Senatul a respins proiectul USR privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Ultima actualizare: 16-10-2019 12:37
Parlament
Pro TV

Senatul a respins, miercuri, proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi.

 

Senatul este prima cameră sesizată, iar în Camera Deputaților mai există un proiect de lege privind alegerea primarilor în 2 tururi, depus de parlamentarii PNL.

Alianța USR PLUS a pus 4 condiții pentru susținerea unui Guvern PNL în Parlament, iar printre aceste condiții se află și ”adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local”.

Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa "Oameni noi în politică". 

Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că "Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate".

Potrivit USR, "aceste modificări sunt esenţiale pentru ca primarul ales să devină cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai localităţii şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunităţi".

USR arată că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor.

"Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) - 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi - 15,36%), George Scripcaru (Braşov) - 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) - 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) - 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%", se menţionează într-un comunicat USR.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO