Scrisoarea lui Valeriu Zgonea catre deputati: Suntem vazuti ca "hoti", "corupti" si "chiulangii"
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a adresat duminica o scrisoare deschisa deputatilor in care le atrage atentia ca Parlamentul sufera din cauza unui deficit de imagine.
Zgonea precizeaza ca unii dintre parlamentari s-au considerat deasupra legii si au crezut ca se pot ascunde de Justitie in spatele insignei de deputat sau senator, el admitand si faptul ca exista deputati care inca din prima zi de mandat au uitat ca au fost votati pentru a veni la munca si a face legi doar in interesul celor care i-au ales.
"Am constatat cu tristete faptul ca nu ne raportam la regulamente si norme, ci improvizam sau incercam sa facem slalom printre reguli si cutume institutionale.Puterea mediatica a unor astfel de asa-zise exemple, poate nesemnificative ca proportie in raport cu numarul total al parlamentarilor, dar uriase la nivelul exemplulului de constiinta publica, a facut ca de cele mai multe ori efortul si munca noastra sa se topeasca in apelative precum «hoti», ,«corupti»,«profitori» sau «chiulangii»", a spus Zgonea.
El a aratat ca, in opinia sa, aceste etichete sunt nedrepte si descurajante pentru multi dintre deputati, care muncesc cu seriozitate si inteleg rolul pe care il au in Parlament si a facut apel la responsabilitate si la colaborare.
"A venit momentul sa ne certam mai putin intre noi, sa dam dovada de mai multa responsabilitate si sa nu mai amanam adoptarea unor legi si masuri pe care intreaga societate le asteapta de la noi", a spus Zgonea.
El le-a propus deputatilor ca in aceasta sesiune parlamentara sa aiba o colaborare reala si in interes public intre toate partidele politice pentru adoptarea cat mai rapida a unei noi legislatii electorale.
"Unul dintre principiile care trebuie sa stea la baza acestor legi va fi sa asiguram un sistem de vot eficient si securizat (…) De asemenea, consider ca trebuie sa raspundem asteptarilor cetatenilor printr-o reducere semnificativa a numarului parlamentarilor", a spus Zgonea.
El a spus ca dialogul onest este singura cale prin care se va reusi adoptarea unei noi legi de finantare a partidelor politice, prin care sa se transparentizeze circulatia banilor si sa se taie fluxul de resurse necontrolate, precum si «donatiile» suspecte facute in timpul campaniilor electorale si in perioadele premergatoare.
"De asemenea, avem nevoie de o alocare clara a resurselor bugetare pentru fiecare partid politic si sa prevedem sanctiuni severe in caz ca cineva isi va mai permite sa incalce regulile", a spus Zgonea.
El a aratat ca isi doreste finalizarea in acest an si a procesului de revizuire a Constitutiei, unde, personal, printre alte modificari importante, ar vrea sa existe prevederi clare in domeniul interzicerii traseismului politic.
Zgonea a mai aratat ca alte prioritati legislative in aceasta sesiune se concentreaza in jurul dezbaterii si adoptarii unui nou Cod fiscal, dar si a Legii redeventelor si minelor.
"In paralel cu procesul legislativ, eforturile noastre trebuie sa se concentreze pe nevoia transparentizarii activitatii parlamentarilor si a apropierii acestei institutii de cetatean. Iar acest lucru se poate realiza doar prin modificarea regulamentelor celor doua Camere si prin adoptarea unui Cod de conduita al parlamentarilor", a mai spus Zgonea.
El a mai spus ca toate dezbaterile din comisii si de la plen trebuie sa fie transmise in direct atat pe internet, cat si la televiziunea publica, iar orarul sedintelor si ordinea de zi trebuie afisate public din timp si a aratat ca isi doreste si reglarea unor aspecte care in ultimii ani au suscitat numeroase discutii intre partide referitoare la cvorum, absenteism sau a cazurilor de vot multiplu.
"Toate acestea sunt angajamente pe care ni le-am asumat in relatia cu partenerii nostri europeni, iar indeplinirea lor este importanta pentru felul in care Parlamentul va fi perceput atat de opinia pubica interna cat si in viitoarele rapoarte MCV", a conchis Zgonea.