Senatorii au adoptat legea care scoate hotararile Parlamentului de sub controlul CC

26-06-2012 07:47

senat

Senatorii au adoptat, luni, cu 70 de voturi "pentru", patru abtineri si 18 voturi "impotriva", proiectul de lege care scoate hotararile Parlamentului de sub controlul Curtii Constitutionale.

Propunerea legislativa de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale ii are ca initiatori pe deputatul PNL Cornel Pieptea si pe senatorul PSD Georgica Severin.

Autorii proiectului propun eliminarea de sub controlul de constitutionalitate al CC a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Legea a fost dezbatuta de Senat in calitate de Camera decizionala.

Membrii Comisiei juridice au adoptat, miercuri, un raport favorabil, fara amendamente la proiectul de lege care scoate hotararile Parlamentului de sub controlul Curtii Constitutionale.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei, a fost respins de Comisia juridica a Camerei.

Astfel, majoritatea celor 9 judecatori ai Curtii Constitutionale nu-si va mai putea formula o opinie, fie ea si consultativa, legata de hotarari ale legislativului. Legea nu limiteaza domeniile asupra carora se pot pronunta alesii prin astfel de documente.

Prin hotarare, se poate insa decide, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, si asupra suspendarii din functie a sefului statului, dupa ce o comisie de ancheta a analizat activitatea acestuia. Cele mai multe dintre hotararile adoptate de senatori sau deputati sunt legate de incetarea sau preluarea mandatului de parlamentar, de componenta unor comisii, de bugetul institutiei sau de alte chestiuni organizatorice.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO