Sedinta cu scantei in Camera Deputatilor. Liderul unei miscari legionare a contestat interzicerea acestor organizatii

10-03-2015 18:27


S-a lasat cu scantei, dupa ce deputatii au dezbatut o modificare legislativa ce propune, printre altele, interzicerea organizatiilor legionare si a simbolurilor acestora pe teriotoriul Romaniei.

De fata a fost si liderul unei astfel de miscari, care a tinut sa-si spuna punctul de vedere. In timpul discursului sau, mai multi politicieni au parasit sedinta in semn de protest.

Acum legea interzice organizatiile si simbolurile fasciste, rasiste sau xenofobe. Noul proiectul prevede completarea listei cu oganizatiile si simbolurile legionare. Autoproclamatul lider al unei asa-zise Miscari Legionare, imbracat in uniforma, le-a cerut parlamentarilor sa respinga aceasta prevedere.

"Miscarea legionara nu este fascista", a spus barbatul, Serban Suru.

Deputat: Domnul Suru, va considerati continuatorul miscarii legionare initiate de Zelea Codreanu si continuate de Horia Sima?

Serban Suru: Da!

Deputat: Daca va considerati continuatorul inseamna ca va asumati si modul in care anumite elemente de politica legionara au condus la utilizarea armelor impotriva preopinentilor.

Mai multi parlamentari au parasit sala in semn de protest. Disputele au continuat pe hol intre deputatul PNL Danut Culetu si liderul miscarii.

"Nu ne asumam pentru ca noi nu mai suntem aceiasi legionari ca in perioada interbelica. E ca si cum as spune ca Partidul Liberal care a tras in 1907 in tarani isi asuma chestia asta?", a spus Suru.

''Pe timpul rebeliunii legionare, fratele bunicului meu a fost ucis la Jilava intr-o maniera deosebita de cruda. Pe care eu nu o pot uita..ca si dumneavoastra sa stiti. Pentru ca nu se poate doar pentru simplul fapt ca era primar liberal, sa fie ucis....", a spus deputatul PNL.

Proiectul de lege initiat de mai multi deputati PNL este adoptat de Senat si are un aviz favorabil din partea guvernului, cu cateva amendamente. Camera Deptuatilor este for decizional in acest caz. Directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului considera ca miscarea legionara a reprezentat fascismul in Romania in perioada interbelica.

VIDEO PROTVPLUS.RO