Grindeanu, propus la șefia ANCOM de partidul care l-a dat jos de la șefia Guvernului
Dat afară pe uşa din dos de la Guvern, dar şi din PSD, Sorin Grindeanu revine în prim-plan cu ajutorul social democraţilor.
Fostul premier a fost "reevaluat" de coaliţia guvernamentală şi votat în comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Grindeanu a uitat de scandalul cu Dragnea şi a susţinut în faţă senatorilor şi deputaţilor că este tehnocrat, nu politician.
Grindeanu a fost avizat marţi cu 15 voturi ”pentru”, 7 voturi ”împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere (PMP) de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
”Eu în acest moment sunt un om care nu face parte din niciun partid politic. Asta este modalitatea de numire. Am fost propus de Guvernul României. E o instituție pe care o cunosc îndeaproape. E o instituție cu care am colaborat și în mandat de ministru și atunci când am fost membru în comisia de IT din Camera Deputaților”, a declarat Grindeanu, după ce a primit avizul, precizând că ”în acest moment” are o relație foarte bună cu Liviu Dragnea.
Zilele trecute, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a părut deranjat de schimbarea şefului ANCOM şi numirea lui Grindeanu.
Când era şeful Guvernului, Sorin Grindeanu a schimbat prin ordonanţă modul de numire a şefului ANCOM, trecând această atribuţie de la preşedintele ţării, la Guvern.
Decizia a fost criticată aspru de şeful statului, care a catalogat procedura drept netransparentă.
Încă din debutul şedinţei, preşedintele comisiei economice a Senatului, liberalul Daniel Zamfir, i-a reproşat lui Sorin Grindeanu că nu este potrivit pentru a conduce ANCOM, amintindu-i de acuzaţiile aduse de social-democraţi atunci când l-au dat jos de la şefia Guvernului.
”Nu se poate ca preşedintele ANCOM să fie manevrat de forţe obscure”, a spus Zamfir, precizând că nu face decât să citeze ceea ce membrii PSD au spus despre Grindeanu.
”Nu are de ce să-mi fie ruşine”, a replicat fostul prim-ministru, precizând că în prezent el nu mai este membru de partid după ce a fost exclus de PSD.
Contrele dintre Sorin Grindeanu şi parlamentarii liberali au durat pe tot parcursul audierilor.
Senatorul PNL Florin Cîţu i-a amintit fostului premier că, după demiterea din funcţia de şef al Guvernului şi după excluderea din PSD, a declarat că va rămâne pesedist pe viaţă.
”Am spus că principala mea dorinţă e să rămân în PSD, dar eu în acest moment sunt exclus. Dacă cumva voi deveni preşedintele ANCOM, contestaţia mea la excludere (din PSD - n. red.) nu mai are rost. Eu în acest moment sunt apolitic”, a replicat Grindeanu.
”Aţi spus public că v-a lipsit pupincurismul pentru a rămâne în funcţie. E o întrebare retorică, pentru că azi sunteţi aici pus tot de PSD”, a mai spus Florin Cîţu.
”L-aş completa pe domnul Cîţu: acea declaraţie cu pupincurismul a venit după ce vi s-a propus, înţeleg o funcţie, aceea de preşedinte al ASF. Aţi refuzat-o pe aia de la ASF”, a spus şi senatorul PNL Daniel Zamfir.
”Am refuzat-o pentru că nu sunt finanţist. Eu am terminat informatica, am fost şi ministrul Comunicaţiilor şi ăsta este domeniul în care mi-am făcut şcoala”, a replicat Grindeanu.
”Am înţeles, deci dacă vi s-ar fi propus ASF în loc de ANCOM, nu mai funcţiona cu pupincurismul”, a continuat Zamfir.
”Îmi cereţi să fiu apolitic, dar mă duceţi spre a face dclaraţii politice”, a răspuns Sorin Grindeanu.
Reacția lui Victor Ponta
Fostul premier Victor Ponta a ironizat PSD se pune `într-o situaţie de un ridicol absolut", prin propunerea ca fostul premier Sorin Grindeanu, pe care l-a înlăturat acum câteva luni, să conducă ANCOM, potrivit News.ro.
„Caragiale este depăşit de Dragnea - jos Grindeanu, sus Grindeanu. Eu nu ştiu cum se mai pot uita în ochii cuiva când acum trei luni băteau cuba că l-au dat jos pe Grindeanu. (...) Sorin Grindeanu este prima opţiune care nu mai vine din Teleorman dar, dincolo de asta, PSD s-a pus într-o situaţie de un ridicol absolut", a declarat Ponta, marţi, la Parlament.
El a spus că Grindeanu este potivit pentru şefia ANCOM şi că abia aşteaptă să îl voteze. „Este bun, i se potriveşte funcţia şi mă bucur că, probabil, l-a propus Tudose. Mă bucur numai închipuindu-mi faţa lui Dragnea mâine votându-l pe Grindeanu", a afirmat Ponta.
Audierea începe la 15.30
După audiere, raportul comun al celor două comisii va fi supus votului plenului Parlamentului, Legislativul urmând să voteze noul președinte al ANCOM.
De asemenea, cele două comisii vor lua act de demisia lui Adrian Diță din funcția de președinte al ANCOM. Acesta și-a înaintat pe 20 octombrie demisia din funcție după ce fusese numit de Parlament ca președinte al ANCOM pe data de 11 mai. El a fost acuzat de membrii celor două comisii la audierile din 27 septembrie și 17 octombrie de reorganizare „abuzivă" a instituției.
Luni, premierul Mihai Tudose a transmis Parlamentului propunerea sa privind șefia Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), informează Agerpres.
„În data de 20 octombrie 2017, domnul Adrian Diță și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. În temeiul prevederilor art. 11 alin. 1 și alin. 3 din OUG nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, cu modificările și completările ulterioare, vă transmitem nominalizarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în vederea numirii în funcția de președinte al Autorității, pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani început în data de 11 mai 2017", se arată în documentul transmis de Tudose la Parlament.