SIMULARE pe un credit de 100.000 de euro, luat pe 30 de ani. Ce s-ar intampla daca ar fi schimbat din valuta in lei
Romanii vor putea sa-si schimbe creditele din valuta in lei, gratuit, daca legea adoptata de Senat va trece si de Camera Deputatilor.
Cei care au imprumuturi ar scapa asadar de riscul ca ratele sa creasca din pricina cursului valutar. Insa, daca opteaza pentru un credit in lei, trebuie sa tina cont ca dobanzile sunt putin mai mari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea adoptata de Senat va proteja persoanele fizice si juridice care au credite intr-o moneda straina de majorarea ratelor bancare cauzata de fluctuatiile cursului de schimb.
Daca va trece de Camera Deputatilor, romanii vor avea dreptul sa solicite conversia creditului in orice alta moneda, fara sa mai achite vreun comision ori sa ofere garantii suplimentare.
"In momentul in care rata lunara creste cu peste 20% banca este obligata sa informeze consumatorul ca rata a crescut si sa decida impreuna care este calea de urmat, eu consider ca o conversie ar fi potrivita", a spus Ana Birchall, deputat PSD.
Atentie, cei care aleg sa schimbe creditul in alta moneda, trebuie sa stie ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari decat la cele in valuta.
De pilda, la un credit ipotecar de 100 de mii de euro luat pe 30 de ani, dobanda pleaca de la 4,9 la suta. In lei dobanda este cu aproape un punct procentual mai mare. Asta inseamna ca rata lunara ar creste cu 100 de lei.
In fapt, legea transpune o directiva a Uniunii Europene, care prevede inclusiv posibilitatea negocierii dobanzii intre client si creditor.
Legea se va aplica si la creditele ipotecare si la cele de consum si beneficiaza de ea si peroanele care au deja imprumuturi.
In plus, legea obliga bancile ca inaintea conversiei sa prezinte consumatorului o simulare a ratelor in moneda contractata, moneda nationala si cea de conversie.
Cei care au credite in franci elvetieni ar avea o alta sansa sa-si reduca creditele. Unii avocati intentioneaza sa solicite instantei revenirea la cursul la care clientii lor au luat imprumuturile, totul in baza deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la inceputul lunii trecute.