseza la masa tratativelor, iar politicienii romani ne vor indeplini dorintele, acea persoana nu stie. Vor fi tratative serioase, nu ni se vor da stelele de pe cer. Noi va trebui sa luptam la aceasta masa a tratativelor, pentru ca daca peste o jumatate de an se vor face investitii si se va construi autostrada Targu Mures-Turda nu va fi doar pentru maghiari, ci si pentru romanii din Ardeal", a spus Borbely.

Acesta a facut apel la toti cei prezenti "sa nu uite ce s-a realizat si sa ne uitam ce nu s-a realizat", referindu-se la subiecte precum modificarea Constitutiei si implementarea Cartei Limbilor Minoritare si Regionale.

"Fiecare partid are un vicepremier, eu cred ca e normal sa avem si noi un vicepremier. Se va putea discuta de ministere, circa doua ministere ar fi posibile", a adaugat Borbely.

UDMR isi doreste si prefecti in judetele Mures, Harghita si Covasna dar are pretentii si pentru proiectele de infrastructura.

Negocierile cu PSD, UNPR si PC incep duminica. Si in functie de rezultat este posibil ca premierul sa trimita luni in parlament lista cu noua structura a guvernului si numele noilor ministri.

Potrivit ultimelor informatii UDMR ar putea primi portofoliile de la Mediu si Cultura.

Citește și...
Lista conditiilor UDMR pentru a intra la guvernare.
Lista conditiilor UDMR pentru a intra la guvernare. "Putem avea un guvern mai capabil decat cel dinainte"

PSD va semna luni, daca negocierile decurg favorabil, doua acorduri pentru sustinerea noului Guvern, respectiv cu grupul minoritatilor nationale, la ora 15.00, si cu UDMR, la ora 15.30, urmand ca noul Cabinet sa fie prezentat la ora 17.00.

Noul Cabinet Ponta ar putea fi prezentat luni.
Noul Cabinet Ponta ar putea fi prezentat luni. "Daca negocierile cu UDMR merg bine, vom semna acordurile"

PSD va semna luni, daca negocierile decurg favorabil, doua acorduri pentru sustinerea noului Guvern, respectiv cu grupul minoritatilor nationale, la ora 15.00, si cu UDMR, la ora 15.30, urmand ca noul Cabinet sa fie prezentat la ora 17.00.

USL, divort urat. Ministrii liberali au demisionat, UDMR se pregateste sa revina la guvernare. Lista interimarilor
USL, divort urat. Ministrii liberali au demisionat, UDMR se pregateste sa revina la guvernare. Lista interimarilor

Dupa trei ani in care au facut planuri si promisiuni impreuna, liberalii au spus marti seara "adio" guvernarii si s-au despartit de social-democrati. "Uniunea nu mai are sens, si obiective comune", a anuntat Crin Antonescu.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.