Cea mai mare crestere reala a salariilor din 2009 incoace. SFATURI pentru romanii care incep din nou sa ia credite

Ultimul update: Duminica 11 Mai 2014 07:21
Data publicarii: Joi 08 Mai 2014 19:44
Categorie: Financiar

Romanii par sa fi prins din nou gustul cumparaturilor si al imprumuturilor la banca. Consumul si creditarea dau primele semne de revenire de la inceputul crizei.

Asta dupa ce in prima parta a anului salariile angajatilor din mediul privat au avut cea mai mare crestere reala din 2009 si pana in prezent. Chiar si asa romanii raman printre cei mai pesimisti dintre europeni potrivit unui studiu publicat recent.

E greu de spus daca banii s-au dus pe masini de spalat, televizoare sau vacante, cert este ca in martie soldul creditelor de consum a crescut pentru prima data in ultimii 2 ani.

Preturile tentante la garsoniere si apartamente de doua camere au adus si cea mai buna luna din istoria creditelui imobiliar in lei, cu imprumuturi de 420 de milioane. Unele banci anunta cifre spectaculoase.

''In perioada ianuarie-aprilie pe segmentul creditelor acordate persoanelor fizice avem o crestere atat ca numar cat si ca volum cu 56%", spune Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC.

Guvernatorul BNR confirma relansarea creditarii: "In vara acestui an intram cu volumul creditelor total, valuta, lei pentru populatie in teritoriu pozitiv".

Creditele se vad deja si in consum , care a crescut cu 4% in primele 3 luni ale anului. Este cel mai mare avans din ultimii ani. A doua explicatie o gasim in companiile private, unde salariile, luand in calcul inflatia, au inregistrat o crestere reala de 4,7% in primul trimestru.

Cel mai recent exemplu este Dacia unde 13.500 de salariati au obtinut o majorare de 180 lei. Asa se explica si apetitul in crestere pentru imprumuturi. Cert este ca romanii sunt mult mai chibzuiti decat inainte de criza.

"Daca va inhamati la un nou imprumut ar fi bine ca rata lunara sa nu depaseasca 30-40% din salariu. Adica 6-700 de lei la un salariul mediu net. In plus, ar fi bine sa incercati sa va indatorati in lei, pentru a elimina riscul valutar, mai ales acum cand dobanzile la lei se apropie de cele la euro", acesta este sfatul corespondentului ProTV, Paul Angelescu.

Totusi creditarea si consumul s-au relansat cu timiditate, pentru ca multa lume nu simte o crestere reala a nivelului de trai. Un studiu recent arata ca asteptarile romanilor privind economia sunt cele mai pesimiste din Europa dupa Grecia si Italia.

 

Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
Persoanele care au credite in valuta ar putea plati rata la cursul semnarii contractului. Decizia Curtii Europene de Justitie
VIDEO PROTVPLUS.RO
porumb
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic