Şerban Nicolae: Nu există niciun fel de modificare care să afecteze independenţa justiţiei
Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a declarat, joi, la Peştera, în judeţul Dâmboviţa, că nu există niciun fel de modificare legislativă care să afecteze independenţa justiţiei
''Recent am finalizat a doua dezbatere pe legile justiţiei, aş începe cu ele pentru că au suscitat destul de mult interes. Este o parte importantă a ceea ce am numit noi angajamentul PSD, e vorba de o legislaţie criticată din multe puncte de vedere şi care a permis o serie întreagă de abuzuri. S-au observat suficient de clar, chiar dacă unii mai insistă, greu de înţeles din ce raţiuni, cu aceleaşi teme incorecte, s-a observat că nu există niciun fel de modificare legislativă care să afecteze independenţa justiţiei, care să politizeze justiţia, care să pună sub controlul sau influenţa politică pe judecători sau procurori ori funcţionarea justiţiei în ansamblu. Ceea ce am propus noi s-a armonizat cu propunerile venite din partea CSM, asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor'', a precizat Şerban Nicolae, relatează Agerpres.
Senatorul social-democrat a vorbit şi despre încrederea în Justiţie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
''Încrederea în Justiţie nu se construieşte cu formule propagandistice, nu se construieşte cu bilanţuri triumfaliste, ci se măsoară la faţa locului, acolo unde justiţiabilii merg să îşi caute dreptatea. Justiţia din România, din păcate, a fost dusă într-o zonă pur propagandistică, dacă vă uitaţi la declaraţiile publice se vorbeşte doar de justiţia de penal, doar de lupta anticorupţie, totul este redus la câteva teme destul de puţin în legătură cu ce aşteaptă oamenii de la actul de justiţie'', a mai spus Şerban Nicolae.
Grupul parlamentar PSD de la Senat participă, în perioada 28-30 martie, la Peştera, în judeţul Dâmboviţa, la o întâlnire de lucru în care discută despre priorităţile legislative.
''Avem două obiective, unu - să discutăm despre priorităţile activităţii parlamentare, legat de punerea în aplicare a programului nostru de guvernare şi un schimb de idei între colegi este întotdeauna binevenit, în al doilea rând, există şi un interes local, interesul nostru de a promova judeţul Dâmboviţa şi, punctual, staţiunea de interes naţional Padina - Peştera, care recent a primit acest titlu. Am invitat şi mă bucur că participă alături de noi preşedintele CJ Dâmboviţa, conducerea Primăriei Târgovişte, deputaţi şi senatori PSD din Dâmboviţa şi şefi ai instituţiilor publice, au prezentat câte ceva despre activităţile noastre din judeţ. În sală sunt prezenţi colegii noştri senatori, nu toţi 67'', a spus senatorul PSD de Dâmboviţa Adrian Ţuţuianu.
Astfel de întruniri vor avea loc în perioada următoare şi în alte zone din ţară.
''Reuniuni de acest gen noi am început încă de anul trecut (...). Deplasările noastre în teritoriu fac parte din activitatea parlamentară, discutăm şi de probleme de agricultură, dezvoltare locală, de turism, de elemente care ţin de politică fiscală şi monetară care afectează asemenea zone. O să continuăm asemenea deplasări în perioada următoare, avem preconizate deplasări în Maramureş, Suceava, zona Mehedinţi'', a precizat liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae.
Şerban Nicolae: Preşedintele Iohannis are reacţii care nu dau neapărat o linie de coerenţă
''Preşedintele Iohannis are reacţii care nu dau neapărat o linie de coerenţă. Se pronunţă, prin declaraţii, pe chestiuni foarte strict limitate şi face comentarii generale pe alte teme. În ceea ce priveşte DNA, a spus că are încredere în DNA, că apreciază întreaga activitate a DNA, dar a făcut-o într-un cadru, să spun aşa, oarecum fixat, la bilanţ. Mi-e greu să înţeleg dacă apreciază întreaga activitate a DNA, inclusiv a acelor situaţii relevate în special de mass media cu unitatea de la Ploieşti, cu ce s-a întâmplat la Braşov, ce s-a întâmplat la Cluj, Constanţa, prin alte părţi, inclusiv la structura centrală şi mi-e greu să înţeleg dacă preşedintele Iohannis apreciază şi activitatea DNA de tip procuror Negulescu şi dacă apreciază toate acele decizii date de instanţe în ultima vreme, cu achitări numeroase, cu achitări de tipul fapta nu există'', a spus Şerban Nicolae.
Acesta s-a referit şi la afirmaţiile lui Iohannis privind legile justiţiei.
''În ceea ce priveşte legile justiţiei, preşedintele Iohannis s-a pronunţat sceptic şi manifestând îngrijorare, dar în aceiaşi termeni generali pe care i-am văzut şi la preşedintele Comisiei Europene, Juncker, şi la prim-vicepreşedintele Timmermans, fără a putea arăta în mod concret cu ce anume ar putea fi afectată justiţia românească în ceea ce priveşte independenţa, imparţialitatea, în ceea ce priveşte funcţionarea după lege a actului de justiţie'', a afirmat Şerban Nicolae.
Parlamentarul social-democrat s-a referit şi la scoaterea preşedintelui din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susţinând că e "un lucru bun".
''Am urmărit şi acea critică potrivit căreia majoritatea parlamentarilor l-au scos pe preşedinte din procedura de numire a şefilor din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu cred că am făcut un lucru bun. Preşedintele României este un om politic, în toate ipotezele şi cu toate atribuţiile sale constituţionale se manifestă politic, nu văd de ce, dincolo de atributul de a numi ca act de solemnitate judecătorii şi procurorii în funcţia de judecători şi procurori, ar trebui să numească şi în funcţiile de conducere'', a spus senatorul PSD.
El a făcut o paralelă cu modul în care s-a derulat această procedură în mandatul lui Traian Băsescu.
''Am avut o măsură foarte clară la Traian Băsescu, nu ezita nicio secundă să amintească celor numiţi în funcţie de el prin decret că este cel care i-a numit şi că, în consecinţă, ar exista o legătură de interes între ceea ce au de făcut aceşti oameni şi interesul celui care i-a numit. Nu e vorba numai de celebra poveste cu domnul chestor, ci şi cu doamna Kovesi, căreia îi amintea că el a pus-o procuror general; inclusiv în ceea ce priveşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...), a anunţat că a numit preşedinta Înaltei Curţi o fostă procuroare, devenită între timp judecător, Livia Stanciu, în urma unei cafele băute cu două persoane de încredere'', a susţinut Şerban Nicolae.
Senatorul PSD a adăugat că nu se poate pune în lege ca procedură de numire a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie procedura cafelei cu persoane de încredere.
''Bănuiesc că nici preşedintele Iohannis nu ne va cere acest lucru într-o eventuală cerere de reexaminare. M-aş bucura să fie ceva mai reţinut şi să aştepte forma finală, astfel încât să respectăm rolul constituţional al fiecărei instituţii: Parlamentul să legifereze, preşedintele să promulge legea, având posibilitatea să ceară reexaminarea sau să sesizeze CCR'', a mai spus Şerban Nicolae.
Grupul parlamentar PSD de la Senat participă, în perioada 28-30 martie, la Peştera, în judeţul Dâmboviţa, la o întâlnire de lucru în care discută despre priorităţile legislative.