Dăncilă: Președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major
Guvernul s-a reunit, astăzi, într-o nouă şedinţă, probabil ultima din acest an. Cu această ocazie, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că nu a respectat legea când a prelungit mandatul actualului șeful al Statului Major.
”În privința CSAT de azi, potrivit prevederilor legii 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea MAPN, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării. Atât numirea cât și eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în ședința de azi nu a fost discutată posibioitatea acestei prelungiri.
Așadar, decretul anunțat de președinte, considerăm că nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.” - a spus Dăncilă.
Reacția premierului a venit la scurt timp după ședința CSAT, când preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării.
Șeful statului a precizat că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată și a spus că PSD a dovedit ”incompetență”.
Sinteza declarațiilor premierului Viorica Dăncilă:
- I-am solicitat domnului Iohannis o discuție în privința miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. Era firesc să avem o decizie în acest sens
- Președintele mi-a comunicat faptul că nu va da curs celor 2 propuneri, fără nicio explicație, dând dovadă că dorește de fapt blocarea activității Guvernului
- Vom prelua președinția Consiliului UE cu o situație de blocaj
- În privința CSAT de azi, potrivit prevederilor legii privind organizarea și funcționarea MAPN, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major. Se face numai la propunerea ministrului Apărării, iar în ședința de azi nu a fost discutată prelungirea
- Considerăm că nu respectă premisa de legalitate. De altfel pare un scenariu pus în scenă de președintele Klaus Iohannis. Apăruse deja informația că va prelungi mandatul
- Nu vorbim de persoane, ci strict de respectarea legii. Președintele nu a explicat decizia în ședința CSAT
- Avem și vești bune. Ministerul pentru Afaceri și IMM-uri a lansat programul Start Up Nation
Pe ordinea de zi transmisă de Guvern apare un proiectde lege pentru acceptarea Deciziei Consiliului (EU, Euratom) 2018/994, adoptată la Bruxelles, la 13 iulie 2018, de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, anexat la Decizia 76/787/CECO, CEE, Euratom a Consiliului din 20 septembrie 2018.
De asemenea, mai sunt câteva proiecte de hotărâri, între care una vizând inventarul pentru un imobil administrat de Ministerul Afacerilor Interne - Unitatea Militară 0854 Fălticeni, una privind darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al judeţului Brăila a unui imobil trecut în proprietatea publică a statului şi una privind trecerea unei construcţii aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Mihail Grigore Sturza" al judeţului Iaşi, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării.
Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul şedinţei, menţionează Guvernul.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 încă nu a fost adoptat de Guvern pentru a fi trimis Parlamentului.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: sedinta de Guvern, buget, ordinea de zi,
Dată publicare:
28-12-2018 07:16