Membrii PSD si-au ales presedintele: DA sau NU pentru Liviu Dragnea. Rezultatele finale ale votului se anunta luni

×
Codul embed a fost copiat

Social-democratii si-au ales duminica presedintele, singurul candidat la aceasta functie fiind actualul presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea. Votul s-a incheiat la ora 20:00 iar prezenta a depasit 81%.

CITITI in acest articol:
-► Prezenta la vot, peste 80%
-► Cum arata buletinul de vot
-► Victor Ponta: Este timpul pentru un nou inceput
-► Ion Iliescu: "Liviu Dragnea nu este un om nou in partid"
-► Olguta Vasilescu: Este un moment unic in istoria social-democratilor
-► Valeriu Zgonea a votat un om in care crede

Pentru prima data, presedintele PSD nu este votat in cadrul unui Congres. Sistemul de vot introdus la aceste alegeri da ocazia tuturor membrilor de partid sa-si aleaga liderul. Astfel, au fost amplasate urne de vot in toata tara, iar pentru a-si spune opinia cu privire la viitorul presedinte sunt asteptati in jur de 531.000 de membri de partid.

Dragnea a precizat vineri ca acestia pot vota indiferent daca si-au platit cotizatia la partid sau nu.

Urnele sunt deschise duminica intre orele 8,00 si 20,00, dupa care rezultatele votului vor fi centralizate la Bucuresti si anuntate in cursul zilei de luni

Citește și
Liviu Dragnea la PSD
Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intrebat daca presedintii de organizatii au voie sa amenajeze sectii de votare la ei acasa, Dragnea a spus ca au voie sa organizeze "in orice spatiu unde pot avea acces cu documente legale si unde se pot asigura conditii civilizate pentru organizarea alegerilor", dar este interzisa organizarea de sectii de vot in restaurante, spatii comerciale si scoli.

Liviu Dragnea a ramas singurul candidat la sefia PSD dupa ce alti doi pretendenti, Serban Nicole si Daniel Savu, au fost descalificati pentru ca nu indeplineau o conditie introdusa recent in regulament si anume sa aiba sustinerea organizatiei din care fac parte si a inca patru filiale din tara.

Conform Agerpres, rezultatele alegerilor de duminica vor fi validate luni de Comitetul Executiv National, iar pe 18 octombrie, in cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi alesi si ceilalti membri ai conducerii, presedinte executiv, vicepresedintii, secretarul general.

Prezenta la vot, peste 80%

Presedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache, a anuntat ca la scrutinul intern de duminica au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, adica 81,23%.

"S-au evidentiat judetele Olt, Teleorman, Maramures, Ialomita, Gorj, Galati, Dolj, iar judetele in care a fost o prezenta mai slaba au fost Bacau, Cluj, Valcea. In aceasta seara vom centraliza din aceste voturi cate s-au exprimat cu 'da' cate cu 'nu' si cate au fost nule, iar dimineata vom avea probabil rezultatele finale. La Bucuresti am avut o prezenta foarte buna, aproximativ de 85%, iar din Diaspora si Republica Moldova au votat 1.600 de colegi, adica 70 %", a spus Iordache.

El a adaugat ca in Comitetul Executiv National, dar si la congres cei care au avut rezultate bune la vot probabil ca vor dori sa candideze pentru functiile de conducere din partid.
 

Buletinul de vot

Astfel arata buletinul de vot folosit pentru alegerea presedintelui PSD:

 

Victor Ponta: Este timpul pentru un nou inceput

Premierul Victor Ponta afirma ca va vota la alegerile din Partidul Social Democrat pentru echipa si pentru continuarea cresterii, punctand ca ''dupa aproape sase ani la varful PSD, este timpul pentru un nou inceput si in partid''.

"Dupa aproape sase ani la varful PSD, este timpul pentru un nou inceput si in partid. Votez pentru echipa si pentru continuarea cresterii. Am facut echipa buna cu Liviu si sunt convins ca va continua proiectele bune pe care le-am inceput impreuna - modernizarea partidului, deschiderea sa spre urban in paralel cu mentinerea unei legaturi speciale cu zona rurala, atragerea de cat mai multi tineri, conectarea la problemele reale ale romanilor. Sunt convins ca, la anul, PSD va putea obtine o performanta cel putin la fel de buna ca cea din alegerile locale, parlamentare sau europene.

Raman in continuare 100% conectat si preocupat de actul de guvernare, unde mai avem inca proiecte bune de pus in aplicare pentru binele celor multi - pentru crestere economica, cresterea veniturilor tuturor, independenta energetica, scaderea preturilor, reducerea saraciei si oferirea de servicii de sanatate si educatie mai bune", a scris premierul, duminica, pe pagina sa de Facebook.

Ion Iliescu: "Liviu Dragnea nu este un om nou in partid"

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a declarat, duminica, ca Liviu Dragnea este un om cu experienta organizatorica si are datele necesare pentru a asigura o conducere calificata a partidului.

"Liviu Dragnea nu este un om nou in partid. Lucreaza in conducerea partidului de mai multi ani de zile, a lucrat in echipa cu mai multi presedinti. Este un om care continua o activitate si un stil de conducere care s-a afirmat in ultimii ani de zile. Este un om cu experienta organizatorica. A lucrat si in teritoriu, a lucrat si la nivel central asa ca are datele necesare pentru a asigura o conducere calificata", a declarat Ion Iliescu, la sediul PSD Sector 1.

