Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea "Big Brother". Ce trebuie sa stiti despre prelucrarea datelor personale

Ultima actualizare: 12-10-2015 07:01
klaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri celebra lege Big Brother, care da unde verde autoritatilor sa acceseze datele detinute de furnizorii de internet: de unde intram pe net, ce tip de echipament folosim si ce siteuri cautam.

Forma actuala a legii 506 din 2004, supranumita Legea Big Brother, este un compromis agreat de Serviciile Secrete, care sustin ca este nevoie de o lege privind securitatea cibernetica la noi cu unii reprezentanti ai societatii civile si politicieni care au spus ca unele articole incalca flagrant drepturile omului. 

De 6 ani, serviciile secrete se chinuie sa obtina o lege Big Brother, numai ca, la un  moment dat, accesul la cele mai intime aspecte ale vietii a determinat CCR sa declare legea neconstitutionala.

Pe cat de lung si elaborat este titlul legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, pe atat de simplu este scopul. Firmele de comunicatii pot stoca pentru o perioada determinata de timp toate datele de trafic ale abonatilor si le pot pune la dispozitia autoritatilor.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Actul normativ prevede ca accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabila a judecatorului.

"La solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora, de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal", se stipuleaza in lege.

Actul normativ arata ca firmele de comunicatii au obligatia sa pastreze timp de trei ani datele de trafic ale abonatilor sau utilizatorilor. Adica toate site-urile vizitate, tipul de echipament folosit si locul de unde se intra pe internet vor sta la dispozitia serviciilor secrete.

Dar, pentru ca exista un dar, numai un judecator poate da o asemena aprobare.

Un amanunt care le-a scapat celor care au gandit legea in prima instanta si care a starnit controverse in randul opiniei publice. Proiectul Big Brother a fost atacat la CCR si a ajuns pe masa presedintelui intr-o forma ... imbunatatita. Una care ar trebui sa protejeze Romania de atacurile cibernetice si de terorism, asa cum prevede textul.

Acest proiect a intrunit sustinerea tuturor liderilor partidelor politice parlamentare, la Cotroceni, in luna mai si a fost adoptat de Senat pe 7 septembrie si de Camera Deputatilor pe 24 septembrie.

Legea promulgata de Klaus Iohannis este prima dintr-un pachet de trei care va include vanzarea cartelelor pre-pay cu buletinul si interceptarea timp de sase luni a convorbirilor telefonice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO