Deciziile CSAT: Zece militari romani vor fi trimisi in Mali si mai multi bani pentru Armata
Romania va trimite zece militari in Mali pentru a instrui trupele din aceasta tara. Angajatii MApN vor face parte din fortele dislocate de Uniunea Europeana in tara africana.
Asta au decis membri Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in prima sedinta din 2013.
De asemenea, ministrul de Externe a dat explicatii cu privire la implicarea autoritatilor de la Bucuresti in criza din Algeria.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Romania va trimite in Mali zece instructori militari. Este una dintre deciziile luate marti la sedinta CSAT. Ministerul Apararii este cel care trebuie sa trimita oamenii acolo, cei care vor invata fortele de ordine din regiune sa actioneze conform standardelor Uniunii Europene.
In acelasi timp, membrii CSAT au decis ca Armata Romana trebuie sa primeasca mai multi bani, pentru a fi capabila ca si in anii viitori sa isi onoreze participarile in misiunile NATO si UE. Printre cele mai importante achizitii se numara avioanele F16, fara de care Romania ar ramane in scurt timp fara aviatie militara.
O alta tema de discutie a fost legata de criza ostaticilor din Algeria, unde doi din cei cinci romani rapiti au fost ucisi. Concluzia a fost ca marea problema a autoritatilor de la Bucuresti a fost legata de lipsa unei baze de date cu cetatenii romani aflati intr-o tara, la o anumita data.
Inaintea sedintei Consiliului, Traian Basescu s-a intalnit cu Victor Ponta. Premierul i-a cerut presedintelui sa semneze alaturi de el o scrisoare catre liderii UE, in care Romania cere sprijin pentru aderarea, in martie, la Spatiul Schengen. Seful statului i-a transmis lui Victor Ponta ca va analiza daca isi pune semnatura pe document.