Intrebat daca, in opinia sa, este potrivit pentru PSD sa aleaga un presedinte care are termen intr-un dosar, Iliescu a sustinut ca Dragnea organiza prezenta la referendum a membrilor de partid.

"E problematica aceasta chestiune, inclusiv aceasta decizie a DNA. Ce sa analizeze, ce sa judece la un om care isi facea datoria? Organiza prezenta la referendum a membrilor de partid. Este aberanta (...), este impotriva spiritului democratic in care partidele au un rol si deci exponentii partidului trebuie sa desfasoare o activitate concreta. Asta a facut Dragnea. Deci, era aberanta inclusiv ridicarea acestei probleme", a precizat Ion Iliescu.

Olguta Vasilescu: Este un moment unic in istoria social-democratilor

Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, duminica, ca alegerea presedintelui partidului de catre toti membrii este un moment unic in istoria social-democratilor si un test bun pentru toate organizatiile din tara.

''Este un moment unic in istoria partidului, cand toti membrii partidului isi aleg presedintele pentru ca s-a modificat statutul si cred ca este si un bun test pentru organizatiile noastre ca sa vedem cat de mobilizati suntem. Noi vrem sa terminam votul la Craiova in jurul orei 11,00, pentru ca de regula colegii nostri sunt foarte disciplinati si vin inca de la primele ore ale diminetii la vot, urmand sa facem centralizarea pana la sfarsitul zilei.

Este un test bun si pentru militantii nostri, si pentru membrii de partid care indiferent de ploaie, de ninsoare, de intemperii vin de fiecare data la vot sa aleaga ce cred ca este bine pentru tara lor si de data aceasta si pentru PSD'', a spus Lia Olguta Vasilescu, presedintele PSD Craiova, dupa ce si-a exprimat votul pentru sefia partidului.

Ea a aratat ca Liviu Dragnea este cel care a organizat partidul in ultimele campanii electorale, adaugand ca ''era firesc'' sa se ocupe in continuare de partid din functia de presedinte.

''Pe Liviu Dragnea l-am votat cu mare drag asa cum s-a intamplat si in Comitetul Executiv unde am fost de acord ca este cea buna varianta actuala pentru organizatiile noastre din tara. Victor Ponta este un foarte bun prim-ministru, dar Liviu Dragnea este cel care a organizat partidul in ultimele campanii electorale si pe undeva era firesc sa se ocupe in continuare de partid, pentru ca vine un an electoral destul de dificil - vin alegerile locale, vin alegerile generale - si avem nevoie de un presedinte care sa stie sa organizeze foarte bine partidul'', a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Valeriu Zgonea a votat un om in care crede

Vicepresedintele PSD, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat, duminica, ca a votat un om in care crede si a sustinut ca Liviu Dragnea trebuie sa aduca partidul la cel de-al doilea mandat de guvernare.

''Am votat un om in care cred si in care toata lumea social-democrata are speranta ca va aduce ceea ce noi consideram o chestie corecta: solidaritatea intre membri, acelasi procent, aceeasi munca, aceeasi responsabilitate fata de electorat si fata de Romania, continuand un mandat foarte bun al lui Victor Ponta la presedintia PSD. Liviu Dragnea este omul care trebuie sa aduca pentru prima data in istoria partidului cel de-al doilea mandat de guvernare al PSD, impreuna cu echipa sa", a spus Zgonea, dupa ce si-a exprimat votul pentru sefia partidului, la sectia de votare organizata la sediul PSD Dolj.

El a mai spus ca social-democratii doresc ca echipa lui Liviu Dragnea sa fie ''o echipa noua'', cu oameni care sa genereze incredere electoratului si sa aduca acelasi scor pe care PSD le-a avut in 2012 in cadrul USL.

"Sunt cativa colegi pe care eu ii respect si ii apreciez (...) ministrul Grindeanu, ministrul Tudose, Lia Olguta Vasilescu, liderul grupului parlamentar de la Camera si cel de la Senat, oameni cu care am facut echipa in ultimii ani de zile si cu care am construit o echipa guvernamentala serioasa si responsabila.

Ma bazez si pe experienta unor oameni vechi care vor candida si care sigur vor fi si in echipa de conducere, cum este doamna Ecaterina Andronescu, care este un om de echipa si pe care te poti baza atunci cand ai nevoie, alaturi de doamna Viorica Dancila, un om discret, dar foarte serios (...). incercam sa mergem pe meritocratie mai mult decat pe mediacratie", a mai afirmat Valeriu Zgonea.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Profetiile liderului PSD Liviu Dragnea:
Profetiile liderului PSD Liviu Dragnea: "Mare minune sa nu apara vreun nebun care sa imi faca si mie un denunt la DNA"

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri ca se asteapta ca pe numele sau sa apara, in perioada imediat urmatoare, un denunt la DNA.

Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze
Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze

Cale libera pentru Liviu Dragnea catre sefia PSD. Presedintele interimar a ramas singurul candidat la alegerile desfasurate cu ocazia congresului social democrat din 11 octombrie.

Liviu Dragnea si-a lansat candidatura la sefia PSD atacandu-l pe Iliescu. Politicianul a suferit un accident vestimentar
Liviu Dragnea si-a lansat candidatura la sefia PSD atacandu-l pe Iliescu. Politicianul a suferit un accident vestimentar

Liviu Dragnea si-a lansat duminica, la Teleorman, candidatura la presedintia formatiunii pe care o conduce interimar - liderul social-democrat neavand practic niciun contracandidat serios, care sa ii creeze probleme.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.