Explicatia lui Zgonea pentru faptul ca presa nu are voie la sedintele Comisiei de Cod Electoral: "V-ati intors suparati?"

Ultimul update: Duminica 18 Ianuarie 2015 07:23
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015 08:27
Categorie: Politic
Valeriu Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a gasit o explicatie halucinanta pentru faptul ca jurnalistii nu au voie sa participe la sedintele Comisiei de Cod electoral.

Conform Mediafax, la finalul sedintei de miercuri, Zgonea a fost intrebat de ce nu a avut acces presa la lucrarile comisiei de cod electoral, insa el a raspuns ca de fapt presa ... a avut acces. In momentul in care a fost intrebat daca neaga faptul ca jurnalistii au fost invitati in afara salii de sedinta in debutul lucrarilor, el a replicat: ”V-ati intors suparati la servici?”

Mai mult, presedintele Camerei Deputatilor a invocat hotararea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis infiintarea comisiei, si care mentioneaza ca ”lucrarile nu sunt publice”. Jurnalistii i-au mentionat insa ca hotararea permite, in acelasi timp, ca membrii Comisiei de cod electoral sa stabileasca faptul ca presa are acces la lucrarile acestui for.

La cinci minute (aveti acces, n.r.) la inceput pentru oportunitati si la sfarsit aveti aceasta chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinta de presa, fie presedintele Comisiei, fie un vicepresedinte mandatat va spune ce s-a intamplat in comisie. In afara de aceasta chestiune, ca peste tot in Romania si in Parlament, aveti acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteti sa aveti dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru ca fiecare va va spune punctul de vedere”, a raspuns Zgonea.

”Sunt parlamentar de aproape 15 ani, eu nu sunt ales sa fac show-uri de presa. Eu sunt ales sa fac legi”, a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Totodata, el a facut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde jurnalistii au avut acces la lucrari. ”Cand toata povestea cu aceasta comisie constitutionala, care a fost...dumeavoastra ati avut acces direct la ea, da? Nu s-a intamplat nimic pentru ca acolo a fost un show de presa. Fiecare a spus ce vroiati dumneavostra sa auziti. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toata lumea a condamnat in alegerile prezidentiale faptul ca Parlamentul acesta nu a fost in stare sa scoata o lege de revizuire a Constitutiei ceruta de catre cetateni si de toti reprezentantii mass-media, am activat aceasta comisie”, a spus Zgonea.

Pe de alta parte, jurnalistii i-au invocat lui Zgonea ca in acelasi document se mentioneaza: ”conditiile in care reprezentantii mijloacelor de informare in masa au acces la lucrarile Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”. Jurnalistii prezenti au sustinut ca in baza acestei prevederi putea fi decis, de membrii comisiei, accesul presei la dezbateri pentru a asista.

De asemenea, Zgonea a fost intrebat ce anume i-ar fi impiedicat sa stabileasca acest lucru. ”Asta inseamna lucrarile sedintei, sedintele comisiei sunt inchise (...) Accesul la dezbateri este accesul dumneavoastra la stenograma comisiei”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor. De asemenea, el a fost intrebat cum explica afirmatia ca ”nu se pot lua decizii de fata cu presa” daca acest lucru nu inseamna ca jurnalistii sunt un ”factor perturbator”.

”Nu am spus asa ceva (...) Dumneavoastra mi-ati cerut un singur pe care eu nu pot sa-l iau ca decizie cu dumneavoastra de fata (un vot in comisiei privind accesul presei la lucrari, n.r.) pentru ca incalc Regulament, care este stabilit printr-un proiect de hotarare al Parlamentului. Dumneavoastra mi-ati cerut sa supun la vot prezenta presei, constanta, pe timpul lucrarilor. Nu-mi permite Regulamentul. Dar dumneavoastra vreti sa manipulati opinia publica, si eu va spun inca o data. Proiectul de hotarare al Parlamentului Romaniei scrie foarte clar ca nu am cum sa va las pe parcursul lucrarilor”, a afirmat Zgonea.

El a interpretat ”accesul la lucrarile comisiei” ca fiind ”accesul la rezultate”, la dezbateri in sensul stenogramelor.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a fost intrebat de ce nu este aplicata aceeasi regula de transparenta folosita in cazul Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde jurnalistii au avut acces la lucrari, fiind ultimul precedent in acest sens. ”Invocarea pe care dumneavoastra o ridicati este una care nu ne avatajeaza pe noi, clasa politica romaneasca. Este o comisie care a fost ineficienta”, a replicat Zgonea.

El a mai fost intrebat daca e vina jurnalistilor ca parlamentarii nu se pot abtine de la declaratii politice. ”Imi pare rau, aceasta este clasa politica pe care au votat-o romanii. Eu pot sa va spun un singur lucru, eu vreau ca aceasta comisie de Cod electoral sa fie eficienta”, a mai spus presedintele Camerei.

Pe de alta parte, el a mentionat ca la lucrarile comisiei vor fi invitati permanent din partea AEP, a ministerului Administratiei si Internelor, a Ministerului Afacerilor Externe, a Institutului National de Statistica si a STS, institutii implicate in procesul electoral. De asemenea, Zgonea a mentionat ca vor mai avea acces la lucrarile comisiei, ca invitati, reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale.

Valeriu Zgonea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Valeriu Zgonea: Votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin
Valeriu Zgonea: Votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin
Valeriu Zgonea: Nu exista om pe fata pamantului care sa poata influenta un Congres PSD
Valeriu Zgonea: Nu exista om pe fata pamantului care sa poata influenta un Congres PSD
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Anunțul fostului premier Victor Ponta despre o posibilă revenire în PSD
Norica Nicolai: Nu mai poate ieşi nimeni la proteste în cazul unei noi OUG 13
Deputatul PSD Bacalbașa a venit la Parlament cu nasul spart și ochii vineți: Am agățat o bordură
Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite. VIDEO
Klaus Iohannis, eroare de protocol în Italia, în timpul unei ceremonii cu premierul Conte
Generalul Daniel Bălaşa, audiat în Comisia parlamentară de anchetă a activităţii SPP
Ludovic Orban
Ludovic Orban, despre OUG privind legile justiţiei: Vom sesiza Avocatul Poporului
Primarul Mihai Chirica: Vom fi aici şi după ce moare Dragnea şi dispar toate lichelele
Tudorel Toader: Legea nu mă obligă să fac altă propunere la DNA, dacă prima este refuzată
Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Recep Erdogan. Subiectele discutate de cei doi. VIDEO
Premierul Dăncilă, vizită în Turcia. Mesajul postat pe site-ul Guvernului
Cum vrea PNL să îl demită pe Liviu Dragnea