Senatul se reuneste luni in sesiune extraordinara pentru Codul Fiscal

23-08-2015 12:50

Senatul Romaniei - AGERPRES

Senatul se reuneste luni de la ora 15,00 in sesiune extraordinara pentru dezbaterea si votarea cererii de reexaminare a noului Cod Fiscal transmisa de seful statului Klaus Iohannis.

Comisiile de specialitate au termen sa intocmeasca raportul in cazul Codului Fiscal pana luni la ora 10,00.

Reprezentantii partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o intalnire tehnica pe tema Codului Fiscal, retrimis spre reexaminare in Parlament de presedintele Iohannis.

Acestia au convenit ca TVA sa fie scazut in doua etape, prin amendamente la Codul Fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%. Totodata, s-a hotarat amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discutiile tehnice ale reprezentantilor formatiunilor politice, a anuntat aceste modificari si a aratat, insa, ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsa nici in acest context.

"Cifrele de astazi, in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai spus ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa stie exact ca tinta de deficit este respectata.

Potrivit lui Teodorovici, aceste modificari vor fi discutate si cu partenerii internationali. Pe de alta parte, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca nu s-a ajuns la o solutie, ci la o propunere in urma negocierilor privind Codul Fiscal.

Inainte cu o zi de intalnirea tehnica a reprezentantilor partidelor parlamentare, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritatile legislative din toamna, inclusiv despre Codul Fiscal.

Senatul este primul for legislativ sesizat in legatura cu Codul Fiscal, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor, care se va reuni tot in sesiune extraordinara.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO