Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, respinsă

Dănuț Andrușca
Pro TV

Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei intitulată "Daniel Andruşcă - piesă de mobilier în minister. Incompetenţa falimentează România" a fost respinsă luni în plenul Senatului.

UPDATE 17:55 Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei intitulată "Daniel Andruşcă - piesă de mobilier în minister. Incompetenţa falimentează România" a fost respinsă luni în plenul Senatului.

În favoarea moţiunii s-au exprimat, prin vot secret electronic, 37 senatori, 70 au fost împotrivă şi 9 voturi au fost abţineri.

UPDATE 16:30 Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Economiei intitulată "Daniel Andruşcă - piesă de mobilier în minister. Incompetenţa falimentează România" a început în plenul Senatului.

Moţiunea, intitulată „Daniel Andruşcă, piesă de mobilier în Minister. Incompetenţa falimentează România!", a fost depusă în urmă cu o săptămână, informează News.ro.

Citește și
Ludovic Orban, PNL
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL ”Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

„La 5 luni de când aţi fost investit în funcţia de ministru al Economiei nu observăm progrese în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor portofoliului administrat. Dacă e să fim cinstiţi, nici pe dumneavoastră nu v-am observat", se arată în textul moţiunii.

Totodată, opoziţia îl acuză pe Andurşcă de faptul că activitatea sa în fruntea Ministerului Economiei poate fi catalogată drept una "catastrofală", iar rolul lui este unul pur decorativ, în timp ce gradul de mobilizare este limită către zero.

„Domnule ministru, sunteţi o frână pentru domeniul economic! Încă din vara anului trecut trebuiau promovate trei legi pentru care Guvernarea PSD şi-a asumat responsabilitatea prin Programul de Guvernare: Legea redevenţelor, Legea minelor şi Legea apelor minerale. Aţi reuşit, domnule ministru, să blocaţi toate aceste trei legi pentru că nu vă pricepeţi! Ne-am dat seama că sunteţi paralel cu domeniul economiei încă de la momentul audierii dumneavoastră din Parlament, cu ocazia învestirii în funcţie. De 5 luni avem confirmarea acestui fapt zi de zi, de aceea vă somăm să deblocaţi activitatea ministerului şi să vă asumaţi cele 3 legi menţionate mai sus pentru a spulbera incertitudinea si impredictibilitatea care guvernează politicile economice din mandatul dumneavoastră", se mai arată în document.

PNL şi USR spun că sunt companii de stat supuse "multor elemente de stres extern" şi sunt lovite de măsurile guvernului.

„Companiile de stat sunt supuse multor elemente de stres extern cum ar fi competitivitatea acerbă şi accelerarea procesului de inovare la nivel mondial. Pe deasupra sunt lovite de măsurile guvernului din care faceţi parte, mai ales companiile profitabile precum Transelectrica, deoarece deturnaţi resursele din conturile lor pentru a petici găurile bugetare cauzate de harababura fiscală PSD-ALDE. Vă este clar că şi cele mai profitabile companii pot ajunge să aibă probleme în cazul declanşării unei crize financiare, în cazul în care nu mai au rezerve de disponibilităţi băneşti care să poată să acopere cheltuieli neprevăzute? Domnule ministru, ar fi bine să aveţi în vedere şi faptul că nu le mai lăsaţi bani pentru a-şi putea moderniza baza de active şi există pericolul să nu mai aibă nici măcar bani pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă”, mai scriu inițiatorii.

Totodată, în textul moţiunii că aceste companii vor avea la dispoziţie doar împrumuturile bancare pentru a efectua lucrări de mentenanţă şi investiţii.

„Dată fiind situaţia lipsei de bani din surse operaţionale, vă invederăm că aceste companii vor avea la dispoziţie o singură cale pentru a efectua lucrări de mentenanţă şi investiţii, aceea de a contracta împrumuturi bancare. Cum se potriveşte acest fapt cu cruciada împotriva sectorului bancar şi capitalului străin declanşată de PSD-ALDE? Nu cumva este vorba de o incoerenţă totală la nivelul politicii de guvernare şi comunicare? De asemenea, privim cu îngrijorare angajarea de personal în funcţii de conducere, fără a respecta criteriile de guvernanţă corporativă, concomitent cu supradimensionarea grilei de personal administrativ din companiile de stat profitabile. Aceste măsuri, corelate cu creşterea salariului minim pe economie, pot pregăti o furtuna perfectă în cadrul companiilor de stat", mai arată textul.

Opoziţia susţine că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu va rezolva problema companiilor, ci va crea un monopol.

„Soluţia Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu va rezolva situaţia companiilor de stat căpuşate în prezent, companii care acum gravitează în jurul politicienilor PSD-ALDE, ca surse de putere disparate. Din contra! Aducerea sub aceeaşi umbrelă a companiilor de stat, vorba vine „profitabile”, va crea un monopol şi mai mare în care resursele se vor contopi şi vor genera rente politice şi mai mari şi, la pachet, găuri bugetare mai greu vizibile, dar mult mai grave", potrivit aceluiaşi text.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Moțiunea prin care PNL vrea să dea jos Guvernul, depusă ”în jurul datei de 20 iunie”
Moțiunea prin care PNL vrea să dea jos Guvernul, depusă ”în jurul datei de 20 iunie”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că Biroul Executiv al liberalilor a aprobat de principiu textul moţiunii de cenzură, stabilindu-se ca acest document să fie depus în jurul datei de 20 iunie.

Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL ”Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL ”Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”

Moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, intitulată "Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!", va fi dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaţilor.

Orban: Vom ataca cu siguranță cu o moțiune de cenzură și începem pregătirea strategiei
Orban: Vom ataca cu siguranță cu o moțiune de cenzură și începem pregătirea strategiei

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că formațiunea politică pe care o conduce începe pregătirile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului PSD-ALDE, condus de premierul Viorica Dăncilp.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.