Hotărârea privind referendumul a fost votată a 2-a oară, după ce PNL a acuzat ”un fals”

×
Codul embed a fost copiat

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat miercuri în şedinţă comună hotărârea privind scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care solicită consultarea Parlamentului pentru organizarea referendumului naţional.

Parlamentarii au votat de două ori această hotărâre, după ce opoziția a acuzat că raportul adoptat este unul fals, pentru că proiectul de hotărâre conţinea ”cu totul şi cu totul alt text”.

După acuzațiile lansate de liderul deputaților PNL Raluca Turcan, președintele de ședință Claudiu Manda a chemat la discuții toți liderii de grupuri parlamentare și, cu acordul lor, a supus din nou la vot hotărârea privind referendumul, dar fără textele criticate de opoziție.

Ce prevedea primul raport care a fost votat și adoptat, dar criticat de opoziție

Raportul criticat de opoziție prevedea că preşedintele trebuie să respecte articolele 90 şi 74 alineat 2 din Constituţie care prevăd că problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.

De asemenea, potrivit Agerpres, şeful statului trebuie să respecte Decizia CCR 70/1999 prin care s-a stabilit că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, precum şi decizia CCR 799/2011 în sensul exceptării de la referendumul cerut de preşedinte a problemelor de interes naţional care, aprobate prin exprimarea voinţei poporului, ar impune revizuirea Constituţiei.

Citește și
Klaus Iohannis in Parlament - 3
Scrisoarea lui Iohannis privind referendumul, trimisă pentru raport la Comisiile juridice
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Conform proiectului adoptat de Parlament, şeful statului trebuie să respecte codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia: "Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului - statul de drept)".

Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, iar preşedintele Iohannis nu a participat la şedinţă.

Acuzațiile opoziției față de primul raport adoptat

Inițial, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că raportul Comisiilor juridice privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului este un "fals", fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia.

"Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis şi cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului", a afirmat Turcan în plenul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a replicat: "Să trecem la treabă!".

Acuzaţiile au fost respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Social-democratul Nicuşor Halici a citit raportul Comisiilor juridice şi a susţinut că nu este un fals.

"Nu este vorba de niciun fals. Noi nu facem decât ca preşedintele să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia", a spus Halici.

Şi deputatul USR Stelian Ion a cerut eliminarea din raport a recomandărilor făcute preşedintelui.

"Fie este un fals grosolan, sau o eroare materială. Considerând că este o eroare materială, solicităm eliminarea aşa-ziselor recomandări făcute de Parlament, pentru că nu au fost discutate de comisii", a subliniat Stelian Ion.

Potrivit raportului Comisiilor juridice, avizul pentru solicitarea preşedintelui Iohannis este unul favorabil, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Majoritatea PSD-ALDE a susținut un raport favorabil

Marți, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a precizat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil "fără niciun fel de intervenţii".

"Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări... Raportul este un aviz favorabil fără niciun fel de intervenţii", a spus Iordache.

Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe data de 26 mai.

"În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să îşi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate", preciza Iohannis în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Iohannis, despre campania din spitale a ministrul Sănătăţii: E revoltător
Iohannis, despre campania din spitale a ministrul Sănătăţii: E revoltător

Preşedintele Klaus Iohannis consideră "revoltător" faptul că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, "a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară".

Scrisoarea lui Iohannis privind referendumul, trimisă pentru raport la Comisiile juridice
Scrisoarea lui Iohannis privind referendumul, trimisă pentru raport la Comisiile juridice

Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum naţional va fi trimisă spre analiză şi raport către Comisiile juridice ale Parlamentului.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.