Cea mai mare crestere reala a salariilor din 2009 incoace. SFATURI pentru romanii care incep din nou sa ia credite


Ultimul update: Duminica 11 Mai 2014 07:21
Data publicarii: Joi 08 Mai 2014 19:44
Categorie: Stiri Economice

Romanii par sa fi prins din nou gustul cumparaturilor si al imprumuturilor la banca. Consumul si creditarea dau primele semne de revenire de la inceputul crizei.

Asta dupa ce in prima parta a anului salariile angajatilor din mediul privat au avut cea mai mare crestere reala din 2009 si pana in prezent. Chiar si asa romanii raman printre cei mai pesimisti dintre europeni potrivit unui studiu publicat recent.

E greu de spus daca banii s-au dus pe masini de spalat, televizoare sau vacante, cert este ca in martie soldul creditelor de consum a crescut pentru prima data in ultimii 2 ani.

Preturile tentante la garsoniere si apartamente de doua camere au adus si cea mai buna luna din istoria creditelui imobiliar in lei, cu imprumuturi de 420 de milioane. Unele banci anunta cifre spectaculoase.

''In perioada ianuarie-aprilie pe segmentul creditelor acordate persoanelor fizice avem o crestere atat ca numar cat si ca volum cu 56%", spune Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC.

Guvernatorul BNR confirma relansarea creditarii: "In vara acestui an intram cu volumul creditelor total, valuta, lei pentru populatie in teritoriu pozitiv".

Creditele se vad deja si in consum , care a crescut cu 4% in primele 3 luni ale anului. Este cel mai mare avans din ultimii ani. A doua explicatie o gasim in companiile private, unde salariile, luand in calcul inflatia, au inregistrat o crestere reala de 4,7% in primul trimestru.

Cel mai recent exemplu este Dacia unde 13.500 de salariati au obtinut o majorare de 180 lei. Asa se explica si apetitul in crestere pentru imprumuturi. Cert este ca romanii sunt mult mai chibzuiti decat inainte de criza.

"Daca va inhamati la un nou imprumut ar fi bine ca rata lunara sa nu depaseasca 30-40% din salariu. Adica 6-700 de lei la un salariul mediu net. In plus, ar fi bine sa incercati sa va indatorati in lei, pentru a elimina riscul valutar, mai ales acum cand dobanzile la lei se apropie de cele la euro", acesta este sfatul corespondentului ProTV, Paul Angelescu.

Totusi creditarea si consumul s-au relansat cu timiditate, pentru ca multa lume nu simte o crestere reala a nivelului de trai. Un studiu recent arata ca asteptarile romanilor privind economia sunt cele mai pesimiste din Europa dupa Grecia si Italia.

 

Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
Creditele in franci elvetieni ar putea fi platite de cei indatorati la cursul la care au luat imprumutul
Creditele in franci elvetieni ar putea fi platite de cei indatorati la cursul la care au luat imprumutul
VIDEO PROTVPLUS.RO
litoral
Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018
PE a aprobat ajutorul de 8,2 mil. € pentru România în urma inundațiilor din 2018
Modificările la „Prima Casă”, adoptate de Senat. Venitul maxim acceptat pentru credit
Rusia ridică vizele pentru 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenor
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes
Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii
Cu cât s-au scumpit alimentele în august. Anunțul INS despre rata inflației
Prețurile au continuat să crească în luna august. Domeniile cu cele mai mari scumpiri