Sindicatele cer USL probe scrise diferentiate la bacalaureat, incepand din 2013
Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar cer USL modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera.
"Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).
Sindicalisti spun ca introducerea bacalaureatului diferentiat, prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, este "una dintre putinele reglementari benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, insa, nu va putea fi aplicata, conform aceluiasi act normativ, decat din 2016, respectiv incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013, subliniaza sindicalistii.
"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operata modificarea, pentru ca nu poti schimba regulile in timpul jocului. Speram, insa, ca va fi facuta pentru a intra in vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidatilor de la bacalaureat sa li se acorde sanse egale. Modificarea trebuia operata din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. in mandatul lui, a fost un monolog", a declarat presedintele FEN, Constantin Ciosu.
Conform Legii educatiei nationale, cele doua probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferentiate in functie de profil si filiera. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie).
Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane. Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.
"Apreciem ca se impune, in regim de urgenta, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, prin aplicarea, incepand cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisa E, astfel incat, pe langa proba scrisa comuna de Limba si literatura romana (si, eventual, proba scrisa la Limba si literatura materna), sa existe si probe scrise diferentiate in functie de profil si filiera. Apreciem ca o asemenea masura este de natura sa vina in sprijinul elevilor si justifica modificarea/completarea Legii educatiei nationale prin ordonanta de urgenta", se mai arata in scrisoare deschisa a sindicatelor.
Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului 2011 a fost de 45,72%, cea mai slaba din ultimele doua decenii. Examenul de anul trecut a avut parte si de cea mai severa supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea si depistarea fraudelor.
Sursa: Mediafax
Etichete: bacalaureat, sindicate, spiru haret, fsli, USL,
Dată publicare:
04-06-2012 07:37