Explicatia lui Zgonea pentru faptul ca presa nu are voie la sedintele Comisiei de Cod Electoral: "V-ati intors suparati?"

Ultimul update: Duminica 18 Ianuarie 2015 07:23
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015 08:27
Categorie: Politic
Valeriu Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a gasit o explicatie halucinanta pentru faptul ca jurnalistii nu au voie sa participe la sedintele Comisiei de Cod electoral.

Conform Mediafax, la finalul sedintei de miercuri, Zgonea a fost intrebat de ce nu a avut acces presa la lucrarile comisiei de cod electoral, insa el a raspuns ca de fapt presa ... a avut acces. In momentul in care a fost intrebat daca neaga faptul ca jurnalistii au fost invitati in afara salii de sedinta in debutul lucrarilor, el a replicat: ”V-ati intors suparati la servici?”

Mai mult, presedintele Camerei Deputatilor a invocat hotararea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis infiintarea comisiei, si care mentioneaza ca ”lucrarile nu sunt publice”. Jurnalistii i-au mentionat insa ca hotararea permite, in acelasi timp, ca membrii Comisiei de cod electoral sa stabileasca faptul ca presa are acces la lucrarile acestui for.

La cinci minute (aveti acces, n.r.) la inceput pentru oportunitati si la sfarsit aveti aceasta chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinta de presa, fie presedintele Comisiei, fie un vicepresedinte mandatat va spune ce s-a intamplat in comisie. In afara de aceasta chestiune, ca peste tot in Romania si in Parlament, aveti acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteti sa aveti dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru ca fiecare va va spune punctul de vedere”, a raspuns Zgonea.

”Sunt parlamentar de aproape 15 ani, eu nu sunt ales sa fac show-uri de presa. Eu sunt ales sa fac legi”, a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Totodata, el a facut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde jurnalistii au avut acces la lucrari. ”Cand toata povestea cu aceasta comisie constitutionala, care a fost...dumeavoastra ati avut acces direct la ea, da? Nu s-a intamplat nimic pentru ca acolo a fost un show de presa. Fiecare a spus ce vroiati dumneavostra sa auziti. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toata lumea a condamnat in alegerile prezidentiale faptul ca Parlamentul acesta nu a fost in stare sa scoata o lege de revizuire a Constitutiei ceruta de catre cetateni si de toti reprezentantii mass-media, am activat aceasta comisie”, a spus Zgonea.

Pe de alta parte, jurnalistii i-au invocat lui Zgonea ca in acelasi document se mentioneaza: ”conditiile in care reprezentantii mijloacelor de informare in masa au acces la lucrarile Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”. Jurnalistii prezenti au sustinut ca in baza acestei prevederi putea fi decis, de membrii comisiei, accesul presei la dezbateri pentru a asista.

De asemenea, Zgonea a fost intrebat ce anume i-ar fi impiedicat sa stabileasca acest lucru. ”Asta inseamna lucrarile sedintei, sedintele comisiei sunt inchise (...) Accesul la dezbateri este accesul dumneavoastra la stenograma comisiei”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor. De asemenea, el a fost intrebat cum explica afirmatia ca ”nu se pot lua decizii de fata cu presa” daca acest lucru nu inseamna ca jurnalistii sunt un ”factor perturbator”.

”Nu am spus asa ceva (...) Dumneavoastra mi-ati cerut un singur pe care eu nu pot sa-l iau ca decizie cu dumneavoastra de fata (un vot in comisiei privind accesul presei la lucrari, n.r.) pentru ca incalc Regulament, care este stabilit printr-un proiect de hotarare al Parlamentului. Dumneavoastra mi-ati cerut sa supun la vot prezenta presei, constanta, pe timpul lucrarilor. Nu-mi permite Regulamentul. Dar dumneavoastra vreti sa manipulati opinia publica, si eu va spun inca o data. Proiectul de hotarare al Parlamentului Romaniei scrie foarte clar ca nu am cum sa va las pe parcursul lucrarilor”, a afirmat Zgonea.

El a interpretat ”accesul la lucrarile comisiei” ca fiind ”accesul la rezultate”, la dezbateri in sensul stenogramelor.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a fost intrebat de ce nu este aplicata aceeasi regula de transparenta folosita in cazul Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde jurnalistii au avut acces la lucrari, fiind ultimul precedent in acest sens. ”Invocarea pe care dumneavoastra o ridicati este una care nu ne avatajeaza pe noi, clasa politica romaneasca. Este o comisie care a fost ineficienta”, a replicat Zgonea.

El a mai fost intrebat daca e vina jurnalistilor ca parlamentarii nu se pot abtine de la declaratii politice. ”Imi pare rau, aceasta este clasa politica pe care au votat-o romanii. Eu pot sa va spun un singur lucru, eu vreau ca aceasta comisie de Cod electoral sa fie eficienta”, a mai spus presedintele Camerei.

Pe de alta parte, el a mentionat ca la lucrarile comisiei vor fi invitati permanent din partea AEP, a ministerului Administratiei si Internelor, a Ministerului Afacerilor Externe, a Institutului National de Statistica si a STS, institutii implicate in procesul electoral. De asemenea, Zgonea a mentionat ca vor mai avea acces la lucrarile comisiei, ca invitati, reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale.

Valeriu Zgonea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Valeriu Zgonea: Votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin
Valeriu Zgonea: Votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin
Valeriu Zgonea: Nu exista om pe fata pamantului care sa poata influenta un Congres PSD
Valeriu Zgonea: Nu exista om pe fata pamantului care sa poata influenta un Congres PSD
VIDEO PROTVPLUS.RO
kelemen hunor
UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă
Senator PNL: ”Trebuie să fii foarte prost să vii cu o taxă precum taxa pe lăcomie”
Liviu Dragnea a fost colindat de un cor de jandarmi, pe holurile Parlamentului. VIDEO
Proiect: Prevederile Legii privind darea în plată se aplică şi creditelor din ”Prima casă”
USR: Noua lege a pensiilor, o înșelătorie marca PSD-ALDE
România trimite și mai mulți militari în misiunile din afara teritoriului român, în 2019
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, despre moţiunea de cenzură: Cred că au şanse bune de reuşită
Iohannis, întrebat dacă merge la şedinţa de Guvern: "O să vedem mâine”
Ce a făcut un deputat PNL cu o sabie în Parlament. Dragnea a fost încântat
Ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei, retrimisă din nou Comisiei Iordache
Iohannis: CSAT a aprobat proiectul de buget pentru domeniul securităţii naţionale
Iliescu, pentru Le Figaro: PSD ar trebui să-l susţină pe Tăriceanu la prezidenţiale